Home - logo KLM Royal Dutch Airlines Home - logo Skyteam
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
netherlandsNederlands | unitedkingdomEnglish
KLM en het Wereld Natuur Fonds zijn sinds 2007 een baanbrekend partnership aangegaan om oorzaak en oplossing van klimaatverandering bij elkaar te brengen. Dit partnership is eind 2011 hernieuwd voor een periode van vier jaar. Beide organisaties vinden dat het anders moet en willen laten zien dat het ook echt anders kán. KLM is al ‘best in class’ (*) ten opzichte van luchtvaartmaatschappijen met een vergelijkbaar netwerk. In de hernieuwde samenwerking trekken WNF en KLM nog meer samen op in het verduurzamen van de luchtvaart door CO2-efficientie ten behoeve van klimaatbeheersing, de ontwikkeling van een internationale markt voor duurzame biobrandstof en het realiseren van natuurbescherming in de wereld. *) aangetoond door het gerenomeerde en onafhankelijke adviesbureau CE Delft.

Unieke samenwerking met Wereld Natuur Fonds

Wereld Natuur Fonds

De luchtvaartsector is op dit moment verantwoordelijk voor ongeveer 2 tot 3% van de totale mondiale uitstoot van CO2. In de afspraken met het WNF heeft KLM zich ten doel gesteld 20% CO2-reductie per getransporteerde ton/kilometer te verwezenlijken in 2020 (ten opzichte van 2009). Daarnaast ondersteunt KLM natuurbeschermingsprojecten van het WNF om zo bij te dragen aan biodiversiteit en een veiligere en duurzamere toekomst voor iedereen.

Onderdeel van de afspraken over CO2-efficiency is KLM’s strategie op het gebied van biobrandstoffen. Op 23 november 2009 voerde KLM ’s werelds eerste demonstratievlucht op biokerosine met passagiers aan boord. Eind juni 2011 werd dit gevolgd door de eerste commerciële vlucht op biokerosine (afgewerkt frituurvet). In september volgden een serie vluchten tussen Amsterdam en Parijs, waarbij gebruik werd gemaakt van biobrandstof. Met deze vlucht onderstreept KLM dat duurzamer vliegen echt mogelijk is.

Daarnaast richtte KLM samen met North Sea Group en Spring Associates het bedrijf SkyEnergy op om de markt voor biokerosine te stimuleren. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) zal dit consortium adviseren over ecologische aspecten.

Johan van de Gronden, directeur van het WNF zei bij die gelegenheid: “De oprichting van SkyEnergy is baanbrekend. Met deze demonstratievlucht zet KLM een concrete stap op weg naar een meer duurzame toekomst. Er is nog een lange weg te gaan op het terrein van biobrandstoffen voor de luchtvaart, maar met deze investering neemt KLM opnieuw het voortouw. ”

(*) aangetoond door het gerenommeerde en onafhankelijke adviesbureau CE Delft

(PDF, 89KB)

 

Bonaire

Bonaire

KLM biedt passagiers de mogelijkheid om via de service CO2ZERO de CO2-uitstoot van een vlucht vrijwillig te compenseren via Gold Standard-projecten. Gold Standard is een kwaliteitsstandaard voor klimaatcompensatieprojecten die voldoen aan de strengste criteria. Het keurmerk werd in 2003 opgericht door een groep internationale niet- gouvernementele organisaties (NGO's). Bij een Gold Standard-project is de compensatie gewaarborgd. Het geld wordt direct geïnvesteerd in duurzame energieprojecten. Dankzij CO2ZERO is begin 2009 gestart met de bouw van een windmolenpark in Bonaire.

Met deze samenwerking en concrete acties laat KLM zien dat bedrijfsvoering ook in de luchtvaart ánders kan. Samen met het Wereld Natuur Fonds willen we dat ook uitdragen.