Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Themaroute in Venetië

De hoofdstraat van Venetië is een omgekeerde S-vormige, 3,2 km lange en drukke waterweg tussen San Marco en het treinstation. De handel gedijde altijd goed langs het kanaal, en eeuwenlang bouwde de adel hun paleizen hier langs de oever. Een halfuur durende tocht met de vaporetto (waterbus) geeft u niet alleen een indruk van de prachtige erfenis van de stad, maar biedt ook een boeiende kijk op het leven in het moderne Venetië.

Begin toer: Vaporetto 1 vanaf San Marco/Vallaresso in de richting van de Piazzale Roma.

Lees meer over de thematische wandeling

Themaroute in Venetië
Grand Canal
 1. Dogana da Mar

  Het voormalige douanegebouw aan de ingang van het Canal Grande was ooit een verplichte aanlegplaats voor alle boten die Venetië binnen wilden varen. Het gebouw is nu een ruimte voor moderne kunsttentoonstellingen en huisvest de collectie van François Pinault.

  Vaporetto

  Salute

 2. Salute

  Deze kerk, een barokke fantasie in wit marmer, is ontworpen door Baldassare Longhena en opgericht als een dankoffer aan het eind van een uitbarsting van de pest. Het geeft een voorproefje van de architecturale wonderen die u verder langs het kanaal nog te wachten staan.

  Vaporetto

  Salute

 3. Ca' Dario

  Door de lange lijst van voormalige bewoners die hier onder mysterieuze omstandigheden zijn gestorven, heeft dit kleine 15de-eeuwse paleisje de reputatie vervloekt te zijn.

  Vaporetto

  Salute

 4. Palazzo Venier dei Leoni/Peggy Guggenheim Collectie

  De familie Venier belandde tijdens de bouw van hun paleis in de financiële problemen, maar de begane grond — slechts deels voltooid — was wel naar smaak van de Amerikaanse erfgename Peggy Guggenheim. Vandaag de dag wordt in het paleis haar collectie moderne kunst perfect tentoongesteld.

  Vaporetto

  Accademia

 5. Palazzo Ca' Corner della Regina

  Het hoofdkwartier van het provinciale bewind van Venetië was gevestigd in dit elegante paleis uit de vroege renaissance, dat in 1590 gebouwd werd door Sansovino.

  Vaporetto

  Santa Maria del Giglio

 6. Ponte dell'Accademia

  Deze prozaïsche houten structuur dateert uit 1934 en verving de ijzeren structuur die in 1854 was opgericht. Tot die tijd was de Ponte di Rialto de enige brug over het kanaal.

  Vaporetto

  Accademia

 7. Gallerie dell'Accademia

  Drie voormalige godshuizen bieden onderdak aan de rijkste collectie Venetiaanse kunst ter wereld.

  Vaporetto

  Accademia

 8. Palazzo Grassi

  Dit grootse, klassieke paleisje aan het Canal Grande dateert uit 1748 en is nu het eigendom van de Franse magnaat en beschermheer van de kunst François Pinault. Het gebouw is aangepast voor gebruik als tentoonstellingsruimte (een deel van Pinault's persoonlijke verzameling wordt hier getoond), maar heeft veel van de originele details behouden, zoals enkele prachtige fresco's.

  Vaporetto

  San Samuele

 9. Ca' Rezzonico

  Het onderkomen van het Museo del Settecento Veneziano (Museum van het 18de-eeuwse Venetië) was ooit ook het verblijf van de dichters Robert Browning en Elizabeth Barrett Browning, Cole Porter, en James McNeill Whistler. Het is een schitterend herenhuis, boordevol antieke meubels en fresco's van Tiepolos.

  Vaporetto

  Ca' Rezzonico

 10. Ca' Foscari

  Het laatgotische huis van de 15de-eeuwse doge huisvest nu de Universiteit van Venetië. Het werd in 2006 gerestaureerd.

  Vaporetto

  Ca' Rezzonico

 11. Palazzo Balbi

  Napoleon is slechts een van de vele toeschouwers die hier op het balkon heeft gezeten om de regatta's te zien die al sinds 1315 de finishlijn tegenover dit paleis passeren.

