Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Nyhavn: meer dan alleen Carlsberg

De historie van Nyhavn is bijna net zo kleurrijk als de gevels aan de kade. Een geschiedenis vol schepen, zeelieden en vooral veel drank. Bier drinken is hier nog steeds tijdverdrijf nummer één: op een zonnige dag lijkt heel Kopenhagen wel naar de kades van Nyhavn te komen voor een lekkere, koude Carlsberg. Maar er is meer.

1. De huizen van Hans Christian Andersen

Nyhavn

Veel van de huizen aan Nyhavn werden ooit bewoond door prominente kunstenaars en schrijvers, waaronder Hans Christian Andersen die afwisselend in maar liefst drie huizen woonde. De sprookjes van de Deense schrijver zijn wereldberoemd. Hier in Nyhavn heeft hij een aantal van deze verhalen geschreven. Andersen woonde jarenlang op nummer 20 waar hij onder andere het sprookje van de ‘Prinses op de Erwt’ bedacht. Later verhuisde hij naar nummer 67 dat hij na twintig jaar verruilde voor nummer 18 waar hij uiteindelijk nog twee jaar zou wonen.

Adres:  Nyhavn 20

2. Nyhavn 17: bruine kroeg bij uitstek

Nyhavn

Het is lastig kiezen uit het grote aanbod cafés langs de kade van de Nyhavn. Eén van de bekendste kroegen is Nyhavn 17. Deze pub werd al in de achttiende eeuw druk bezocht door zeelieden. Nu bezoekt een meer gevarieerde clientèle dit sfeervolle, met donker hout ingerichte café voor whisky en smaakvolle biertjes. Op zonnige dagen staan er uiteraard tafels aan de kade, een geweldige plek om mensen te kijken en te genieten van de boten die af en aan varen.

3. Kopenhagen vanaf het water

Nyhavn De vele kanalen in Kopenhagen maken de stad bij uitstek geschikt voor een boottocht. Vanuit Nyhavn vertrekken elke dag tientallen boten die opvarenden een kijkje vanaf het water gunnen op de straten van Kopenhagen. Ook passeren ze trekpleisters als het beeld van de Kleine Zeemeermin en het moderne operahuis. Er zijn rondvaartboten, hop-on hop-offtours en dinercruises. Minder voor de hand liggend, maar zeer de moeite waard is de jazzcruise. Deze boot heeft een complete jazzband aan boord en vaart in anderhalf uur langs alle hoogtepunten van de stad.

Website: www.stromma.dk/en/CANALTOURS/

4. 24 uur plezier in de Hong Kong bar

Nyhavn

Voor mariniers was de Hong Kong bar in de jaren ‘60,’70 en ‘80 dé bar om tot in de vroege uurtjes stoom af te blazen. Ook nu nog is de club razend populair. En met reden: als alle andere kroegen sluiten, blijft Hong Kong gewoon open. Hier tapt het barpersoneel zeven dagen per week, 24 uur per dag. Daarom is dit hét adres voor een afterparty in het holst van de nacht of een kopje koffie in de vroege ochtend.

Adres: Nyhavn 7, 1051, Kopenhagen

5. Het Mindeankeret-monument

Nyhavn

Aan het einde van Nyhavn staat de Mindeankeret, het grote herdenkingsanker dat herinnert aan de meer dan 1700 Deense officieren en matrozen die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument bestond eerst uit een groot houten kruis maar werd in 1951 vervangen door het anker. Dit is afkomstig van het fregrat Funen dat tijdens de oorlog gestationeerd lag in marinehaven Holmen. Jaarlijks wordt op 5 mei, de dag waarop Denemarken in 1945 bevrijd werd, een officiële ceremonie gehouden om de doden te herdenken.

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com