Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

China's bekendste dier

De reuzenpanda is hét symbool van China. Hoewel ze ooit verspreid door het hele het land leefde, houdt deze bamboebeer zich nu goed schuil in de onherbergzame wouden van Centraal-China. Wilt u er één zien, dan kunt u het beste afreizen naar voortplantingscentra rondom Chengdu, waar kennis over panda's wordt verzameld en van waaruit de dieren - uiteindelijk - worden vrijgelaten in het bos.

Stropers, ontbossing en een stevige bevolkingsgroei hebben het panda's de afgelopen eeuwen moeilijk gemaakt. Ze worden met uitsterven bedreigd en daarom probeert een aantal onderzoekscentra de populatie in stand te houden. Zo leven er aan de rand van Chengdu tientallen panda's in het Chengdu Research Base Of Giant Panda Breeding. Dergelijke centra ogen als natuurparken waar de dieren betrekkelijk ‘vrij’ leven. In de ochtend kauwen ze op de bamboe die hen gevoerd wordt, waarna ze in de middag vaak slapen. De vroege ochtend is daarom het beste moment voor een bezoek aan een pandacentrum.

Het trage ritme van de panda

chengdu panda base three giant pandas posing for camera article

Het aantal panda's neemt snel af. Eén van de redenen daarvoor is dat voortplanting voor de panda een regelrechte uitdaging is. Vrouwtjes zijn maar een fractie van het jaar vruchtbaar en de mannetjes hebben een zwak libido. Mocht het er tóch van komen, dan wordt er gepaard in het voorjaar en werpt de moederbeer na 4 á 5 maanden zwangerschap een jong pandabeertje. Een pasgeboren panda weegt slechts zo’n 100 gram – een fractie van het volwassen gewicht van een panda: meer dan 100 kilo. In onderzoekscentra kunt u met veel geluk een babypanda spotten. U kunt er (tegen betaling) zelfs mee op de foto.

De troost van de panda

chengdu panda base closeup of a panda

Misschien zijn het wel de zwarte vlekken rondom de ogen die panda's zo aandoenlijk maken. Er is een Chinese legende die verklaart waar de vlekken vandaan komen. Volgens het verhaal was er eens een meisje bevriend met de panda's, in de tijd dat de beren nog helemaal wit waren, op hun zwarte poten na. Op een dag overleed het meisje en huilden de dieren tranen met tuiten. Ze wreven eindeloos met hun zwarte poten in hun ogen. Vandaar die zwarte vlekken. En om elkaar te troosten, omhelsden ze elkaar, waardoor ook de oren en schouders zwart werden.

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com