Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Checklist voor het Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum heeft de grootste verzameling werken van Vincent van Gogh ter wereld. In totaal hangen hier 200 schilderijen, 500 tekeningen en wordt een grote collectie van zijn brieven tentoongesteld. Een top vijf maken van zijn mooiste werken in het Van Gogh Museum is onmogelijk, want vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Deze vijf werken zijn in ieder geval enorm populair.

1. Zonnebloemen (1889)

Van Gogh sunflowers

Van Gogh woonde en werkte in de zomer van 1889 in Arles, Zuid-Frankrijk. Hier schilderde hij een serie schilderijen met zonnebloemen als hoofdonderwerp. De werken waren bedoeld als decoratie voor de logeerkamer waar zijn vriend Paul Gauguin destijds verbleef. Van Gogh schilderde uiteindelijk vier van deze stillevens; slechts twee daarvan vond hij goed genoeg voor de slaapkamer van Gauguin. Later maakte hij er nog drie kopieën van, waarvan de versie in het Van Gogh Museum er één is.

2. De aardappeleters (1885)

Van Gogh potato eaters

Met dit schilderij van een boerenfamilie aan tafel sloeg Van Gogh een nieuwe weg in. Hij wilde een goede figuurschilder worden en zag dit werk als een soort meesterproef. Van Gogh experimenteerde met verschillende composities en gebruikte donkere, sombere kleuren. Dit deed hij naar eigen zeggen om de werkelijkheid zo realistisch mogelijk weer te geven zonder deze te idealiseren zoals veel andere schilders dat volgens hem regelmatig deden.

3. De slaapkamer (1888)

Van Gogh museum bedroom painting

Dit schilderij is een weergave van Van Gogh’s slaapkamer in het “Gele Huis”, het atelier dat hij huurde in Arles. Opvallend in het werk zijn vooral de felle, contrasterende kleurvlakken, de dik opgebrachte verf en de vreemde ruimtewerking. De achterwand van de kamer lijkt schuin te staan. Dit is geen fout van de schilder maar gebaseerd op de realiteit: deze hoek van het gele huis was namelijk inderdaad schuin. Op andere plaatsen lijken voorwerpen scheef omdat het perspectief niet klopt. Van Gogh schilderde de objecten bewust ‘vlak’ en liet alle schaduwen weg om het op Japanse prenten te laten lijken.

4. Irissen (1890)

Van Gogh museum irisses painting

Gedurende de periode 1889-1890 verbleef Van Gogh in een psychiatrisch ziekenhuis in Saint-Rémy. Een tijd waarin hij zijn heil zocht in het schilderen van onderwerpen uit de natuur. Aan het eind van de crisisperiode, rond 1890, stortte hij zich grotendeels op bloemstillevens. Hij schilderde grote boeketten paarse irissen waarvan één boeket tegen een felle citroengele achtergrond. De uiteenlopende complementaire kleuren laten elkaar sterker uitkomen. Al eerder was Van Gogh geboeid door de felle, paarse irissen, die ook bloeiden in de velden rondom Arles. Op Veld met bloemen bij Arles (1888) is op de voorgrond een bed met deze bloemen te zien.

5. Korenveld met kraaien (1890)

Korenveld met kraaien is een van de beroemdste schilderijen van Van Gogh en waarschijnlijk het werk waar het meest over gespeculeerd is. Het schilderij is gemaakt in de laatste weken voor zijn dood. Beweerd wordt dat dit zijn laatste schilderij zou zijn, en dat de donkere wolkenlucht met kraaien en het doodlopende pad een voorbode waren van zijn levenseinde. Deze theorie is echter nooit bewezen. Het korenveld was een van de favoriete onderwerpen van Van Gogh. Het wuivende koren gaf hem gelegenheid om grondig te experimenteren met toets en kleur.


Het museum

Van Gogh museum exterior

Een bezoek aan het Van Gogh Museum is een unieke ervaring. Nergens ter wereld is het mogelijk om zoveel schilderijen van Vincent van Gogh bij elkaar te zien. In het museum zijn de ontwikkelingen in het werk van de schilder op de voet volgen. Naast de permanente collectie heeft het museum ook diverse tijdelijke tentoonstellingen.  

Het Van Gogh Museum ligt samen met het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum aan het Museumplein. Na een museumbezoek is dit grote plein een ideale plek om te lunchen, iets te drinken of om gewoon even op een bankje te genieten van de mensen en (als hij er is) de zon.

Adres: Stadhouderskade 55, 1072 AB Amsterdam
Meer informatie op: www.vangoghmuseum.nl   

 

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com