Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Themaroute in Barcelona

De gotische wijk, met overblijfselen uit de middeleeuwse Joodse buurt El Call en het meer dan 2000 jaar oude Romeinse verleden van Barcelona, is een waar wandelparadijs. Het labyrint van smalle, geplaveide straatjes is bezaaid met belangrijke monumenten — waaronder paleizen, kloosters en kerken — en kleinere, minder bekende bezienswaardigheden.

Begin wandeling: metro naar Jaume I

Lees meer over de thematische wandeling

Themaroute in Barcelona
Barrí Gòtic
 1. De Kathedraal

  Barcelona Cathedral, Barcelona. © Turisme de Barcelona/G. Foto

  De Barrí Gòtic was lang bekend onder de naam 'Kathedraal Wijk', dus dit is het logische beginpunt voor deze toer. Locals komen bijeen op de Plaça Nova (dit betekent Nieuw Plein en dateert uit 1358!) tegenover de kathedraal om daar op zondagochtend en nationale feestdagen de sardana te dansen, een Catalaanse volksdans. Net rechts van de hoofdingang van de kathedraal is de Portal de Bisbe, twee halfronde torens en een van de drie toegangspoorten tot de ommuurde vestiging van het Romeinse Barcino (uit de 4de eeuw).

 2. Plaça de Ramon Berenguer el Gran

  Een van de grootste overgebleven stukken van de tweede Romeinse muur, daterend uit de 4de eeuw, bevindt zich op dit plein. Het ruiterstandbeeld is van de 12de-eeuwse Catalaanse held waarnaar dit plein is vernoemd. Hoog boven de muur verrijst het 14de-eeuwse Palau Reial Major (Koninklijke Paleis), de Santa Àgata kapel en de gotische toren. Deze bezienswaardigheden kunnen het best bekeken worden vanaf de Plaça del Rei, die u zo zult bezoeken.

  Locatie

  Vía Laietana

 3. Mesón del Café

  Dit kleine charmante café uit 1909 is een gezellige plek waar buurtbewoners dagelijks langskomen voor een van de beste kopjes koffie in de stad. U kunt aan de bar zitten of aan een tafeltje achterin.

  Adres

  Carrer Llibretería, 16

  Telefoon

  +34 93 315 0754

 4. Plaça del Rei

  Dit nobele en sobere plein vormt het mooiste gedeelte van de Barrí Gòtic. Hier vindt u de ondergrondse Romeinse ruïnes en het middeleeuwse Koninklijke Paleis waar de katholieke koningen Columbus zouden hebben ontvangen bij zijn terugkomst uit de Nieuwe Wereld in 1493. Het beeld op het plein, Topos V, is gemaakt door de Baskse beeldhouwer Eduardo Chillida, een van de belangrijkste 20ste-eeuwse Spaanse kunstenaars.

 5. Temple d'Augustus

  Een van de best bewaarde geheimen in de Bari Gòtic is de Temple d'Augustus, met een middeleeuwse binnenplaats en vier majestueuze Korinthische zuilen; dit is alles wat er is overgebleven van de hoofdtempel in het Romeinse Barcelona. De meeste historici zijn van mening dat de tempel was toegewijd aan keizer Caesar Augustus, gezien de naam. Als hoogste punt van de stad vormde deze tempel in ieder geval ooit een belangrijk onderdeel van het Romeinse Forum.

 6. Carrer del Bisbe

  Carre del Bisbe, Barcelona. Courtesy of Turisme de Barcelona/Espai d'Imatge

  Een van de fraaiste straten in de gotische wijk, de voormalige hoofdweg van de Romeinse stad, verbindt de kathedraal met de Plaça Sant Jaume. Aan de ene kant staan de Cases dels Canonges, een aantal 14de-eeuwse gotische paleizen. Aan de andere kant staat het Palau de la Generalitat, de zetel van de Regionale Overheid van Catalonië. Zie hoe de gargouilles op de daken uitkijken over de straat. Over de steeg is een gewelfde brug van gebeeldhouwd steen, die er wel gotisch uitziet, maar pas in 1928 is toegevoegd.

