Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Themaroute in Florence

In het historische hart van Florence, het vlakke en compacte Centro Storico, kunt u wandelen door de stenen straatjes die nauwelijks veranderd zijn sinds Michelangelo, Leonardo da Vinci en Galileo hier rondliepen. Vergeet niet om gemakkelijke schoenen te dragen en wat water mee te nemen. In juli of augustus is een wandeling door de hete, overvolle straten een veeleisende belevenis. Om alle hier genoemde bezienswaardigheden te bezichtigen heeft u twee dagen nodig — zelfs drie als u echt wilt genieten van alle prachtige kunst.

Begin wandeltocht: neem bus 11, 36 of 37 die u over de Arno naar het Palazzo Pitti brengt

Lees meer over de thematische wandeling

Themaroute in Florence
Centro Storico
 1. Uffizi

  Uffizi Gallery, Florence. Photo by Vito Arcomano, © Fototeca ENIT

  Het Uffizi Museum is een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld, vergelijkbaar met het niveau van het Prado Museum en het Louvre. Nergens vindt u een uitgebreidere collectie meesterwerken uit de renaissance - waaronder Michelangelo's Heilige Familie, Leonardo da Vinci’s Annunciatie en Sandro Botticelli’s Geboorte van Venus. Zaal na zaal worden bezoekers geïmponeerd door de werken uit de privécollectie van de Medici's. U kunt hier rustig twee dagen doorbrengen.

  Gesuggereerde tijdsduur bezoek

  180 min

 2. Ponte Vecchio

  De Ponte Vecchio is gebouwd in 1354 over het smalste stuk van de Arno. Ondanks de levendige moderne handel die hier gedijt, heeft het zijn middeleeuwse karakter behouden. Italië’s bekendste goudsmid, Benvenuto Cellini, had in de 16de eeuw zijn zaak hier midden op de brug. Hij was een van de vele juweliers die de plaats innamen van de middeleeuwse slagers, visboeren en looiers die hier hun handel bedreven.

  Gesuggereerde tijdsduur bezoek

  30 min

  Openingstijden

  24 uur geopend

  Bus

  D

 3. Palazzo Pitti

  Luca Pitti, een rijke Florentijnse bankier en importeur van Franse stoffen, wilde een paleis dat dat van de Medici's zou overtreffen en dat is hem zeker gelukt. Niccolò Machiavelli beschouwde het palazzo als “grootser dan elk ander paleis ooit gebouwd in Florence door een burger". Toen de Pittis failliet gingen, zijn in 1589 de Medici's hier ingetrokken en maakten het tot het meest indrukwekkende paleis in heel Europa, totdat Louis XIV in 1669 Versailles uitbreidde. In de 19de eeuw huisvestte het Palazzo Pitti de Italiaanse koninklijke familie, toen Florence de hoofdstad van het land was. In 1919 schonk koning Victor Emmanuel III het paleis aan de staat, die hier een aantal topmusea huisvestte, waaronder de Galleria Palatina, Appartamenti Reali (Koninklijke Appartementen), de Galleria d'Arte Moderna (Museum van Moderne Kunst), Galleria del Costume (Kostuumgalerie) en het Museo degli Argenti (Zilver- en porseleinmuseum).

  Gesuggereerde tijdsduur bezoek

  120 min

  Adres

  Piazza Pitti (aan de overkant van de Arno, bij de Via Guicciardini)

  Telefoon

  +39 055 294 883

  Openingstijden

  di-zo 8.15-18.50

  Toegangsprijs

  €6-€8,50; €12 tijdens tentoonstellingen

  Bus

  D, 36 of 37

 4. Boboli-tuinen

  De beroemde tuinarchitect Triboli ontwierp deze renaissancetuinen, waar in de 16de eeuw de Medici's zich vermaakten. Sinds de tuinen in 1776 voor het publiek werden opengesteld, staan de Boboli-tuinen bekend als de mooiste en meest indrukwekkende tuinen in Toscane, met klaterende fonteinen en elegante beelden, zoals de Venus van Giambologna in de Buontalenti grot. De fontein — een dikke Bacchus boven op een schildpad — is een kopie van een beeld dat Pietro Barbino, de hofnar van Cosimo I, uitbeeldt.