  Vaporetto

  San Tomà

 12. Palazzi Mocenigo

  De familie die zeven doges heeft voortgebracht heeft drie aangrenzende paleizen verbonden en zo een van de mooiste huizen aan het kanaal gecreëerd. Aan het begin van de 19de eeuw diende een van de vleugels als onderkomen van Lord Byron en zijn gevolg.

  Vaporetto

  San Stae

 13. Palazzo Loredan en Palazzo Farsetti

  Twee van de eerste paleizen aan het kanaal, die in de 13de eeuw gebouwd werden, vormen nu het stadhuis van Venetië.

  Vaporetto

  Rialto

 14. Ponte di Rialto

  De beroemdste brug van Venetië, die voltooid werd in 1591, was de eerste brug over het Canal Grande en ook de meest elegante en drukste. Deze brug werd ontworpen door Antonio da Ponte, en diende als vervanging van een eerdere houten structuur.

  Vaporetto

  Rialto

 15. Fondaco dei Tedeschi

  Dit in renaissancestijl opgetrokken gebouw werd in 1508 gebouwd als opslagruimte, kantoor en herberg voor de Duitsers ( Tedeschi) die in Venetië werkten. Tegenwoordig doet het dienst als het hoofdpostkantoor van Venetië.

  Vaporetto

  Rialto

 16. Palazzo dei Camerlenghi

  Een van de eerste kantoorgebouwen ter wereld werd in 1528 voltooid voor de financiële ambtenaren van Venetië. Het gebouw wordt nog steeds gebruikt als hoofdkantoor van de financiële rechtbank.

  Vaporetto

  Rialto

 17. Pescaria

  Venetianen verhandelen hier al sinds de 14de eeuw hun vis. De neogotische markthal dateert uit het begin van de 20ste eeuw.

  Vaporetto

  Rialto

 18. Fabbriche Vecchie en Fabbriche Nuove

  Beide panden zijn in de 16de eeuw gebouwd om dienst te doen als markthal, opslagruimtes, kantoren en rechtbanken voor de magistraten.

  Vaporetto

  Rialto

 19. Ca' da Mosto

  Het oudste paleis aan het Canal Grande werd in de 13de eeuw voltooid voor een familie tot wie onder andere Alvise da Mosto behoorde, de 15de-eeuwse zeeman die de Kaapverdische Eilanden ontdekte.

  Vaporetto

  Ca d'Oro

 20. Ca' d'Oro

  Ca' d'Oro, Venice. Courtesy of APT della Provincia di Venezia

  Zelfs zonder het gouden blad dat de voorgevel siert en het paleis zijn naam gaf, is dit 15de-eeuwse bouwwerk een schitterend voorbeeld van de Venetiaanse gotische architectuur. Binnen is de Galleria Franchetti kunstverzameling gehuisvest.

  Vaporetto

  Ca d'Oro

 21. Ca' Pesaro

  De familie Pesaro voegde drie gotische huizen samen tot een van de grootste paleizen in Venetië. Nu is hier een verzameling Aziatische en moderne kunst ondergebracht.

  Vaporetto

  San Stae

 22. Palazzo Vendramin Calergi

  Een van de voormalige bewoners van dit paleis is de componist Richard Wagner, die hier wellicht in 1859 Tristan en Isolde voltooide. Dit renaissancepaleis huisvest nu het casino van Venetië.

  Vaporetto

  Santa Marcuola

 23. Palazzo Labia

  Het 18de-eeuwse huis van een Spaanse koopmansfamilie huisvest nu het Venetiaanse kantoor van de Italiaanse televisiezender RAI. De familie Labia is nog altijd beroemd en berucht om haar legendarische rijkdom en uiterlijk vertoon. Op de door hen georganiseerde overvloedige gala's werd bijvoorbeeld het servies het kanaal ingegooid (netten op de bodem zorgden ervoor dat het er makkelijk uitgevist kon worden). Een andere legende zijn de fresco’s die in de 18de eeuw door Giambattista Tiepolo vervaardigd zijn voor de feestzaal ter ere van het huwelijk van Maria Labia.

  Vaporetto

  Guglie

Choose month
Mo Tu We Th Fr Sa Su
Terug naar boven
 • www.airfrance.com
 • www.skyteam.com