Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Praag

De bruggen van Praag

Praktische info over Praag

Vervoer in de stad

Praag heeft een goedkoop en efficiënt openbaar vervoersysteem bestaande uit een geïntegreerd netwerk van bussen, trams, een metro en een kabelspoorweg op de heuvel Petřín. De historische binnenstad is compact en alleen toegankelijk voor voetgangers, maar trams bieden een goedkope manier om de rest van de stad te verkennen en er zijn verschillende metrostations in het centrum. Tramlijnen doorkruisen het centrum en zijn, na de metro, de beste manier om rond te trekken. Bussen hoeven zelden te worden gebruikt, want zij rijden onregelmatiger en voornamelijk buiten het centrum. Na middernacht bieden trams en bussen een beperkte dienst, doorgaans om het uur. Kaartjes zijn geldig voor alle vormen van vervoer, maar moeten van tevoren worden gekocht en voor elke rit gevalideerd worden. Het is het beste om taxi's telefonisch bestellen en een bonnetje van de rit te vragen voordat u vertrekt. Een auto is goedkoop, maar ook onnodig, want een groot deel van de stad is alleen voor voetgangers, parkeren is een groot probleem en voertuigcriminaliteit is aan de orde van de dag.

Tijdzone

GMT+1 (GMT+2 van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50Hz. Stekkers met twee ronde pinnen en een uitsparing voor een mannelijke aardingspin zijn standaard. Op de meeste stopcontacten past ook de normale Europese twee-pinsstekker.

Alarmnummer

158 (politie); 155 (ambulance)

Visa en gezondheidsinformatie

Alles over visa en gezondheidsinformatie

Feestdagen

+
2014 2015
Nieuwjaarsdag 1 jan 1 jan
Dag van de arbeid 1 mei 1 mei
Bevrijdingsdag 8 mei 8 mei
Sint Cyrillus en Methodius 5 jul 5 jul
Dag van Jan Hus 6 jul 6 jul
Dag van de Tsjechische staat 28 sept 28 sept
Onafhankelijkheidsdag 28 okt 28 okt
Studentenopstand 1989 17 nov 17 nov
Kerstavond 24 dec 24 dec
Eerste kerstdag 25 dec 25 dec
Sint Stefanus 26 dec 26 dec
Tweede paasdag 21 apr 6 apr

Klimaat

+

Praag heeft een typisch Europees continentaal klimaat met koude, besneeuwde winters en warme (soms natte) zomers. In de winter (november tot februari) kan het erg fris worden. Januari is de koudste maand, wanneer de dagtemperatuur ver onder nul ligt en de wind sterk en koud is. Sneeuwval kan erg hevig zijn. Praag ervaart temperaturen variërend van -4°C in de winter tot 23°C in de zomer. De beste tijd om een bezoek te brengen is van mei tot september als de dagen warm en de nachten koel zijn. De Europese zomer (juni tot september) is het toeristisch hoogseizoen, maar de lente en de herfst kunnen ook zeer lonende periodes voor een bezoek zijn, vooral als u de toeristische massa's liever ontloopt. Hoewel de winters koud zijn, ziet het landschap er adembenemend uit als het besneeuwd is.

Internationale luchthaven Václav Havel Praag

www.prg.aero/en/

Vervoer naar de stad

Cedaz minibusshuttles vertrekken regelmatig naar het stadscentrum. Ze zetten passagiers af bij hotels in de stad. De Airport Express biedt het snelste vervoer naar het centrale treinstation in Praag. Openbare bussen rijden regelmatige diensten naar alle wijken rond Praag, vertrekkend aan de voorzijde van de aankomsthal. De tarieven voor het openbaar vervoer zijn gebaseerd op het tijdstip van reizen.

Autoverhuur

Alle grote autoverhuurbedrijven zijn vertegenwoordigd bij de luchthaven, waaronder vis, Europcar, Hertz en Sixt.

Luchthaventaxi's

Er zijn ook taxi's beschikbaar buiten de aankomsthal. Een taxirit naar het stadscentrum duurt ongeveer 30 minuten. Kom een prijs overeen met de chauffeur voor de rit begint, want veel van de taxi's met licentie hebben geen meter. Gedeelde minibustaxi's zijn ook een voordelige optie.

Transfer tussen terminals

De terminals zijn met elkaar verbonden.

Voorzieningen

Er zijn een aantal winkels, bars, cafetaria's en restaurants in de hoofdterminal. Geldwisselkatoren, pinautomaten en banken zijn ook aanwezig; de Travelex in de vervoershal is 24 uur geopend. Mobiele telefoons kunnen worden gehuurd in de aankomsthal van terminal Noord 1. Er kunnen ook congres- en vergaderruimtes worden gehuurd en er is toegang tot wifi in beide terminals.

Parkeren

De eerste 15 minuten parkeren bij de internationale luchthaven Praag zijn gratis. Daarna kost parkeren CZK 100 voor 30 minuten en CZK 200 voor een uur parkeren direct voor de terminal. Kort parkeren kost CZK 50 voor een uur, CZK 100 voor twee uren, CZK 140 voor drie uren en CZK 40 voor elk daaropvolgend uur; of CZK 60 voor een uur en CZK 50 voor elk daaropvolgend uur. Het weektarief is CZK 900 per week.

Internet

Er is gratis wifi beschikbaar via het 'prg.aero-hotspot'-netwerk.