  Gesuggereerde tijdsduur bezoek

  30 min

  Adres

  Piazza Pitti (bij de Via Romana)

  Telefoon

  +39 055 294 883

  Openingstijden

  dagelijks jun-aug 8.15-19.30; apr-mei en sep-okt 8.15-18.30; nov-feb 8.15-16.30; mrt 8.15-17.30. Gesloten op de eerste en laatste ma van de maand en op 1 jan, 1 mei en 25 dec. Toegang slechts tot een uur voor sluitingstijd.

  Toegangsprijs

  inclusief toegang tot Palazzo €11,50

  Bus

  11

 5. Piazza della Signoria

  Het Palazzo Vecchio, ofwel stadhuis, is gelegen aan het monumentale plein in het historische centrum van Florence dat al eeuwenlang het middelpunt van het burgerleven vormt. Michelangelo’s David die voor het paleis staat is een replica, maar het eind 14de-eeuwse Loggia della Signoria is een waar openluchtmuseum met veel originele meesterwerken, zoals Benvenuto Cellini's Perseus met het afgehakte hoofd van Medusa. Ammannato’s controversiële fontein van Neptunus inspireerde in de 16de eeuw het volgende rijmpje: Ammannato, Ammannato, che bel marmot rovinato! (Wat heb je toch een prachtig marmer verpest!)

  Gesuggereerde tijdsduur bezoek

  60 min

  Openingstijden

  24 uur geopend

  Bus

  A

 6. Palazzo Vecchio

  Dit 'Oude Paleis' werd in 1540 de residentie van Cosimo I en de Medici's. Het dateert uit de 13de eeuw en is gebouwd door de gotische bouwmeester Arnolfo di Cambio (Di Cambio's 92 meter hoge monumentale toren - in die tijd een knap staaltje bouwkunde - siert nog altijd het stadsbeeld van Florence). Het hoogtepunt van het interieur is de Hal van 500 (Salone dei Cinquecento) die in de 16de eeuw door Giorgio Vasari en zijn assistenten met fresco’s zijn beschilderd. Helaas zijn sommige van de met was gekleurde fresco’s van Leonardo gesmolten toen men stoven binnenbracht om het drogen te versnellen. Michelangelo's beeld Overwinning heeft het gelukkig wel overleefd, net als Donatello's beroemde bronzen beelden, Judith en de Holofernes, gemaakt in 1455. U kunt ook de privévertrekken van Eleanor van Toledo bezoeken, de Spaanse vrouw van Cosimo I, en de kamer waar de godsdienstige fanatiekeling Girolamo Savonarola tientallen martelingen doorstond.

  Gesuggereerde tijdsduur bezoek

  60 min

  Adres

  Piazza della Signoria (bij de Via Vacche Reccia)

  Telefoon

  +39 055 2768325

  Openingstijden

  dagelijks vr-wo 9.00-19.00, do 9.00-14.00; kassa sluit een uur voor de sluitingstijd van het paleis

  Toegangsprijs

  €6

  Bus

  D

 7. Café Rivoire

  Geniet van een kopje koffie in dit beroemde café — met een perfecte locatie om de pracht en praal van de Piazza della Signoria te bewonderen.

 8. Basilica di Santa Croce

  Het standbeeld van Dante op het plein is levenloos, maar Santa Croce is de eretempel van Florence, met monumenten gewijd aan Galileo, Michelangelo, Dante, Petrarca en andere scheppers van de Westerse beschaving. Negeer de afzichtelijke voorgevel en bewonder binnen de schitterende verzameling renaissancebeelden, zoals Donatello’s beroemde Kruisiging. Bezichtig ook Filippo Brunelleschi's Cappella dei Pazzi, een meesterwerk in renaissancevormgeving en de magistrale fresco’s van Giotto, geschilderd rond 1320 en een uitbeelding van het leven van St Franciscus.

