Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

De kleurrijke fantasiewereld van Park Güell

Antoni Gaudí staat aan de wieg van het bizarre, maar geniale Park Güell. Verreweg het beroemdste park van Barcelona. De architect bouwde het in opdracht van zakenman Eusebi Güell als een droomdorp in de luwte van de stad, dat eruit moest zien als een sprookjesbos. Het dorp is er nooit gekomen – van de geplande zestig woningen zijn er maar twee gebouwd – maar dat neemt niet weg dat Park Güell volstrekt uniek is in de wereld.

1. Ongebruikelijke architectuur

Een dromerige uitbundigheid, zo valt Park Güell nog het beste te omschrijven. Felle kleuren, ongebruikelijke architectonische vormen en natuurlijke rondingen. Hier heeft Gaudí zijn fantasie volledig de vrije loop gelaten en is duidelijk te zien hoe de kunstenaar zijn werk geïntegreerd heeft in het landschap. Het park is gebouwd tussen 1900 en 1914 en ligt op de heuvel van El Carmel in de wijk Gràcia. Twee poorthuizen flankeren de ingang. Oorspronkelijk waren er twee manshoge mechanische gazelles te vinden bij de entree, maar die zijn helaas verwoest tijdens de burgeroorlog.

2. Slangenbank van mozaïek

Parc Guell Mozaic

Van 1906 tot 1926 woonde Antoni Gaudí zelf in één van de twee voltooide huizen op het park. Dat huis heet nu Casa Museu Gaudí en doet dienst als museum waar onder meer tekeningen en meubilair worden getoond. Een highlight in Park Güell is de befaamde slangenbank van mozaïek die rond het panoramaterrasloopt. Het is officieel de langste bank ter wereld en het verhaal gaat dat Gaudí zich voor de slangenbank liet inspireren door het verhaal van Adam en Eva. Vergeet vooral de dubbele trap met de salamander en de fontein op de top niet aandachtig te bewonderen.

3. Imposant panoramisch zicht

Parc Guell pilars

Een unicum is de 'Kamer met 100 zuilen'. Hier ondersteunen honderd zuilen (stiekem zijn het er maar zesentachtig!), het plein erboven en vormen een heerlijk paviljoen vol schaduw om te ontsnappen aan de Spaanse zomerhitte. Wie het plafond bestudeert, ziet verschillende inhammen die zijn versierd met religieuze, mythologische en astrologische symbolen. Boven de zuilen is het 'Gran Plaza Circular' gelegen. Hier staan de wereldberoemde banken die zijn ingelegd met felgekleurde, keramische tegelstukjes. Gran Plaza Circular biedt een feeëriek uitzicht over Barcelona.

Tip: De route over de wandelpaden naar de top van de berg levert een nog mooiere en vooral meer panoramische blik op Barcelona op.

www.parkguell.es

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com