Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

De vijf wonderen van Vaticaanstad

Een bezoek aan Rome is niet compleet zonder een bezoek aan Vaticaanstad. Met bijna vijfhonderd vierkante meter is dit het kleinste landje ter wereld. Het religieuze centrum van de rooms-katholieke kerk is een aparte staat waar iedereen zonder paspoort naar binnen kan. De residentie van de paus trekt jaarlijks miljoenen pelgrims en bezoekers en telt zo’n achthonderd officiële inwoners.

1. Het Vaticaan-museum

Vatican vatican gardens article image Het Vaticaan-museum wordt beschouwd als één van 's werelds mooiste musea vanwege de talloze meesterwerken op het gebied van schilder- en beeldhouwkunst. Ook de kunstcollectie die in de loop der tijden door verscheidene pausen werd verzameld is indrukwekkend. Pausen hoorden bij de eerste kunstliefhebbers die hun collecties voor publiek openstelden. Het Vaticaan-museum startte in 1503 met het verzamelen van standbeelden van Paus Julius II.. De beelden zijn nog steeds te bewonderen in Cortile Ottagono, één van de ruimtes in het museum.

2. De Sixtijnse Kapel

Vatican Sistine chapel article image Daar waar nu de Sixtijnse kapel staat, stond vroeger de Cappella Maggiore, de grote kapel. Toen besloten werd deze te slopen, bleef er een ruïne met scheve wanden over. In opdracht van paus Sixtus IV werd vervolgens tussen 1473 en 1481 de naar hem vernoemde Sixtijnse kapel gebouwd. Op 9 augustus 1483 werd de eerste mis gehouden tijdens het feest van Maria Hemelvaart. De Sixtijnse kapel werd gewijd aan de maagd Maria. In 1508 kreeg Michelangelo de opdracht om het plafond opnieuw te beschilderen. Zijn schildering bestaat uit meer dan driehonderd figuren, met als bekendste ‘De schepping’. Daarnaast is Michelangelo verantwoordelijk voor de schildering boven het altaar, ‘Het laatste oordeel’.

3. Sint-Pietersbasiliek

Vatican Saint Peter article image De Sint-Pietersbasiliek is te vinden aan het beroemde Sint Pietersplein bij Vaticaanstad. De basiliek is niet alleen de hoofdkerk van Rome, maar ook de eerste van de zeven pelgrimskerken die er in Rome te vinden zijn. De bouw van deze tweede Sint-Pietersbasiliek (de eerste stamt uit 324 na Christus, maar heeft het niet gered) begon in 1506 door de architect Bramante. In 1626 was deze voltooid. De meeste versiering in de kerk zijn gemaakt door Gian Lorenzo Bernini. Onder het middenschip van de basiliek bevindt zich de crypte met praalgraven waar maar liefst 148 pausen werden bijgezet.. Michelangelo’s meesterwerk ‘Pietà’ kan bewonderd worden bij het verlaten van de basiliek.

4. Scavi-tour

Vatican Scavi tour article image Een indrukwekkende verrassing is de zogenaamde ‘Scavi-tour’, waarbij bezoekers onder het Vaticaan terechtkomen bij de Necropolis, het graf van Sint-Pieter. Deze rustplaats is bij toeval ontdekt, toen er een graf voor een andere paus werd uitgraven.. Een bezoek aan de ‘Scavi’ kan voor gelovigen erg fascinerend zijn, omdat het hen heel dicht bij het begin van het Christendom brengt.

5. Vaticaanse tuinen

Vatican vatican gardens article image Wat weinigen weten is dat een rondleiding mogelijk is door de Vaticaanse tuinen. Deze tuinen bestrijken met 23 hectare meer dan de helft van Vaticaanstad en ze bevinden zich achter de Sint- Pietersbasiliek en pal achter het Vaticaan-museum. Naast beplanting is er in de tuinen een scala aan fonteinen, monumenten en gebouwen te bewonderen, waarvan sommige uit de negende eeuw afkomstig zijn. De rondleidingen zijn erg populair dus reserveren is aan te raden.

www.vatican.va

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com