Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Het Vrijheidsbeeld: hoop op vrijheid en een betere toekomst

Ze wordt ook wel liefkozend Lady Liberty genoemd en is het symbool van vrijheid, hoop en de Amerikaanse droom. Vanuit Battery Park vertrekken dagelijks boten naar Liberty Island waar het Vrijheidsbeeld over de stad waakt. Hoewel het beeld vanaf Manhattan niet bijzonder groot lijkt, is het eenmaal op het eiland een indrukwekkende verschijning. Eén die bovendien te beklimmen is, zelfs tot in de kroon.

Een cadeau van groot formaat

Het beeld werd ontworpen door de Franse beeldhouwer Frédéric Bartholdi die er negen jaar aan werkte, en was oorspronkelijk bedoelt als vuurtoren voor het Suezkanaal. Egypte had er echter geen geld voor. Uiteindelijk werd het beeld ter ere van het honderdjarig bestaan van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, cadeau gegeven aan de Verenigde Staten. De 46 meter hoge dame,die 225 ton weegt, werd in 214 kisten verscheept. Een sokkel werd niet bijgeleverd, die moesten de Newyorkers zelf financieren. Daarom stond de vrijheidsvlam jarenlang tentoongesteld in Madison Square Park. Het duurde uiteindelijk tien jaar voor het beeld geplaatst kon worden. Om te zorgen dat het bestand was tegen de harde wind, ontwierp Gustave Eiffel (bekend van de Eiffeltoren) een stevig geraamte van ijzer en staal.

Een beeld vol symboliek

Statue of liberty New York

In het Vrijheidsbeeld zit behoorlijk wat symboliek verwerkt. De oorspronkelijke naam van het beeld was La liberté éclairant le monde (De vrijheid die de wereld verlicht.). De fakkel die de gebeeldhouwde dame in haar rechterhand houdt, verbeeldt daarom het licht van de vrijheid. In haar linkerhand heeft zij een boek met daarop de tekst ‘July IV MDCCLXXVI’, (4 juli, 1776). Dit is de datum waarop de Onafhankelijkheidsverklaring van Amerika werd ondertekend. En dan is er nog de kroon met zeven punten. Deze punten staan symbool voor de zeven zeeën en zeven continenten.

Een kijkje onder de rok

Hoewel een rondje om het beeld lopen al een ervaring op zich is, is het nog specialer om het Vrijheidsbeeld ook van binnen te bekijken. Voor de sokkel kan iedereen kaartjes kopen, maar voor de tocht tot in de kroon is maar een beperkt aantal tickets per dag verkrijgbaar. Van tevoren online tickets bestellen is dan ook aan te raden. Het Vrijheidsbeeld beschikt over liften, maar de laatste 33 meter naar de kroon zijn alleen te voet bereikbaar via een wenteltrap van 354 treden. Gelukkig zijn er hier en daar rustplatforms ingebouwd. Deze bieden meteen een mooi moment om de ingenieuze staalconstructie van het beeld te bewonderen. De inspanning is de moeite meer dan waard: de 25 ramen van de kroon geven een fenomenaal uitzicht op New York.

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com