Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Lissabon

Uitzicht op de stad Lissabon

Praktische info over Lissabon

Vervoer in de stad

Het openbaar vervoer in Lissabon is goedkoop en handig bij het navigeren van de heuvels tussen de bezienswaardigheden. De snelste manier om rond te reizen is met de metro, die het merendeel van de stad beslaat, en hierop aansluitend is er een netwerk van trams, bussen, kabelspoorwegen en een verticale lift die de hoge en lage delen van Lissabon met elkaar verbindt. Er is ook een moderne elektrische trein die de stad verbind met alle plaatsen langs de Portugese Riviera en er zijn veerboten over de rivier de Tagus. Trams en bussen zijn zeer goedkoop en de oude trams zijn een grote toeristische attractie geworden. Het is het beste om in de spitsuren het openbaar vervoer te vermijden, omdat de overvolle voertuigen de beste dekmantel zijn voor zakkenrollers. Taxi's met een meter zijn ruim voldoende aanwezig en betaalbaar, en een populaire vorm van vervoer. Let wel op chauffeurs die lange, indirecte routes nemen. Een auto wordt niet aanbevolen voor gebruik in de stad.

Tijdzone

GMT (GMT+1 tussen de laatste zondag in maart en de zaterdag voor de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 220 volt, 50Hz. Ronde twee-pinsstekkers.

Alarmnummer

Alarmnummer: 112

Visa en gezondheidsinformatie

Alles over visa en gezondheidsinformatie

Feestdagen

+
2014 2015
Nieuwjaarsdag 1 jan 1 jan
Bevrijdingsdag 25 apr 25 apr
Goede vrijdag 18 apr 3 apr
Eerste paasdag 20 apr 5 apr
Tweede paasdag 21 apr 6 apr
Dag van de arbeid 1 mei 1 mei
Nationale feestdag (Dia de Camões) 10 jun 10 jun
Maria tenhemelopneming 15 aug 15 aug
Maria onbevlekte ontvangenis 8 dec 8 dec
Eerste kerstdag 25 dec 25 dec

Klimaat

+

Lissabon heeft een warm klimaat met zonnige lente- en zomerdagen, wanneer de temperatuur regelmatig boven de 30ºC stijgt. De winters zijn nat en winderig, met temperaturen van gemiddeld rond de 10ºC. De beste tijd om Lissabon te bezoeken is in de lente (maart tot mei) of herfst (september tot oktober), omdat het weer dan aangenaam warm is, de hotels goedkoper zijn en het minder druk is dan tijdens het hoogseizoen in de zomer.

Luchthaven Portela Lissabon

www.ana.pt/en-US/Pages/Homepage.aspx

Vervoer naar de stad

De metro rijdt tussen 06.30 en 01.00 uur vanaf een station onder de luchthaven naar de stad. Een enkeltje kost € 1,40 en een 24-uurspas kost € 6; voor beide moet een metrokaart van € 0,50 worden gekocht. Carris-bussen rijden elke dag tussen 05.35 en 00.30 uur tussen de luchthaven van Lissabon en het stadscentrum. Een kaartje kost € 1,80 in de bus, of u kunt een 24-uurspas kopen voor € 6. De Aurobus rijdt tussen 07.00 en 23.20 uur ook om de twintig minuten naar het centrum van de stad; een kaartje kost minimaal € 3,50. Er rijdt een shuttlebusdienst tussen de luchthaven en de resorts van Estoril en Cascais.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven die zijn vertegenwoordigd op de luchthaven zijn onder andere Avis, Budget, Europcar, Hertz, National en Sixt.

Luchthaventaxi's

Taxi's zijn te vinden bij de uitgang van terminal 1. Sommige taxi's rekenen extra voor bagage en alle taxi's zullen 's avonds laat extra rekenen. De meter moet aan het begin van de rit op € 2,35 (overdag) of € 2,50 ('s avonds) staan. De tarieven zijn in weekend, in vakanties en 's avonds 20 procent hoger.

Transfer tussen terminals

Er is een gratis shuttlebus die de twee terminals met elkaar verbindt.

Voorzieningen

Er zijn verschillende passagiersdiensten bij de luchthaven van Lissabon, waaronder pinautomaten, geldwisselkantoren, douches, een postkantoor, een bagagedepot, babyverzorgingsfaciliteiten, vergaderruimtes en een hulpbalie in zowel de aankomst- als de vertrekhal. Er zijn vele verschillende restaurants en winkels, waarvan sommige taxfree. De faciliteiten voor gehandicapten zijn goed. Passagiers in een rolstoel moeten vooraf contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Parkeren

Kort parkeren, op parkeerterrein P1, bij luchthaven Portela in Lissabon kost vanaf € 0,80 voor 30 minuten en € 2,15 voor elk daaropvolgend uur. Parkeerterrein P2 is verder van de terminalgebouwen gelegen, maar iets goedkoper, en parkeerterrein P3 biedt lang parkeren voor € 15,30 per dag. Houdt er rekening mee dat er online kortingen beschikbaar zijn voor vooraf geboekt parkeren via de website van de luchthaven.

Internet

Wifi is beschikbaar tegen een vergoeding via HotSpot Portugal, PT wifi, Vodafone, Vex of Novaspot.