Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Berlijn

De Brandenburger Tor, Berlijn

Praktische info over Berlijn

Vervoer in de stad

Het openbaar vervoersysteem van Berlijn is efficiënt maar duur en de vervoerscombinatie van bussen, trams, veerboten, de U-Bahn (metro) en S-Bahn (stadssneltrein) bereikt elk deel van de uitgespreide stad en de omgeving. De U-Bahn en de S-Bahn zijn de beste manier om Berlijn te ontdekken. Bussen bereiken die delen van de stad die met de trein niet bereikt kunnen worden en Oost-Berlijn beschikt over een netwerk van gemoderniseerde vooroorlogse trams. Eén soort kaartje is geldig voor alle vormen van transport en de tarieven zijn verdeeld in drie met kleur gecodeerde tariefzones. Autorijden in Berlijn is gemakkelijker dan in de meeste grote steden, maar wordt over het algemeen niet aangeraden, want het verkeer is druk en parkeren is lastig en duur. Taxi's zijn ruimschoots beschikbaar, maar het is goedkoper om er eentje op straat aan te roepen dan om er vooraf telefonisch eentje te bestellen bij een van de vele standplaatsen in de stad. Fietsen wordt ook aanbevolen, vooral in West-Berlijn, dat goed uitgerust is met fietspaden. Treinen beschikken over special wagons waarin fietsen kunnen worden vervoerd.

Tijdzone

GMT+1 (GMT+2 tussen de laatste zondag in maart en de zaterdag voor de laatste zondag in oktober).

Netspanning

220 volt, 50Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Europese twee-pinsstekker.

Alarmnummer

Alarmnummers: 110 (politie); 112 (ambulance)

Visa en gezondheidsinformatie

Alles over visa en gezondheidsinformatie

Feestdagen

+
2014 2015
Nieuwjaarsdag 1 jan 1 jan
Driekoningen 6 jan 6 jan
Goede vrijdag 18 apr 3 apr
Eerste paasdag 20 apr 5 apr
Tweede paasdag 21 apr 6 apr
Dag van de arbeid 1 mei 1 mei
Hemelvaartsdag 29 mei 14 mei
Tweede pinksterdag 9 jun 25 mei
Sacramentsdag, Corpus Christi 19 jun 4 jun
Maria tenhemelopneming 15 aug 15 aug
Dag van de Duitse eenheid 3 okt 3 okt
Reformatiedag 31 okt 31 okt
Allerheiligen 1 nov 1 nov
Buß- und bettag (Dag van boetedoening en gebed) 19 nov 18 nov
Eerste kerstdag 25 dec 25 dec
Sint Stefanus 26 dec 26 dec

Klimaat

+

Berlijn heeft een continentaal klimaat met koude winters, hete zomers en een redelijk milde herfst en lente. Het zomerweer in Berlijn is aangenaam en zonnig. De dagen zijn lang en de temperatuur kan soms boven de 30°C komen, met name in juli en augustus. Het zomerweer kan echter ook onvoorspelbaar en redelijk vochtig zijn. Het winterweer in Berlijn daarentegen is bitter koud en vochtig, met een overvloed aan sneeuw en dagen met vrieskou als de temperatuur rond of net onder het vriespunt ligt. Hoewel er sneeuw valt tussen december en maart, blijft de stad zelden lang bedekt onder sneeuw. Er kan het hele jaar door regen vallen, maar de natste maanden zijn juni en augustus en de droogste maanden zijn doorgaans oktober en februari.

Luchthaven Berlin-Tegel

www.berlin-airport.de

Vervoer naar de stad

De gemakkelijkste en goedkoopste manier om van en naar de luchthaven te reizen is met de bus. Bussen sluiten aan op de metro en bovengrondse treinstations. Taxi's zijn ruim beschikbaar buiten de luchthaventerminals, op beide niveaus.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven die zijn vertegenwoordigd op de luchthaven zijn onder andere Budget, Avis, Hertz, Europcar, National en Sixt.

Luchthaventaxi's

Taxi's zijn ruimschoots beschikbaar buiten terminal A1 van luchthaven Berlin-Tegel. Een taxirit naar het centrum van Berlijn duurt ongeveer 20 minuten en kost tussen € 35 en € 40. Vermijd klanten lokkende chauffeurs en illegale taxi's. Hotels bieden privéshuttlebusdiensten aan van en naar de luchthaven.

Transfer tussen terminals

De luchthaventerminals zijn allemaal met elkaar verbonden via voetpaden.

Voorzieningen

Faciliteiten zijn onder andere banken, gelwisselkantoren, pinautomaten, een postkantoor, zakencentra en babyruimtes. Er zijn verschillende winkels, waaronder taxfree en een selectie restaurants. De faciliteiten voor gehandicapten zijn goed. Reizigers met speciale behoeften dienen vooraf contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Parkeren

Er zijn een aantal parkeerterreinen bij Luchthaven Berlin-Tegel, allen op loopafstand van het terminalgebouw. Kort parkeren op parkeerterrein PK kost € 2,50 voor de eerste 15 minuten en € 2,50 voor elke 15 minuten daarna, tot maximaal € 140. P1 en P2 zijn parkeergarages voor gemiddeld verblijf; de tarieven beginnen bij € 4 voor het eerste uur en gaan omhoog tot € 32 voor een hele dag. Parkeerterrein P5 is voor lang parkeren; 1 week kost € 87.

Internet

Er is wifi beschikbaar op de gehele luchthaven. Uurtarieven variëren afhankelijk van het vluchtschema.