  Gesuggereerde tijdsduur bezoek

  60 min

  Adres

  Piazza Santa Croce 16 (bij de Via de Benci)

  Telefoon

  +39 055 2466105

  Openingstijden

  ma-za 9.30-17.30; zo en feestdagen 13.00-17.30; gesloten op 25 en 26 dec, 1 jan, Pasen, 13 jun en 4 okt

  Toegangsprijs

  €5

  Bus

  12, 13, 14 of 23

 9. Vivoli

  Net een straat ten westen van de Piazza Santa Croce serveert deze kleine ijssalon misschien wel het beste ijs ter wereld. Kies uw favoriete smaak: vijg, meloen, chocolademousse of zelfs rijst. Of probeer eens de gekonfijte citroenschil met romige vanille of Semifreddi, gemaakt met room in plaats van melk.

  Adres

  Via Isola delle Stinche 7 (bij de Via della Vigna Vecchia)

  Telefoon

  +39 055 292334

  Openingstijden

  variabel; jan en 3 weken in aug gesloten

 10. Museo Nazionale del Bargello

  Dit grimmige fort — ooit de plaats waar openbare ophangingen plaatsvonden — ligt rond een binnenplaats met loggia en een zuilengang. De beeldenverzameling op de tweede verdieping bevat enkele van de beste renaissancewerken, zoals Donatello's David (het eerste losstaande naaktbeeld sinds de Romeinse tijd), twee Donatello versies van Johannes de Doper, en een minder beroemde David van Michelangelo.

  Gesuggereerde tijdsduur bezoek

  90 min

  Adres

  Via del Proconsolo 4 (bij de Via Ghibellina)

  Telefoon

  +39 055 294883

  Openingstijden

  dagelijks 8.15-17.00 ; gesloten 2de en 4de ma en 1ste, 3de en 5de zo van de maand, 25 dec, 1 jan en 1 mei

  Toegangsprijs

  €4

  Bus

  23

 11. Il Duomo (Cattedrale di Santa Maria del Fiore)

  Cathedral of Santa Maria del Fiore, Florence (Duomo). Photo by Paola Ghirotti, © Fototeca ENIT

  Destijds de grootste kathedraal ter wereld is de Duomo zelfs vandaag nog de vierde kerk ter wereld in afmeting. Van 1294 tot 1436 hebben bouwers hier gezwoegd en hebben de belastingbetalers betaald voor deze constructie, maar de opzichtige neogotische structuur is pas in de 19de eeuw uiteindelijk voltooid. De voorgevel is een meerkleurige wirwar van marmeren strepen in suikerzoete kleuren, maar bijna niemand heeft iets aan te merken op de monumentale koepel waarmee Brunelleschi het gebouw bekroonde. Een klim naar de 105 meter hoge top is een belevenis tijdens een bezoek aan Florence. U moet wel even de 463 treden van de wenteltrap bestijgen om de gewelfde koepel te bereiken voor het fantastische uitzicht. Vervolgens hoeft u hier verder weinig tijd te verdoen; de meeste kunstwerken, fresco's, ex-voto's, kerkbanken en andere gedenkwaardigheden zijn of verdwenen of voor de veiligheid elders ondergebracht. Loop buiten nog even langs de oostkant van de Duomo om een goede indruk te krijgen van de overweldigende afmeting van de kerk en de schitterende marmeren mozaïekdecoraties.

