Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Beroemd en geroemd, de Trevifontein

In 1730 hield paus Clemens XII een wedstrijd voor architecten. De opdracht: ontwerp een fontein, regels of voorwaarden zijn er niet. Nicola Salvi’s winnende ontwerp verbeeldde de oceaan met als heerser zeegod Neptunus. De bouw ging van start in 1732, maar de voltooiing heeft Salvi nooit meegemaakt. Dat gebeurde in 1762, elf jaar na zijn overlijden. De wereldberoemde Trevifontein was een feit.

Trevi Fountain statue article image Op de plaats waar de fontein staat, kwamen vroeger drie wegen samen. Vandaar de naam. Trevi betekent ‘drie wegen’. Dat de Trevifontein is gebouwd volgens de Barok-stijl, is goed te zien aan de uitbundige weelde van Salvi’s ontwerp. Het is veruit de grootste en bekendste fontein van Rome met een breedte van 22 en een hoogte van maar liefst 26 meter. De centrale figuur van de fontein is Neptunus, de god van de zee. Hij rijdt in een strijdwagen in de vorm van een grote schelp die wordt voortgetrokken door twee zeepaarden. Ieder zeepaard wordt geleid door een triton (een god uit de Griekse mythologie). Wie goed kijkt, ziet dat één van de paarden kalm en gehoorzaam is, terwijl het andere juist onrustig oogt. Ze staan symbool voor de fluctuerende stemmingen van de zee.

Heerlijk theewater

Het water in de Trevifontein is afkomstig van het aquaduct Acqua Vergine; volgens kenners destijds het zachtste en best smakende water van heel Rome. Iedere dag werden dan ook grote vaten met fonteinwater naar het Vaticaan gebracht. Het water was schijnbaar zó goed, dat Engelsen die in Rome woonden, het gebruikten voor het zetten van hun thee. In 1961 werd het water echter ondrinkbaar verklaard en vandaag de dag wordt het Treviwater door pompen gezuiverd.

Trouwen met een Romein

Trevi Fountain fountain overview article image De Trevifontein is het decor van muntjesgooiers. Het gerucht wil dat wie een muntstuk over zijn schouder in de fontein werpt ooit terug zal keren naar Rome. Twee muntjes garandeert een ontmoeting met de grote liefde en drie muntjes levert een huwelijk met een Romein op. De munten blijven overigens nooit langer dan zeven dagen onder water; ze worden wekelijks verzameld door de gemeente Rome en aan een goed doel geschonken. De Trevi-fontein figureerde in talloze films, maar de bekendste scène komt uit Fellini’s La Dolce Vita. In deze blockbuster neemt de wulpse Anita Ekberg een bad in de Trevifontein.

More infromatie te vinden op www.trevifountain.net

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com