Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

In de voetsporen van Nelson Mandela

De gevangenis op Robbeneiland is één van de bekendste overblijfselen van het Afrikaanse apartheidsregime. Het eiland werd wereldberoemd door Nelson Mandela die hier ruim achttien jaar van zijn leven zat opgesloten.

Robbeneiland Cape Town

Robbeneiland is vernoemd naar de vele zeehonden die de Nederlandse kolonisten op het eilandje tegenkwamen. Al in 1652 werd het eiland door de VOC als gevangenis voor lastige zeelieden gebruikt. Robbeneiland was hiervoor de perfecte locatie vanwege de sterke stromingen en de koude wateren die het eiland omringen. In de bijna 400 jaar dat het eiland als gevangenis in gebruik was, lukte het slechts drie gevangenen om te ontsnappen en levend het vasteland te bereiken.

Veroordeeld tot Robbeneiland

Tussen 1836 en 1931 was Robbeneiland een leprakolonie en gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als militaire basis. In 1959 werd het eiland ingericht tot de zwaarst beveiligde gevangenis van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. Nelson Mandela kwam op Robbeneiland terecht in 1964 nadat hij was veroordeeld wegens het voorbereiden van een guerrillaoorlog tegen het apartheidsregime.

Tijdens zijn gevangenschap moest Mandela vaak werken in de kalkmijn op het eiland stond. Door het felle verblindende licht en het fijne stof in de witte kalkmijn raakten zijn ogen permanent beschadigd. De mijn werd door de gevangenen ook gebruikt om te discussiëren over politiek en kennis aan elkaar over te brengen. Mandela wilde medegevangenen stimuleren om zichzelf te blijven ontwikkelen. Regelmatig werden er in het geheim lezingen over diverse onderwerpen georganiseerd. Om deze reden werd de gevangenis onderling ook wel Robben Island University genoemd, en later bekend als Nelson Mandela University. In 1982 werd Mandela na achttien jaar overgeplaatst naar Pollsmoore Prison in Kaapstad.

Rondleiding door gevangenen

Sinds 1997 is Robbeneiland een museum dat open is voor het publiek.  Vier keer per dag vaart er een boot van de Nelson Mandela Gateway naar het eiland. Hier rijdt de speciale tourbus een vaste route langs de meest bijzondere plekken op het eiland. Onderweg wordt uitleg gegeven over de historie, bewoners en natuur van het eiland. De echte attractie is natuurlijk het cellencomplex. Rondleidingen worden hier gegeven door ex-gevangenen, veel van wie tegelijkertijd met Mandela op het eiland gevangen hebben gezeten.

Website: http://www.robben-island.org.za/

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com