  Gesuggereerde tijdsduur bezoek

  45 min

  Adres

  Piazza del Duomo (aan het noordeinde van de Via Calzaiuoli)

  Openingstijden

  ma-wo en vr 10.00-17.00, do 10.00-15.30, za 10.00-16.45, eerste za van de maand 10.00-15.30, zo 13.30-16.45

  Toegangsprijs

  kathedraal gratis

  Bus

  6, 14, 17 of 23

 12. Campanile di Giotto

  Giotto, Andrea Pisano en Francesco Talenti hebben samengewerkt om deze klokkentoren naast de Duomo te bouwen. Met drie kleuren marmer wisten ze een visuele harmonie te creëren. De klokken in de toren heten Grossa, Beona, Completa, Cheirica en Squilla (of Groot, Dronken, Voltooid, Priestertje en Schreeuwer). Beklim de 414 treden van de toren voor een schitterend uitzicht over Florence en een imponerende indruk van Brunelleschi's koepel. De toren verrijst 81 meter boven de grond en is van mijlenver zichtbaar.

  Gesuggereerde tijdsduur bezoek

  30 min

  Adres

  Piazza del Duomo (aan het noordeinde van de Via Calzaiuoli)

  Telefoon

  +39 055 2302885

  Openingstijden

  dagelijks 8.30-19.30; laatste toegang tot 40 minuten voor sluitingstijd

  Toegangsprijs

  €6

  Bus

  6, 14, 22 of 23

 13. Battistero San Giovanni

  Deze 11de- en 12de-eeuwse achthoekige doopkapel, vernoemd naar Sint Giovanni (Johannes de Doper), wordt voornamelijk bezocht vanwege de sierlijke bronzen deuren op drie van de acht kanten. De deuren zijn replica’s; de originelen bevinden zich in het Duomo Museum. De fraaiste deuren zijn die van Lorenzo Ghiberti aan de oostkant, die door de doorgaans kritische Michelangelo 'De Poorten van het Paradijs' werden genoemd. De panelen geven voorstellingen uit het Oude Testament weer. Na Brunelleschi in een beroemde competitie te hebben verslagen, heeft Ghiberti ook de noordelijke deuren ontworpen. De indrukwekkende zuiddeuren zijn in 1336 door Andrea Pisano gemaakt. Met in het middelpunt een Christus-afbeelding zijn de 13de-eeuwse mozaïeken binnen ook een kijkje waard.

  Adres

  Piazza San Giovanni (bij Piazza del Duomo)

  Telefoon

  +39 055 2302885

  Openingstijden

  ma-za 12.15-19.00 (eerste za van de maand 8.30-14.00), zo 8.30-14.00; laatste toegang tot 30 minuten voor sluitingstijd

  Toegangsprijs

  €4

  Bus

  6, 14, 22 of 23

 14. Museo dell'Opera del Duomo

  Veel van de 'geplunderde buit' van de Duomo, de Doopkapel en Giotto's Campanile (waaronder de Poorten van het Paradijs van Ghiberti) is hier terecht gekomen, bij het kerkelijke centrum van Florence. Om te beginnen staat er op de binnenplaats een David, van de hand van Michelangelo. Zeldzamer en mooier is Michelangelo's Pietà dat oorspronkelijk ontworpen is voor het graf van de kunstenaar. Nu staat het in de mezzanine. Boven bevinden zich de vreugdevolle reliëfs; de één gemaakt door Donatello, de ander door Luca della Robbia. In dezelfde zaal hangt ook Donatello's Magdalena, een van zijn meest beroemde boetvaardige werken uit 1454.

  Gesuggereerde tijdsduur bezoek

  60 min

  Adres

  Piazza del Duomo 9 (aan het noordeinde van de Via Calzaiuoli)

  Telefoon

  +39 055 2302885

  Toegangsprijs

  €6

  Openingstijden

  ma-za 9.00-19.30, zo 9.00-13.40; laatste toegang tot 40 minuten voor sluitingstijd

  Bus

  6, 14, 22 of 23

 15. Basilica di San Lorenzo

  De basiliek die de graven van vele Medici huisvest (zie ook Cappelle Medicee) maakt een Byzantijnse indruk. Een Bulgaarse recensent noemde het 'een Florentijnse Hagia Sophia die boven de soek uittorent' (een verwijzing naar de naburige Mercato di San Lorenzo). De Medici's hebben hier handen vol goud aan uitgegeven. De hogere van de twee koepels bij het koor huisvest de Cappella dei Principi, de lagere koepel bedekt Michelangelo's Nieuwe Sacristie. Michelangelo's ontwerp voor de façade waarvoor in 1516 de opdracht werd gegeven, werd afgewezen. In plaats daarvan ging de opdracht naar Brunelleschi, wiens grootste prestatie de Oude Sacristie is, aan het eind van het transept aan de noordkant. Hier ontwierp Donatello twee preekstoelen met indrukwekkende bronzen panelen in het kerkschip.

