Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

De vijf belangrijkste redenen om het Guggenheim te bezoeken

Het Guggenheim Museum in New York werd in 1959 geopend. Destijds een controversiële gebeurtenis. Het ronde gebouw was heel anders van opzet dan wat er tot dan toe te zien was in de stad. Nu behoort het Guggenheim in New York tot de belangrijkste musea ter wereld. Vanwege de ligging, de architectuur, de collectie en nog veel meer.

1. De eerste, de beste

Guggenheim New York

Het Guggenheim in New York is het eerste in een serie gelijknamige musea. De collectie werd opgericht door Solomon R. Guggenheim met de hulp van zijn kunstadviseuse, Hilla Rebay. Ook richtte hij de Solomon R. Guggenheim Foundation op, met als doel de waardering voor de moderne kunst te b verhogen. Hierdoor kon zijn werk ook na zijn dood worden voortgezet. Inmiddels bestaan er wereldwijd vier andere Guggenheim-musea: in Venetië, Bilbao, Berlijn en Abu Dhabi. Maar alleen in New York is de rijke geschiedenis van de bijzondere museumgroep te proeven.

2. Architectonisch hoogstandje

Tussen de rechthoekige hoogbouw aan Fifth Avenue, is het ronde museum een opvallende verschijning. Door de organische vorm wordt het ook wel ‘het theekopje’ genoemd. De Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright nam in 1943 het ontwerp op zich, waarna met de bouw begonnen werd. Wright was geen fan van Manhattan en wilde met zijn museum rust en ruimte creëren. Zo verdubbelde hij de breedte van de stoep voor het museum. Het hele jaar door zitten hier mensen op de lage muur voor het museum van hun lunch te genieten. De kroon op z’n werk heeft hij nooit zelf kunnen zien, Wright overleed zes maanden voor de opening van het museum in 1959.

3. Uitzonderlijk interieur

Guggenheim New York

Niet alleen aan de buitenkant, maar vooral ook aan de binnenzijde is het Guggenheim opvallend. Alles is rond en bezoekers lopen via een spiraalvormige plattegrond van boven naar beneden langs de kunstwerken. Een unicum! Maar er zitten nog meer slimmigheden in het gebouw verwerkt: zo is bij de entree het plafond expres laag gehouden. Op deze manier lijkt het spiraalvormige gedeelte van het museum (met lichtkoepel in het dak) nog groter en hoger dan het al is. Een optische illusie.

4. Collectie van grote meesters

De Guggenheim-collectie is een imposante verzameling meesterwerken. Zo is hier de grootste collectie ter wereld van de Rus Kandinsky te vinden. Deze omvat bijna 100 schilderijen en 60 werken op papier.Veel werken in het Guggenheim zijn gedoneerd. In 1976 liet Justin K. Thannhauser, eenvan de grootste verzamelaars van moderne kunst, meesterwerken van Paul Cézanne, Edgar Degas, Picasso, Vincent van Gogh en vele anderen na aan het museum.

5. De groene omgeving

Het is niet toevallig dat het Guggenheim  - met z’n organische vormen - zo dicht bij een park gebouwd is. Dat het museum bij en in de natuurlijke omgeving zou passen, is namelijk van meet af aan de opzet van de architect geweest. Voor bezoekers is het een groot pluspunt: na een bezoek aan het museum, is het nog heerlijk nagenieten in Central Park.

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com