Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

De schatten van de oude stad: Casco Viejo

Panama-stad onderscheidt zich van andere Latijns-Amerikaanse steden door het moderne centrum. Maar dat betekent niet dat hier geen historie te vinden is: aan de andere kant van de stad bevindt zich de oude wijk Casco Viejo. Dit stukje stad dateert uit 1671 en puilt uit van de kathedralen, musea, restaurants en jazzclubs. Het is misschien wel de gezelligste wijk om te bezoeken. Onderstaande route bevat een aantal interessante stops.

Overzie het allemaal op Plaza de la Francia

Plaza de la Francia is de ideale startplaats om Casco Viejo te ontdekken. Vanaf het oude stadsplein is zowel de baai als de skyline van de stad te zien. Het plein en de obelisk die daar staat zijn gemaakt als eerbetoon aan de Franse bijdrage aan het Panama-kanaal en in het bijzonder de arbeiders die daarbij omkwamen. Niet door geweld trouwens, gele koorts en malaria werden de werkers fataal. Het lijkt wellicht wat morbide, maar de voormalige kerkers die deel uitmaakten van de Spaanse forten, zijn leuk om te bezoeken. Ze doen tegenwoordig namelijk dienst als winkel of gezellig restaurant.

El Mercado de Mariscos: voor de beste vis

panama city casco viejo fish

De vismarkt El Mercado de Mariscos is een bezienswaardigheid op zich. Verse garnalen, tonijn, dorade en inktvis: hier wordt álles verkocht. Het is ook mogelijk beneden in de hal vis te bestellen en deze vis vervolgens mee te nemen naar het restaurant boven de markt. Daar wordt het meteen tot een gerecht verwerkt. Natuurlijk weten ook veel locals hoe dit werkt; er staat dus ongetwijfeld een rij. Maar een bekertje ceviche – in zuur gemarineerde rauwe vis - maakt het wachten minder erg.

Gouden plek om te trouwen

De Iglesia de San Jose is voor veel Panamezen de ultieme plek om te trouwen. Misschien heeft de geschiedenis van het gouden altaar van deze kerk daar iets mee te maken. Naar verluidt is het altaar, dat eerst in een andere kerk in Panama Viejo stond, in de zeventiende eeuw overbracht naar Casco Viejo. Een priester heeft het met opzet zwart geverfd. Zo voorkwam hij dat de piraat Henry Morgan deze schat uit Panama-Stad roofde.

Bier, mojito’s en ceviche bij Ciao Pescao

Op het Plaza Bolivar zit een bijzonder restaurant: Ciao Pescao. De kaart bestaat grotendeel uit twee componenten: bier en ceviche. Van de ceviche zijn maar liefst twaalf verschillende versies te bestellen en de eigenaar heeft meer dan 30 verschillende soorten bier in huis. Het derde hoofdcomponent op de kaart (waar trouwens ook sandwiches en wat visgerechtjes op staan) bestaat uit mojito’s. De zeven verschillende versies hebben één ding gemeen: er is lokaal fruit in verwerkt.

Jazz in cafe-restaurant Las Bovedas

Hoe later het wordt hoe meer Casco Viejo tot leven komt. Vooral in het weekend. Op vrijdag en zaterdagavond is livemuziek de standaard, binnen en buiten op straat. Voor goede muziek is het dus echt niet nodig een discotheek te bezoeken. Voor een avond jazz is het beroemde café-restaurant Las Bovedas een aanrader. Het etablissement is gevestigd in de oude stadswallen; een bijzondere locatie waar elke vrijdagavond een fantastische Panamese jazzband speelt.

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com