Home - logo KLM Royal Dutch Airlines Home - logo Skyteam
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
netherlandsNederlands | unitedkingdomEnglish
KLM neemt talloze maatregelen om haar CO2 uitstoot te reduceren.
 

Vlootmodernisering

In het boekjaar 2009/2010 zijn 16 toestellen toegevoegd aan de vloot en 15 vliegtuigen van oudere generaties uit bedrijf genomen. De tien nieuwe Embraer 190 toestellen onder de nieuwe vliegtuigen zijn 9% brandstofefficiënter dan de F100 toestellen die ze vervangen.

Dankzij de voortdurende inspanningen is het specifieke brandstofverbruik van de KLM Groep afgenomen met 13% sinds 2000. Voor het komende financiële jaar 2010/2011 zullen de netto investeringen van de AIR FRANCE KLM Groep 1.1 miljard euro zijn.

Brandstofefficiënt vliegen

Gewicht en brandstofverbruik zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. KLM verlaagde in vijf jaar tijd het kerosinegebruik met 9,5% door rigoureus het gewicht van alles in en op vliegtuigen te verlagen.

Biobrandstoffen

KLM zet in op alternatieven voor fossiele brandstof. Zo stimuleren we op diverse fronten het onderzoek naar biomassa als basis voor kerosine. Technisch blijkt het al mogelijk om hieruit duurzame kerosine te vervaardigen.

Winglets

Winglet

Alle Boeing 737 ‘Next Generation’-vliegtuigen zijn voorzien van zogeheten winglets.

Dit zijn opstaande vleugeluiteinden die de aerodynamica verbeteren en daarmee het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot reduceren, voor dit model met ongeveer 3%.

Slimme inzet vliegtuigen

KLM stemt het type vliegtuig zoveel mogelijk af op het (wisselende) passagiersaanbod. Zo wordt tijdens de zomerpiek een grote 737 ingezet op vluchten naar Venetië, in de winter een kleinere (en zuiniger) Embraer.

Vliegtuig van de toekomst

Aircraft of the future

KLM steunt het initiatief van de TU Delft om een nieuw vliegtuig te ontwikkelen dat 50% zuiniger is en 50% minder geluid produceert.

Dit is een langetermijnproject waaraan KLM bijdraagt met praktische kennis en gegevens over het gebruik en de prestaties van vliegtuigen.

In 2025 moet dit vliegtuig met als werknaam CleanERA vliegklaar zijn.

Betere reiniging motoren

Water wash

Een schone motor gebruikt minder brandstof en stoot dus minder CO2 uit.

De door KLM-medewerkers zelf ontwikkelde Engine Water Wash(PDF, 112KB) is een innovatie die daar aan bijdraagt.

Energiebesparing op de grond

Niet alleen in de lucht, maar ook op de grond verbruiken we energie. Weliswaar is dat slechts 1% van ons totale energieverbruik, maar voldoende om er speciale aandacht aan te schenken. Lees meer over onze maatregelen voor energiebesparing op de grond.