 7. Plaça de Sant Jaume

  Ooit al een belangrijk kruispunt in de Romeinse periode, is dit brede plein al meer dan vijf eeuwen het politieke middelpunt van Barcelona. Aan de ene kant staat het Palau de la Generalitat. Hier tegenover staat het 14de-eeuwse Ajuntament, het stadhuis van Barcelona.

 8. Plaça de Sant Just

  Dit rustige kleine plein is een van de meest representatieve en onaangetaste pleinen van het middeleeuwse Barcelona. De Esglèsia dels Sants Just i Pastor, een kerk waarvan de bouw in 1342 begon, heeft een enkel schip in Catalaans gotische stijl. De kerk is meestal alleen open tijdens de zondagsmis. De gotische fontein op het plein dateert uit 1367. Palau Moxó, een herenhuis tegenover het plein, is rond 1700 gebouwd.

 9. El Call

  Carrer del Call leidt naar de wirwar van kleine straatjes die ooit deel uitmaakten van de Call, of de Joodse buurt, in het middeleeuwse Barcelona (totdat de Joden in 1492 uit Spanje verbannen werden). Er zijn nu nog slechts enkele belangrijke overblijfselen van deze gemeenschap. De Sinagoga Medieval de Barcelona beweert de oudste synagoge van Spanje te zijn (gebaseerd op een koninklijk schrijven uit 1267). In een nabij aangetroffen middeleeuwse Hebreeuwse inscriptie over een overledene in 692 staat, "Rabbijn Samuel Hassareri, moge zijn leven nimmer eindigen".

  Adres

  Carrer Marlet, 5

  Telefoon

  +34 93 317 0790

  Openingstijden

  ma-vr 10.30-14.30 & 16.00-19.00, za-zo 10.30-15.00

 10. La Vinateria del Call

  Deze romantische plek in het hartje van de oude Joodse buurt serveert plaatselijke wijnen en Catalaanse tapas, zoals gerookt vlees en kaas.

  Adres

  Carrer de Sant Domènec del Call, 9

  Telefoon

  +34 93 302 6092

 11. Plaça de Sant Felip Neri

  Via een kleine doorgang bij de carrer Sant Sever bereikt u een van de rustigste en meest idyllische plekjes van de Ciutat Vella. Hier bevond zich ooit een begraafplaats en de schimmen van de doden leven hier voort. Achter de klaterende fontein ligt een herinnering aan het niet al te verre gewelddadige verleden van Spanje: de muren van de 17de-eeuwse kerk zijn in de burgeroorlog beschadigd door bommen, waardoor hier in 1938 42 mensen zijn gedood.

 12. Carrer dels Banys Nous

  Dit sfeervolle straatje (vernoemd naar de locatie van het ‘nieuwe badhuis', uit de 12de eeuw) volgt de omtrek van de oude Romeinse muur en staat vandaag bekend als de carrer dels antiquaries — de straat van de antiekhandelaren.

 13. Plaça del Pi

  Een drietal fraaie, aangrenzende plazas omringt de 15de-eeuwse kerk Santa María del Pi, beroemd om het rozenraam. De Plaça de Sant Josep Oriol grenst aan de Plaça del Pi en, achter de kerk, aan het piepkleine Placeta del Pi plein. De pleinen staan bekend om de ongebruikelijke sgraffito decoratietechniek op de voorgevels van verschillende gebouwen, een 18de-eeuwse stijl die uit Italië is geïmporteerd. Maar de lommerrijke pleinen zijn vooral ook populair vanwege de handwerkmarkt in het weekend en de terrasjes... een prima bestemming dus om uw wandeltocht te beëindigen en hier wat uurtjes te vertoeven.

Choose month
Mo Tu We Th Fr Sa Su

Ontdek meer…

Top 5 destinations
Terug naar boven
 • www.airfrance.com
 • www.skyteam.com