Home - logo KLM Royal Dutch Airlines Home - logo Skyteam
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
netherlandsNederlands | unitedkingdomEnglish
Hoe lichter een vliegtuig, hoe minder brandstof het verbruikt en CO2 uitstoot. KLM bekijkt bij alles of er gewicht bespaart kan worden: van lichter bestek en servies tot lichtere trolleys (voor voedingsproducten en duty free artikelen) en koffie- en theepotten. Elke stoel is 8,5 kilo lichter. Bij een Airbus A330 met 251 stoelen, scheelt dat het gewicht van een grote 4 x 4 auto.

Weight & Fuel plan

Weight and fuel

In KLM’s Weight & Fuel plan, dat in de herfst van 2008 werd gelanceerd, wordt een doelstelling gesteld van 1% minder emissies per jaar. 0,5% door verlaging van het gewicht en de andere 0,5% door optimalisering van een efficiënt brandstofverbruik. Informatie over de lading (aantal passagiers, gewicht van de bagage en de vracht), het gebruik van specifieke statistische informatie voor elke route en nauwkeurige weersvoorspellingen helpen de bemanning allemaal om een goede inschatting te maken van de benodigde hoeveelheid brandstof. Onze doelstelling voor het komende jaar is dat het brandstofverbruik met nog eens 1,3% wordt verlaagd. Bij alles wat we ondernemen is veiligheid een absolute topprioriteit.

 

‘Flying Blue & Green’

KLM-vliegers gaan van oudsher zeer bewust om met brandstof. In deze tijden is het belangrijker dan ooit, dat hier continue aandacht aan wordt besteed.

In januari 2009 bracht de vliegdienst van KLM het boekje ‘Fuel Efficiency in Uitvoering(PDF, 969KB)’ uit. Samen met het programma ‘Flying Blue & Green’ was dit het startsein voor een vliegdienstbrede brandstofefficiëntie campagne.

De campagne heeft vele uiteenlopende brandstofbesparende initiatieven opgeleverd. Er zijn dan ook klinkende resultaten behaald. De campagne is inmiddels afgesloten maar de aandacht voor en het belang van brandstofefficiënt vliegen blijft bestaan. Er is een nieuwe editie van het boekje verschenen en de trainingmanagers zullen het onderwerp opnemen in o.a. de routetrainingen.