Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Het iconische Colosseum

Het bekendste en misschien wel indrukwekkendste bouwwerk van Rome is het Colosseum. Dit uit beton, turf en baksteen opgetrokken amfitheater uit het Romeinse Rijk, bood plaats aan ruim 50.000 toeschouwers en is door slaven gebouwd in opdracht van keizer Vespanianus. In totaal werd er acht jaar aan het vijftig meter hoge ‘il Colosseo’ gewerkt, van 72 tot 80 na Christus.

coliseum article image overview

Binnen de prachtige elliptische rondingen van het Colosseum vochten  gladiatoren met wilde dieren, maar er was ook plaats voor wagenrennen, bokswedstrijden en boogschieten. Het kon er zelfs erg bloederig aan toe gaan tijdens theatervoorstellingen waarbij veroordeelde misdadigers de rol van slachtoffer moesten spelen. Tijdens de voorstelling werden zij ook daadwerkelijk gedood. Cru of niet, de Romeinse bevolking stond op de banken voor deze vorm van toneel. Onder de arena is een ingewikkeld kooien- en gangenstelsel voor de dieren en de gladiatoren geconstrueerd. Deze kooien werden ondergronds opgehesen waarna mens en dier de arena betraden.

Steengroeve

In de vijfde eeuw na Christus raakte het theater, net als de rest van Rome, in verval. Het Colosseum werd geplunderd door Barbaren en aangetast door natuurgeweld. Tijdens de middeleeuwen werd het Colosseum ongewild gedegradeerd tot steengroeve. Iedereen die iets wilde bouwen kwam bij het Colosseum om stenen halen. Op deze manier komt onder andere de Sint Pietersbasiliek aan zijn stenen.

Velarium

coliseum article image interior

Niet veel mensen weten dat in vroeger dagen het Colosseum overdekt kon worden met een gigantisch dekzeil. Dit ‘velarium’ beschermde de theaterbezoekers tegen de felle zon. Het werd vastgebonden aan grote palen die bovenop het Colosseum stonden en werd met touwen aan de grond verankerd. Om het doek te bevestigen, waren tot wel duizend mankrachten nodig.

Wereldwonder

Nu is het Colosseum zo'n beetje dé bezienswaardigheid in Rome. Het is een monument van formaat en één van de zeven wereldwonderen. Tegenwoordig zijn er geen schouwspelen en andere bezigheden in het Colosseum, maar het is wel te bezichtigen. Het Colosseum bevindt zich al jaren in een erbarmelijke staat en ondergaat momenteel een jarenlange renovatie.

www.the-colosseum.net

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com