Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Varen over de Amsterdamse grachtengordel

Amsterdam is het allermooist vanaf het water. Helemaal wanneer het donker wordt en alle lichtjes aan gaan. Stap op een rondvaartboot of huur een eigen bootje en tuf door de Amsterdamse grachten. Ontdek historische herenhuizen, het smalste huisje van de stad en de Magere Brug. De grachtengordel heeft drie hoofdgrachten: de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Ze werden tegelijk gegraven en waren onderdeel van een ambitieus uitbreidingsproject, bedacht door ‘Stadstimmerman’ Cornelis Staets. Zijn plan werd in 1612 door de gemeente aangenomen en uitgevoerd. Na de voltooiing, 50 jaar later, beschikte Amsterdam over het meest efficiënte en fijnmazige waterwegensysteem ter wereld. Via de talloze verbindingsgrachten konden koopmansgoederen vanuit de hele wereld voor de deur van meer dan duizend pakhuizen worden afgeleverd.

Het smalste huisje

Canals Amsterdam Central Station

Begin uw boottocht bij het Centraal Station. Hier vlakbij aan de Singel staat één van de smalste huizen ter wereld. Het huisje op nummer 7 is slechts één meter breed. Schijn bedriegt echter, want aan de achterkant heeft het huisje een breedte van maar liefst zeven meter. De reden voor deze wonderlijke constructie is dat in de zeventiende eeuw belasting betaald moest worden voor de breedte van de gevel aan de gracht. De belasting was hoog en mensen probeerden deze dus door middel van creatieve oplossingen te omzeilen.

Huis met de hoofden

Vaar met de boot de Brouwersgracht op naar de Keizersgracht. Op nummer 123 vindt u het  "Huis met de Hoofden". Dit authentieke 17e-eeuwse gebouw uit 1622 ontleent zijn naam aan de hoofden die aan de gevel hangen. Volgens de legende zou het gaan om de hoofden van zes rovers die in de zeventiende eeuw door een open kelderraam naar binnen probeerden te sluipen. De keukenmeid zag de hoofden door het raam naar binnen steken en sneed ze stuk voor stuk af met een vleesmes. Onlangs is vastgesteld dat het gaat om borstbeelden van zes goden: Apollo, Ceres, Mercurius, Minerva, Bacchus en Diana.


Adress: Keizersgracht 123

Grachtenhuis

Via de Leliegracht bereikt u de Herengracht. Op nummer 386 staat het Grachtenhuis, een pand dat in 1665 gebouwd werd in opdracht van een rijke zakenman. De vijfassige gevel is een opvallend verschijning en grote delen van het interieur zijn goed bewaard gebleven. Binnen de muren van dit huis zijn in het verleden vele belangrijke transacties gesloten met de Russische aristocratie, Franse koningen en de Amerikaanse upper class. Het Grachtenhuis is nu een museum gewijd aan de zeventiende eeuwse Amsterdamse grachtengordel.


Adres: Keizersgracht 386

Meer informatie op: www.hetgrachtenhuis.nl

Gouden Bocht

Direct na het Grachtenhuis vaart u de Gouden Bocht op, het meest prestigieuze deel van de Herengracht gelegen tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat. De Herengracht is de enige gracht met aanzienlijk bredere huizen. Aan deze gracht woonden de rijke kooplieden en regenten van de stad, die de hoge gevelbelastingen met gemak konden opbrengen. Achter de brede gevels gaan prachtige stadspaleizen en kunstschatten schuil. Ter hoogte van de Reguliersgracht komt het mooiste doorkijkje van Amsterdam tevoorschijn: de zeven bruggen. ‘s Avonds is de doorkijk nog mooier dan overdag, wanneer op alle bruggetjes de lichtjes aan zijn. 

Magere Brug

Canals skinny bridge front

Alle drie de hoofdgrachten van de grachtengordel komen uit op de Amstel. De rivier die dwars door Amsterdam stroomt. Stuur de boot richting de Magere Brug, de houten ophaalbrug uit 1934. Hier liggen ook Theater Carré en het Amstel Hotel waar gasten als de Rolling Stones, President Bill Clinton, Madonna en George Clooney al eens verbleven.


Prinsengracht

Canals Prinsengracht

Via de Prinsengracht vaart u weer terug richting het Centraal Station. Ter hoogte van nummer 653 zit café Molenpad. Het café heeft een terras aan het water en bediening aan boord: ideaal voor een drankje of een heerlijke lunch. Vlak voor de rondvaart er op zit, passeert u nog het Anne Frank Huis op nummer 263 en de naastgelegen Westerkerk.

Het is eenvoudig om in Amsterdam een boot te huren. Voor boten korter dan 15 meter is namelijk geen speciaal vaarbewijs nodig. Dat betekent dat iedereen er het water mee op mag.


Meer informatie op:

www.grachtenfestival.nl

www.iamsterdam.nl

www.grachtenhuis.nl

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com