Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Het oude Rome in fragmenten

Het Forum Romanum is één van de hoogtepunten van Rome. Middenin deze wereldstad is het doodeenvoudig om ogenschijnlijk eeuwen terug in de tijd te reizen. Op het eerste gezicht lijkt het Forum een samenraapsel van stenen, bogen, pilaren en beelden, maar schijn bedriegt. Dit was het centrum van Rome in zijn hoogtijdagen. De volgende plekken in het Forum zijn dan ook zeker de moeite van een bezoek waard.

1. Curia Julia

Forum Romanum curia Julia article image De Curia Julia, waar de senaat vergaderde, is het oudste gebouw op het Forum. En feitelijk is dit het enige gebouw dat vrijwel nog intact is. Het lijkt onvoorstelbaar, maar in een ver verleden werd het gebouw meermalen door brand verwoest. Het senaatsgebouw werd keer op keer herbouwd, waaronder éénmaal door keizer Julius Caesar. Vandaar die naam, Curia Julia. In de Middeleeuwen werd het gebouw als kerk gebruikt en daaraan heeft het misschien nog wel het meest zijn vrijwel ongeschonden karakter te danken. Kerkelijke panden uit het oude Rome werden namelijk niet gesloopt. Een ander punt is dat oud-dictator Mussolini een bewonderaar van het oude Romeinse rijk was. Dankzij hem zijn er talloze grondige restauraties uitgevoerd.

2. Tempel van Venus en Rome

Forum Romanum temple of venus article image Het grootste religieuze gebouw van het Antieke Rome is de tempel van Venus en Rome. Hij werd ontworpen door keizer Hadrianus en was gewijd aan de godinnen Venus (godin van de liefde) en Roma (godin van het eeuwige Rome). Het bouwwerk bevatte twee heiligdommen met standbeelden van de godinnen, elk aan één kant van de schitterende tempel die volledig uit wit marmer was opgetrokken. In 2010, werd de tempel na meer dan twintig (!) jaar restaureren, weer geopend voor het publiek.

3. Huis van de Vestaalse Maagden

Forum Romanum house of vestals article image Bij dit huis hoort een opmerkelijk verhaal. Het werd gebouwd ter ere van Vesta, de godin van het vuur. De heilige vlam in Vesta’s tempel, eveneens nog te bezichtigen op het Forum, werd onderhouden door drie maagden. Zij woonden in de Aedes Vestalium (het huis van de Vestaalse Maagden) en dienden de tempel, voor een periode van maar liefst dertig jaar. Ze genoten veel aanzien, maar betaalden hiervoor wel een flinke prijs. Verloren zij hun maagdelijkheid dan werden ze levend begraven. En wanneer het heilige vuur doofde, dan zou Rome ten onder gaan en zouden de maagden in het openbaar worden gegeseld.

More informatie op www.forumromanum.org

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com