Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Op visite bij de koningin op Amalienborg

Amalienborg is het winterverblijf van de Deense koninklijke familie en staat middenin het centrum van Kopenhagen. Het complex bestaat uit vier paleizen en is een prachtige voorbeeld van de populaire Deense rococostijl. Twee van deze paleizen zijn open voor het publiek. Amalienborg wordt bewaakt door de koninklijke lijfwacht. De dagelijkse wisseling hiervan in de straten van Kopenhagen trekt honderden toeschouwers.

Amalienborg

De gebouwen dateren van omstreeks 1750 en werden ter ere van het 300-jarig jubileum van de kroning van Christian I gebouwd. Het stuk grond werd aan vier edellieden gegeven. Zij  besloten  er vier identieke paleizen op te bouwen. Deze werden ontworpen door architect Nicolai Eigtved. Drie van de gebouwen kregen de namen van de edellieden. Het vierde paleis werd vernoemd naar gravin Anna Sophie Schak omdat Edelman Løvenskiold zijn paleis moest verkopen. De vleugels van het paleis liggen in een vierkant rondom het standbeeld van koning Frederik V dat in 1771 werd onthuld.

Brand in Christiansborg

Toen in 1794 de toenmalige koninklijke residentie Christiansborg afbrandde, hadden koning Christian VII en zijn familie een nieuw onderkomen nodig. Zij namen hun intrek in paleis Moltke, dat werd hernoemd naar de koning, en paleis Schack dat werd vernoemd naar zijn zoon Frederik VI. Ook de andere twee paleizen behoorden al snel tot het onderkomen van de royals en kregen de namen van twee andere Deense vorsten. Hoewel er een nieuw Christiansborg gebouwd werd, gaf de koninklijke familie er de voorkeur aan om in Amalienborg te blijven. Vanaf dat moment groeide het paleis uit tot de officiële residentie van het Deense koningshuis en dat is het nu nog steeds.

Wisseling van de wacht

Amalienborg changing guards

Den Kongelige Livgarde (de koninklijke lijfwacht) bewaakt Amalienborg. Iedere dag om 11:30 uur loopt de wacht van Kasteel Rosenborg door de straten van Kopenhagen naar Amalienborg. Daar vindt om 12:00 uur de wisseling van de wacht plaats; een imposante ceremonie. Als de vlag op Paleis Schack wappert, betekent dit dat de koningin thuis is.

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com