Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Havana

El Capitolio, Havana

Praktische info over Havana

Vervoer in de stad

Cubanen moeten vertrouwen op een onbetrouwbaar bussysteem dat goedkoop maar druk en langzaam is, met lange rijen en veranderende routes en dienstregelingen. De nieuwe moderne stadsbussen kosten overal in de stad 1 peso per rit. De meeste bezoekers aan Havana vermijden de bussen en vertrouwen in plaats daarvan op de alom aanwezige goedkope taxi's om de stad te verkennen. Het huren van een auto is niet de beste optie, omdat autohuur erg duur is, de wegen niet goed bewegwijzerd zijn en verschillende eenrichtingswegen autorijden tot een uitdaging maken. Er rijden verschillende soorten taxi's op straat, waaronder toeristentaxi's, tweezits bici-taxi's, colectivos (klassieke auto's) en de gele scooter coco-taxi's. De meeste toeristentaxi's zijn voorzien van airconditioning en een meter, ze zijn goed onderhouden en rekenen in Convertible Pesos, maar er zijn ook eigenaars van klassieke auto's die als onofficiële taxi's werken. Het is raadzaam om vooraf een tarief af te spreken, omdat passagiers vaak te veel betalen. Bici-taxi's, coco-taxi's en colectivos kunnen tegenwoordig ook door toeristen worden gebruikt. Een aantal klassieke auto's kan door toeristen worden gehuurd voor excursies in de stad en is te vinden bij toeristische attracties, zoals het Revolution Museum of het Capitolio. Het is over het algemeen niet moeilijk of duur om Havana te verkennen en het is een prachtige stad om kortere afstanden te voet af te leggen.

Tijdzone

De lokale tijd is GMT-5 (GMT-4 van de tweede zondag in maart tot de eerste zondag in november).

Netspanning

De meeste oude hotels maken gebruik van 110 volt, 50Hz, en nieuwere hotels hebben netspanning van 220 volt, 50Hz. Er zijn verschillende stopcontacten, maar de stekkers met twee platte of ronde pinnen worden het meest gebruikt.

Valuta

De officiële munteenheid is de Cubaanse peso (CUP). Eén peso is 100 centavos. Maar de 'toeristen'munt is de peso convertible (CUC); de vervanger van de Amerikaanse dollar waarmee in gelegenheden voor toeristen (zoals hotels, restaurants en de zogenoemde 'dollarwinkels') betaald kan worden. Amerikaanse dollars worden niet meer geaccepteerd als betaalmiddel en er is een commissie van 10 procent of meer van toepassing om ze in te wisselen. De beste valuta's om mee te nemen zijn daarom euro's, Britse ponden of Canadese dollars. De CUC is vrijwel gelijk aan de Amerikaanse dollar. Op sommige plaatsen worden alleen Cubaanse peso's geaccepteerd, en op andere plekken alleen de peso convertible (meestal toeristische etablissementen). Om oplichting te vermijden waarbij de twee valuta worden verwisseld, moet geld worden gewisseld bij een officieel geldwisselkantoor of bij een bank Visa en MasterCard worden uitsluitend in de grotere steden en hotels algemeen geaccepteerd, zolang ze niet zijn verstrekt door een Amerikaanse bank. Diners Club wordt beperkt geaccepteerd en American Express wordt nergens op het eiland geaccepteerd. Travellers cheques worden minder snel geaccepteerd dan creditcards, maar alle belangrijke valuta's zijn acceptabel, met uitzondering van cheques die zijn verstrekt door een Amerikaanse bank. Creditcards of betaalpassen die zijn verstrekt in de VS werken niet in de geldautomaten, maar personen met een kaart die is verstrekt in enig ander land moeten in de belangrijkste toeristische bestemmingen peso's kunnen pinnen. Travellers cheques in euro's of Britse ponden worden geaccepteerd bij Cubaanse banken en geldwisselkantoren.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Cuba is +53. Er zijn roamingovereenkomsten tussen Cubaanse en internationale aanbieders van mobiele telefonie, maar niet met providers in de Verenigde Staten. Er is een GSM netwerk dat de meeste steden dekt, en mobiele telefoons worden ook te huur aangeboden. Overal zijn openbare telefoons voor zowel nationaal als internationaal bellen, maar internationale gesprekken zijn wel erg duur. Er zijn ook prepaid telefoonkaarten te koop. In de grotere steden en plaatsen zijn internetcafés te vinden.

Alarmnummer

Alarmnummer: 106

Visa en gezondheidsinformatie

Alles over visa en gezondheidsinformatie

Feestdagen

+
2015 2016
Bevrijdingsdag 1 jan 1 jan
Overwinning van de strijdkrachten 2 jan 2 jan
Goede vrijdag 3 apr 25 mrt
Dag van de arbeid 1 mei 1 mei
Herdenking van de revolutie van 1953 25 jul - 27 jul 25 jul - 27 jul
Dag van de onafhankelijkheidsoorlog van 1868 10 okt 10 okt
Eerste kerstdag 25 dec 25 dec

Klimaat

+

Het Cubaanse klimaat is tropisch en gematigd met koele passaatwinden die verlichting bieden voor de hitte en de hoge luchtvochtigheid. Het weer in Havana is typisch voor Cuba; het is over het algemeen zonnig en het hele jaar door heet, behalve wanneer het stormt. Daarom wordt Cuba als een geschikte toeristische bestemming voor het hele jaar beschouwd. Langs de kust is het verschil tussen de temperaturen overdag en 's nachts niet groot en de gemiddelde zeetemperatuur is 25°C. Het regenseizoen, van mei tot oktober, is ook het orkaanseizoen, maar de meeste orkanen slaan toe tussen augustus en oktober, terwijl de natste maanden in Havana mei en juni zijn. Orkanen zijn doorgaans meer een probleem aan de zuidkust van Cuba en Havana is over het algemeen veilig van de ergste tropische stormen. De gemiddelde zomertemperatuur ligt rond de 27°C met een luchtvochtigheid van rond de 80 procent. Temperaturen rond de 20°C zijn gebruikelijk in de winter. De temperatuur daalt zelden onder de 10°C in Havana. De populairste tijd om Havana te bezoeken is in de wintermaanden december en januari en hoewel het vermijden van het orkaanseizoen waarschijnlijk verstandig is, is het weer in Havana het hele jaar door prettig voor bezoekers.

Internationale luchthaven José Martin

www.havana-airport.org

Vervoer naar de stad

Van 10.00 tot 22.00 uur vertrekken er om de 30 minuten bussen vanaf de luchthaven naar Havana.

Autoverhuur

Transtour, Rex, Via, Fenix en Cubanacar runnen autoverhuurfaciliteiten bij de luchthaven.

Luchthaventaxi's

Er zijn officiële taxi's beschikbaar buiten alle terminalgebouwen. Een ritje naar het centrum van Havana kost ongeveer 20-25 CUC.

Transfer tussen terminals

Er rijdt een bus tussen de vier terminals.

Voorzieningen

Luchthavenfaciliteiten bestaan onder meer uit VIP-lounges met zakelijke faciliteiten, banken en geldwisselfaciliteiten, hulp voor gehandicapten, gevonden voorwerpen en verschillende mogelijkheden om te winkelen en te eten.

Parkeren

Ongeveer 150 m vanaf de terminalgebouwen is gelegenheid tot kort en lang parkeren.

Internet

Tegen een vergoeding is er wifi beschikbaar in terminal 3.