Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

De schoonheid van Kaap de Goede Hoop

Weidse vergezichten, steile diepten en een stilte die alleen verbroken wordt door het geluid van de woeste golven die tegen de rotsen beuken. Kaap de Goede Hoop werd in 1488 door zijn ontdekker Bartolomeu Diaz ook wel Stormkaap genoemd. Het vergt weinig inbeeldingsvermogen om te bedenken hoe schepen hier in de vijftiende eeuw vaak in grote problemen kwamen.

Toch begint bij Kaap de Goede Hoop de geschiedenis van Kaapstad. In de zeventiende eeuw was er vanwege de toenemende scheepvaart naar en van Azië behoefte aan een verversingsstation waar de schepen zich onderweg van proviand konden voorzien. In opdracht van de VOC ging de Nederlandse Jan van Riebeeck samen met 90 kolonisten in 1652 bij de Tafelbaai aan land. In de loop van de tijd werd er een klein ziekenhuis en een reparatiewerf op de Kaap neergezet en later kwamen er ook moestuinen en een veehouderij bij. Langzaam maar zeker bouwde de VOC de nederzetting uit tot een vestigingskolonie. Na de bouw van kasteel De Goede Hoop rond 1679 kwamen ersteeds meer bewoners waaronder voormalige VOC-medewerkers, kolonisten, slaven en bannelingen en uiteindelijk ontstond Kaapstad.

Vergezichten over de oceaan

Light house Cape Town

De rit vanuit Kaapstad naar Kaap de Goede Hoop is prachtig. De Kaap is onderdeel van het Table Mountain National Park, een reservaat met een enorme diversiteit aan flora en fauna en een grote keuze aan prachtige wandelroutes. Vooral voor vogelliefhebbers is het een waar paradijs: hier leven meer dan 250 verschillende soorten. Vanaf de ingang van het park is het nog zo’n 12 kilometer naar Cape Point: het bekendste punt van Kaap de Goede Hoop. Het is een indrukwekkendeindrukwekkend klif met een groot platform dat vergezichten over de oceaan biedt.

Hier staat ook een iconische vuurtoren uit 1859. De bouw van deze vuurtoren was bittere noodzaak. Het zicht rondom de Kaap kon, vooral met mist, behoorlijk slecht zijn. Niet minder dan 23 schepen zijn hier in het verleden gestrand, waaronder het legendarische spookschip de Vliegende Hollander (The Flying Dutchman) dat in 1641 verging en sindsdien gedoemd is om voor altijd rondom de Kaap te blijven zeilen. Naar verluidt is deze spookverschijning nog steeds te zien als het stormt op de Kaap.

Kabelbaan

Cablecar Cape Town

Gelukkig is er ook een vriendelijker Flying Dutchman: de kabelbaan die bezoekers vanaf het parkeerterrein omhoog brengt naar de vuurtoren die 249 meter boven zeeniveau ligt. Tussen juni en november is er vanaf Cape Point een grote kans om walvissen te zien. Ook interessant zijn de scheepswrakken die hier liggen. Vanaf Olifantsbos Point en Buffels Bay zijn diverse restanten van schepen te zien.

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com