Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Het mysterie van de Sagrada Família

Als er iemand zijn stempel op Barcelona heeft gedrukt, is het architect Antonio Gaudí (1852). Zijn absolute meesterwerk is de wereldberoemde basiliek La Sagrada Família. De bouw ving aan in 1882, maar tot op de dag van vandaag is de kerk nog niet voltooid. Sterker nog: het zal nog ongeveer dertig jaar duren voor het bouwwerk helemaal af is. De Sagrada Família herbergt een museum over het ontwerp en het werk dat de komende jaren gaat worden uitgevoerd.

De bouw van de kerk moest het katholieke geloof een boost geven en het afnemende aantal gelovigen in Barcelona een halt toeroepen. Industrialisatie en de toenemende rijkdom zorgden ervoor dat de kerken leegliepen. Architect Francisco de Paula de Villar ontwierp een neogotische kerk en begon met de bouw in 1882. Een jaar later nam de modernistische architect Antoni Gaudí de leiding over, hij was toen 31 jaar. Gaudí wijdde bijna zijn hele leven aan de bouw van ‘zijn’ Sagrada Família. Met de nadruk op zijn, want Gaudí veranderde het oorspronkelijke ontwerp drastisch. De neogotische stijl werd van tafel geveegd en verruild voor de kenmerkende, op natuurlijke vormen gebaseerde, modernistische stijl van de architect. Toen Gaudí stierf in 1926, waren pas één gevel, één toren, de halfronde nis en de crypte voltooid.

Achttien torens

Sagrada Familia Barcelona

Aangezien Gaudí voortdurend improviseerde tijdens de bouw, zijn er weinig plannen en schaalmodellen van de basiliek. Desondanks hebben architecten een goed beeld van Gaudí’s intenties. De laatste versie van zijn ontwerp bestond uit een 95 meter lange en 60 meter brede kerk, goed voor zo’n 13.000 mensen. Wanneer hij voltooid is zal de Sagrada Família in totaal achttien torens hebben. Vier torens langs elk van de drie gevels vertegenwoordigen de twaalf apostelen en bereiken een hoogte van 90 tot 120 meter. Nog eens vier torens staan voor de vier evangelisten. Ze zullen de grootste toren omringen, 170 meter hoog en gewijd aan Jezus Christus. De laatste toren, gewijd aan de maagd Maria, zal over de halfronde nis gebouwd worden.

Crypte van Gaudí

Na Gaudí’s dood werd de bouw ernstig vertraagd door geldgebrek en de Spaanse burgeroorlog. Pas in het midden van de jaren vijftig werd het tempo opgekrikt; in 2000 werd het dak op het centrale schip geplaatst. Momenteel wordt er vooral aan het schip en de hoofdgevel gewerkt. De Sagrada Família mag dan nog lang niet klaar zijn, hij is al wel toegankelijk voor publiek. Onder meer de crypte, waarin Gaudí begraven ligt, en het museum zijn opengesteld. Wie geen hoogtevrees of claustrofobie heeft, kan een bezoekje brengen aan de torens. Een lift of een lange wandeling leiden naar de top met als traktatie een fantastisch uitzicht over Barcelona. ’s Nachts is de Sagrada Família verlicht en wordt door de knokige bouwmaterialen duidelijk waarom wel wordt gezegd dat de kerk is opgetrokken uit botten.

www.sagradafamilia.cat

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com