Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Athene

Odeon van Herodes Atticus, Athene

Praktische info over Athene

Vervoer in de stad

De meeste toeristische attracties bevinden zich in het centrum van de stad, waar u zich gemakkelijk te voet kunt verplaatsen. Er is echter een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk bestaande uit bussen, trolleybussen, minibusjes en een snelle ondergrondse metrodienst met drie lijnen. De metro is vooral handig om naar Piraeus te reizen, om daar de boot naar de eilanden te pakken. Vervoer met de metro is goedkoop, maar vaak overvol, met name tijdens het siëstaspitsuur (van 13.00-15.00 uur), en de metro rijdt tot middernacht. Langs de belangrijkste routes is een beperkte nachtbusdienst beschikbaar. Bus- en treinkaartjes zijn niet overdraagbaar, maar een dagkaart kan voor beide diensten worden gebruikt. Hoewel taxi's in grote getale beschikbaar zijn, kan het moeilijk zijn er eentje te krijgen tijdens het siëstaspitsuur. Het is niet ongebruikelijk om een taxi te delen met andere passagiers. Het is vaak eenvoudiger om van te voren telefonisch een taxi te bestellen. Taxi's zijn goedkoop, maar controleer even of de meter aanstaat en is ingesteld op het minimale tarief van € 1, want chauffeurs proberen vaak toeristen te veel te laten betalen. Er kunnen rechtmatige toeslagen worden berekend bij de afrekening, maar deze moeten op het dashboard staan vermeld. Autorijden in Athene wordt niet aangeraden; auto's zijn verboden in het commerciële centrum en parkeren is vrijwel onmogelijk.

Tijdzone

GMT+2 (GMT+3 tussen de laatste zondag in april en de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 220 volt, 50Hz. Er zijn verschillende stekkers, waaronder de Europese met twee pinnen en de stekkers met drie ronde pinnen.

Alarmnummer

Alarmnummer: 112 (algemeen Europees alarmnummer). Andere alarmnummers in Griekenland: 100 (politie),171 (toeristenpolitie), 166 (ambulance)

Visa en gezondheidsinformatie

Alles over visa en gezondheidsinformatie

Feestdagen

+
2014 2015
Nieuwjaarsdag 1 jan 1 jan
Driekoningen 6 jan 6 jan
Onafhankelijkheidsdag 25 maart 25 maart
Orthodoxe goede vrijdag 18 apr 10 april
Orthodoxe eerste paasdag 20 apr 12 apr
Orthodoxe tweede paasdag 21 apr 13 apr
Dag van de arbeid 1 mei 1 mei
Maria tenhemelopneming 15 aug 15 aug
Ochi-dag 28 okt 28 okt
Eerste kerstdag 25 dec 25 dec
Sint Stefanus 26 dec 26 dec

Klimaat

+

Athene is een van de zonnigste steden van Europa, met een semi-vochtig klimaat en weinig regen, hoewel korte, hevige buien kunnen voorkomen in de wintermaanden (half oktober tot half april). De zomers zijn heet, met veel smog, en hittegolven komen vaak voor in juli en augustus, als het kwik tot ver boven de 40ºC stijgt. De winters zijn mild en zonnig, hoewel vorst kan optreden en de nachten koud kunnen zijn. De beste tijd om naar Athene te reizen is tijdens de koele, heerlijke lente en in de vroege zomer, tussen april en begin juni. De herfst (september en oktober) kan ook een aangename tijd zijn. Hoewel de zomer drukkend heet kan zijn, is het toch het toeristisch hoogseizoen en de periode waarin de stranden en bezienswaardigheden het meest bezocht zijn.

Internationale luchthaven Eleftherios Venizelos Athene

www.aia.gr

Vervoer naar de stad

Metrolijn 3 verbindt de luchthaven met het Syntagmaplein en Monastiraki. De luchthaven ligt ook aan zes openbare busroutes die rijden naar bestemmingen in de grotere regio Athene en Piraeus, met bussen die dag en nacht op regelmatige tijden rijden. De internationale luchthaven van Athene is met Athene verbonden via het centrale treinstation (Station Larissis) aan de spoorlijn van Suburban Rail.

Autoverhuur

Avis, Hertz, National, Budget, Europcar en Sixt zijn allen vertegenwoordigd bij de luchthaven.

Luchthaventaxi's

Een taxirit naar het centrum van Athene kost € 15-25 en duurt ongeveer 30-60 minuten. Er staan voldoende taxi's te wachten voor de luchthaventerminals en de tarieven zijn gebaseerd op het aantal gereden kilometers. Tussen middernacht en 06.00 uur gelden dubbele tarieven.

Voorzieningen

De luchthaven beschikt over banken en pinautomaten, geldwisseldiensten, een belastingteruggavebalie, vergaderfaciliteiten, een zakencentrum, een informatiebalie voor toeristen, verschillende winkels en restaurants, een horecaplein en een archeologisch museum.

Parkeren

Er is gelegenheid voor kort en lang parkeren bij de luchthaven: kort parkeren kan bij de aankomsthal en kost € 3,80 voor het eerste uur (de eerste 20 minuten zijn gratis), lang parkeren kan tegenover de toegangsweg bij P3 en kost € 50 voor de eerste week en € 5 voor elke dag daarna. Lang parkeren is verbonden met de terminal via een gratis shuttlebus.

Internet

Er is wifi beschikbaar; het eerste uur is gratis en extra browsetijd kan worden gekocht bij het Business Centre bij de aankomsthal.