Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Zien en gezien worden op La Rambla

La Rambla is de drukst bewandelde straat van de stad en is immens populair bij zowel toeristen als inwoners van Barcelona. De anderhalve kilometer lange Rambla –in het midden autovrij en geflankeerd door hoge bomen – biedt een keur aan kiosken, kramen en straatartiesten. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat leeft en bruist La Rambla als geen andere plek in de stad.

Oorspronkelijk was de Rambla een kleine rivier die net buiten de stadsgrenzen stroomde. In de zestiende eeuw werden er langs het water kloosters en een universiteit neergezet. Pas drie eeuwen later werd de stadsmuur neergehaald en kwamen er meer gebouwen te staan langs de inmiddels opgedroogde rivier. Deze oorspronkelijke gebouwen werden afgebroken, maar worden herdacht in de namen van de vijf verschillende delen van de Rambla. Daarom spreken de Spanjaarden ook wel van de Ramblas.

De vijf Ramblas

Rambla-dels-Caputxins

Rambla de Canaletes

Deze eerste Rambla, die begint bij Plaça de Catalunya, is de Rambla de Canaletes. De naam is afkomstig van de negentiende-eeuwse Canaleta-fontein. De uitdrukking ‘hij drinkt water uit Canaletes’ betekent dat iemand uit Barcelona afkomstig is. De legende gaat dat wie uit de fontein drinkt, zal blijven terugkeren naar Barcelona.

Rambla dels Estudis

Daarna volgt Rambla dels Estudis, die vernoemd is naar een zestiende-eeuwse universiteit, de Estudis Generals, die in 1843 werd afgebroken. Er staan meerdere bijzondere gebouwen in dit gebied, waaronder La Reial Acadèmia de Ciències i Arts. Aardig detail: in dit theater is de eerste openbare klok van de stad te bewonderen.

Rambla de Sant Joseph

Rambla de Sant Joseph staat beter bekend als Rambla de les Flors oftewel de ‘bloemenrambla’. Aan het einde van dit deel van de Rambla is een klein plein: Plaça de la Boqueria. De fraaie bestrating hier is voorzien van een mozaïek van de bekende Barcelonese kunstenaar Joan Miró.

Rambla dels Caputxins

De vierde Rambla is de Rambla dels Caputxins, met als hoogtepunt het Catalaans modernistische Gran Theatre del Liceu. Verder langs de Rambla is er toegang tot de Plaça Reial, een negentiende-eeuws plein ontworpen door Antoni Gaudí. Hier pal tegenover staat het fabelachtig mooie ‘Palau Güell’, één van Gaudí’s eerste residentiële gebouwen. De parabolische vormen geven een voorproefje van Gaudí’s latere werk, zoals bijvoorbeeld het Park Güell.

Rambla de Santa Monica

De laatste Rambla, is de Rambla de Santa Monica, vernoemd naar een klooster dat werd getransformeerd tot een museum, het Centre d’Art Santa Mònica. Deze Rambla leidt naar een rond punt met in het centrum het zestig meter hoge Columbus Monument. Helemaal aan het eind van de vijf ramblas is het Maremàgnum te vinden; een complex met winkels, een imaxtheater en zelfs een aquarium.

Straatartiesten

Rambla streettheater Barcelona

De Ramblas vormen het hart van de binnenstad van Barcelona en het bruisende middelpunt van het centrum. Met een kan sangria is het heerlijk om hier op één van de vele terrassen een middag of avond door te brengen. Getalenteerde straatartiesten die hier hun kunsten vertonen zorgen voor onmiskenbare fotomomenten en een levendige sfeer.

Aan de lange straat zit ook een grote verscheidenheid aan souvenirwinkels, (tapas)restaurants, hotels, supermarkten en kledingzaken. Iets minder voor de hand liggend, maar razend populair zijn ook de dierenwinkels waar vogels verkocht worden. Een leuke, wellicht wat aparte, souvenir om mee naar huis te nemen.

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com