Home - logo KLM Royal Dutch Airlines Home - logo Skyteam
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
netherlandsNederlands | unitedkingdomEnglish

Direct naar:

AFI KLM E&M

Duurzame ontwikkeling   Icon Computer
Samen met Air France Industries (AFI) vormt KLM Engineering & Maintenance (E&M) een wereldspeler in maintenance, repair en overhaul met zo’n 14.000 medewerkers en een mondiaal netwerk. Behalve de vloot van Air France en KLM onderhouden AFI en E&M ook de vliegtuigen, motoren en componenten van zo’n 150 klanten wereldwijd. Er wordt continu getoetst of E&M de verantwoordelijkheid voor milieu en arbeidsomstandigheden goed invult.
 

Strikt milieubeleid

De betrokkenheid van E&M bij milieu, gezondheid en veiligheid kent een lange traditie en groeit steeds verder door. Recente milieu-audits, ongevallen- en incidentenrapportages, emissie- en verbruikscijfers bevestigen de positieve ontwikkeling. E&M rapporteert jaarlijks over de ontwikkelingen op het gebied van milieuzorg en arbobeleid. Waar mogelijk wordt het ISO 14001-milieuzorgsysteem van E&M verder verbeterd op basis van deze rapportage.

Enkele voorbeelden van actief milieu- en arbobeleid bij E&M:

Engine Waterwash

Water wash

De vliegtuigmotoren worden van binnen gewassen(PDF, 112KB). Hierdoor presteren ze beter en verbruiken ze minder brandstof, waardoor de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen aanmerkelijk lager is.

Het vuile water wordt opgevangen, gefilterd en opnieuw gebruikt.

Een ‘vapor collector’ filtert bovendien de dampen die vrijkomen bij het wassen.

Milieuvriendelijke verf

E&M heeft in samenwerking met de Duitse verfleverancier Mankiewicz een duurzame verfmethode ontwikkeld. Het aanbrengen van dunnere lagen zorgt voor gewichtsvermindering van maar liefst 15%. De verf is chromaatvrij en bovendien kan het ontvetten van toestellen hoofdzakelijk met water en zeep gebeuren. Hierdoor wordt het gebruik van schadelijke oplosmiddelen aanzienlijk teruggebracht.

Hergebruik afval

Metal scrap

Bij E&M probeert men niet alleen zo min mogelijk afval te produceren, maar ook het ontstane afval goed te scheiden. Of waar het kan te bewerken voor hoogwaardig hergebruik.

Zoals vliegtuigonderdelen die niet langer bruikbaar zijn, waaruit we de edele metalen terugwinnen.

Hiervan maakt General Electrics (tevens leverancier van deze metalen) nieuwe onderdelen en verdient KLM de kosten terug.

Brandstofdrainwagens

De speciale brandstofdrainwagens van E&M verwijderen de resterende brandstof uit vleugeltanks veiliger en milieuvriendelijker. De dampen die hierbij vrijkomen, worden afgezogen naar de filterinstallatie op het dak van de hangar.

Stofafzuiging

Schuurmachine

Samen met de Koninklijke Luchtmacht en TNO heeft E&M een sterk verbeterde stofafzuiging ontwikkeld voor schuurgereedschappen.

Hiermee wordt het stof voor bijna honderd procent direct aan de bron weggezogen.

Satwipes

Satwipes

Organische vervuilingen als oliën en vetten van vliegtuigen verwijdert de deco-afdeling van E&M met speciale geïmpregneerde doekjes.

Deze SATWIPES reduceren het verbruik van oplosmiddel met vijftig procent ten opzichte van de oude methode, een emmer met een doek en een snel verdampend oplosmiddel.

Veiligheids Checklist Aannemers trainingen

Alle leidinggevenden van E&M volgen verplicht een VCA VOL-training voor veilig werken. Collega’s op de werkvloer moeten een VCA basistraining volgen via KLM e-learning.