Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Boedapest

Vissersbastion, Boedapest

Praktische info over Boedapest

Vervoer in de stad

Boedapest heeft een uitgebreid, goedkoop en efficiënt openbaar vervoersysteem met metro's, trams, bussen, trolleybussen en treinen. De meeste diensten rijden tot ongeveer 23.30 uur, waarna er een beperkte nachtbus en tramdienst beschikbaar is tot 05.00 uur. De metro is schoon, veilig en frequent, en hoewel er slechts drie lijnen zijn, bereiken ze de meeste gebieden die voor toeristen interessant zijn. Trams zijn goed voor vervoer over de Grote Boulevard of langs de kades. Er rijden trolleybussen (elektrische bussen) in Pest en hoewel ze moeilijker te gebruiken zijn, zijn deze bussen vaak handig voor ritten die niet met de metro gemaakt kunnen worden, met name in Boeda. Er zijn echter regelmatig zakkenrolincidenten in bus- en metrolijnen, vooral wanneer ze drukbezet zijn.

Tijdzone

GMT+1 (GMT+2 tussen de laatste zondag in maart en de zaterdag voor de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Europese twee-pinsstekker.

Alarmnummer

Alarmnummer: 112

Visa en gezondheidsinformatie

Alles over visa en gezondheidsinformatie

Feestdagen

+
2014 2015
Eerste paasdag 20 apr 5 apr
Nieuwjaarsdag 1 jan 1 jan
Herdenking revolutie 1848 15 maart 15 maart
Tweede paasdag 21 apr 6 apr
Dag van de arbeid 1 mei 1 mei
Tweede pinksterdag 9 jun 25 mei
Dag van de republiek 23 okt 23 okt
Allerheiligen 1 nov 1 nov
Eerste kerstdag 25 dec 25 dec
Tweede kerstdag 26 dec 26 dec

Klimaat

+

Het klimaat van Boedapest wordt geaccentueerd door warme zomers en bitter koude winters, met behoorlijk veel regen het hele jaar door. De winters zijn koud, waarbij het koude weer halverwege december arriveert. Het is doorgaans bewolkt en dampig, met de uitzonderlijke heldere, zonnige dag en vele, lichte, sneeuw. In de zomer (eind mei tot september) is Boedapest zonnig en warm, met een relatief hoge luchtvochtigheid. Het is over het algemeen redelijk droog, hoewel er plotselinge buien op kunnen treden. In de lente (maart tot begin mei) is er meer dan voldoende zonneschijn. Het weer kan behoorlijk veranderlijk zijn en soms winderig in de vroege lente, maar tegen het einde van april en in mei is het weer prachtig. De vroege herfst is ook een goede tijd om een bezoek te brengen. In de late herfst (eind oktober tot november) begint het koud en onaangenaam te worden als de winter zijn intrede doet.

Internationale luchthaven Fransz Liszt Boedapest

www.bud.hu/english

Vervoer naar de stad

Het nabije Western Railway Station is op loopafstand vanaf terminal 1 en is te bereiken met bus 200 vanaf terminal 2. De luchthavenbus nr. 93 vertrek naar het Köbánya-Kispest metrostation vanaf terminal 1 en 2 en kost HUF 350. Er is ook een luchthavenminibusdienst die passagiers naar elke bestemming in de stad brengt zodra de bus vol is. Kaartjes zijn te koop in de aankomsthal en kosten HUF 2600.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven zijn onder andere Avis, Budget, Hertz, Sixt, Europcar en Airport Rent-a-Car.

Luchthaventaxi's

Er zijn taxi's beschikbaar bij de aankomsthal. De tarieven worden met een meter berekend, maar met maximale prijzen per stadszone. Een snelweg verbindt de luchthaven met de stad; een afstand van 20 minuten.

Transfer tussen terminals

Terminal 2A (Schengen-bestemmingen) en 2B (niet-Schengen-bestemmingen) zijn dicht genoeg bij elkaar om te voet te gaan. Er is een overdekt voetpad tussen de twee terminals. Voor vervoer tussen terminal 1 en 2 kunt u het eenvoudigst een Budapest Airport Minibusz (BAM) nemen, die als shuttlebus werkt en HUF 700 kost. Er zijn tevens taxi's beschikbaar en ook bus nr. 93 kan worden gebruikt.

Voorzieningen

Faciliteiten zijn onder andere pinautomaten, een geldwisselkantoor, een bagagedepot, EHBO, taxfreewinkels, kinderopvang, een postkantoor, een kapel, restaurants, toeristeninformatie en hotelreserveringen. Op korte loopafstand van terminal twee is een openluchtmuseum met vliegtuigen.

Parkeren

Er zijn parkeerstructuren voor elke terminal, met mogelijkheden voor snel, kort en lang parkeren. De tarieven zijn HUF 300 voor 15 minuten en HUF 1200 voor een uur, met een maximaal dagtarief van HUF 9000. Het terrein voor lang parkeren rekent HUF 3000 voor de eerste dag.

Internet

Er is gratis wifi internettoegang in terminal 1 en in de SkyCourt-ruimte.