Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Het sprookje van de Kleine Zeemeermin

Ze wilde benen en verkocht in ruil hiervoor haar stem aan de kwaadaardige zeeheks. Wie kent het sprookjes van de Kleine Zeemeermin (in het Deens: Den lille havfrue) niet? De Deense schrijver Hans Christian Andersen schreef het verhaal in 1836. Als eerbetoon werd er een beeld van het meisje uit de zee neergezet aan de Kopenhaagse Langelinie-kade.

Daar zit zij nu, in het oude havendistrict van Nyhavn op een granieten steen. Onbedoeld is zij één van de bekendste attracties van Kopenhagen geworden. Dagelijks gaan er tientallen mensen met het beeld op de foto.

Eén zeemeermin, twee modellen

Little Mermaid

Het beeld dankt zijn bestaan aan de Deense bierbrouwer Carl Jacobsen (oprichter van het Carlsberg-bier). In 1909 bezocht hij het ballet ‘De Kleine Zeemeermin’ gebaseerd op het verhaal van Andersen. Diep onder de indruk verliet Jacobsen die avond het theater. Hij vroeg de Deense beeldhouwer Edvard Eriksen om een beeld van de zeemeermin te maken. Jacobsen wilde graag dat de Deense prima ballerina Ellen Price model stond voor de sculptuur, maar zij weigerde naakt te poseren. Uiteindelijk werd het lijf van de Kleine Zeemeermin gemodelleerd naar dat van Eriksens echtgenote Eline en leende Price haar gezicht aan het hoofd van beeld.

Het 1 meter 25 hoge kunstwerk werd in augustus 1913 onthuld en was onderdeel van een algehele trend in Kopenhagen om stadsparken en straten te decoreren met beelden van klassieke en historische figuren. Inmiddels zit de zeemeermin al een eeuw op haar steen, al is zij ook even weg geweest. In 2010 werd ze een paar maanden uitgeleend aan het Deense paviljoen in Shanghai voor Expo 2010.

Onthoofd en gekopieerd

Het doet een beetje afbreuk aan de illusie, maar het beeld in de haven is eigenlijk een kopie. Het origineel wordt door de erfgenamen van Eriksen op een geheime locatie bewaard. En dat is maar goed ook. In de loop der jaren is de zeemeermin meerdere malen beschadigd en zelfs onthoofd. In 1964 gebeurde dit door politiek geëngageerde artiesten van de Situationist-beweging. Haar hoofd werd opnieuw gemaakt, maar in 1998 werd het opnieuw vermist. Zoals in een echte crimi werd het later anoniem bezorgd bij een lokaal tv-station.

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com