  Gesuggereerde tijdsduur bezoek

  60 min

  Adres

  Piazza San Lorenzo (bij Via Del Canto dei Nelli)

  Telefoon

  +39 055 216634

  Toegangsprijs

  €3,50

  Openingstijden

  ma-za 10.00-19.00; zo en feestdagen 13.30-17.00

  Bus

  4, 6, 22, 23 of 31

 16. Cappelle Medicee

  Breng een snel bezoek aan de Sagrestia Nuova, Michelangelo's eerste architectonische project — begonnen in 1520, maar pas afgemaakt in 1534. Aan de linkerkant bevindt zich het graf van Lorenzo, de hertog van Urbino, met figuren die de Dageraad en Schemer uitbeelden. Aan de rechterkant, het graf van Giuliano, de hertog van Nemours (en de jongste zoon van Lorenzo, il Magnifico), met Michelangelo’s allegorische figuren Dag en Nacht. Michelangelo's Nieuwe Sacristie was bedoeld als een uitbreiding van Brunelleschi's Oude Sacristie in San Lorenzo. Michelangelo heeft de twee opgedragen graven nooit afgemaakt, maar in 1521 voltooide hij het zeer ontroerende kunstwerk Madonna en kind, voor het graf van Lorenzo de Medici, il Magnifico.

  Gesuggereerde tijdsduur bezoek

  15 min

  Adres

  Piazza Madonna degli Aldobrandini 6 (achter San Lorenzo waar de Via del Gigli en de Via Faenza samenkomen)

  Telefoon

  +39 055 2388602

  Toegangsprijs

  €6; €9 tijdens tentoonstellingen

  Openingstijden

  dagelijks 8.15-13.50; gesloten 2de en 4de zo en 1ste, 3de en 5de ma van elke maand, 25 dec, 1 jan en 1 mei.

  Bus

  4, 6, 22, 23 of 31

 17. Basilica di Santa Maria Novella

  De groene en witte marmeren voorgevel dateert uit de 15de eeuw en het interieur uit de 13de eeuw. Rond 1800 was deze romaanse en gotische kerk in de stad van de renaissance al bekend als ‘de kerk van de vreemdelingen', en kwamen hier buitenlandse schrijvers, waaronder Percy Bysshe Shelley, Henry James, Ralph Waldo Emerson en zelfs Henry Wadsworth Longfellow. Giovanni Boccaccio heeft deze kerk gebruikt in scènes van zijn boek de Decamerone. Van de vele fresco’s die deze kerk sieren zijn die van Domenico Ghirlandaio de mooiste. Ogenschijnlijk beelden de fresco’s het dagelijkse leven uit van Maria en Johannes de Doper, maar ze zijn ook een indrukwekkende weergave van het dagelijks leven in Florence tijdens de renaissance. Mocht u nog tijd over hebben, bezoek dan de kloostergang en de schitterende Spaanse Kapel, versierd met 14de-eeuwse fresco’s van Andrea di Bonaiuto.

  Gesuggereerde tijdsduur bezoek

  45 min

  Adres

  Piazza Santa Maria Novella (bij de Via della Scala)

  Telefoon

  +39 055 219257

  Toegangsprijs

  €2,50

  Openingstijden

  ma-do en za 9.00-17.00, vr-zo 13.00-17.00

  Bus

  1, 6, 14, 22, 23, 36 of 37

Choose month
Mo Tu We Th Fr Sa Su
Terug naar boven
 • www.airfrance.com
 • www.skyteam.com