Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Dublin

Ierse pub, Dublin

Praktische info over Dublin

Vervoer in de stad

Dublin kent afgrijselijke verkeersopstoppingen in het centrum van de stad, maar de nieuwe lightrail-dienst genaamd LUAS (het Gaelische woord voor 'snelheid') biedt nu twee lijnen met verschillende stations, die goede toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden en interessante locaties bieden. De stad beschikt ook over een uitgebreid busnetwerk met een beperkte nachtdienst (Nitelink) die rijdt vanaf 01.30 uur, maar dit is vooral handig voor forensen van en naar het stadscentrum. Er is ook een sneltrein (DART) die het centrum van de stad verbindt met de buitenwijken en gemeenschappen aan zee. Omdat het merendeel van het openbaar vervoer voor middernacht stopt, is het soms lastig om 's avonds na elven een taxi te vinden in de stad, vooral in het weekend. Taxi's kunnen op straat worden aangeroepen, maar het is vaak gemakkelijker om ze bij taxistandplaatsen te vinden of vooraf telefonisch te reserveren. Het huren van een auto kan onpraktisch en duur zijn, hoewel het van essentieel belang kan zijn als u de gebaande weg wilt verlaten bij excursies buiten Dublin.

Tijdzone

GMT (GMT+1 tussen de laatste zondag in maart en de zaterdag voor de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Britse en de ronde drie-pinsstekker.

Alarmnummer

Alarmnummers: 112/999

Visa en gezondheidsinformatie

Alles over visa en gezondheidsinformatie

Feestdagen

+
2014 2015
Nieuwjaarsdag 1 jan 1 jan
Nationale vrije dag (mei) 5 mei 4 mei
Sint Patrick 17 maart 17 maart
Tweede paasdag 21 apr 6 apr
Nationale vrije dag (oktober) 27 okt 26 okt
Nationale vrije dag (juni) 2 jun 1 jun
Nationale vrije dag (augustus) 4 aug 3 aug
Eerste kerstdag 25 dec 25 dec
Sint Stefanus 26 dec 26 dec

Klimaat

+

Dublin heeft een gematigd zeeklimaat en minder regenval dan de rest van het 'Smaragdeiland'. De winters zijn echter nog altijd zompig en regenbuien komen het hele jaar door regelmatig voor. De natste maand, december, ziet gemiddeld 76 mm regen. De zomers zijn koel en aangenaam, met temperaturen in juli tot ongeveer 20°C en het grootste aantal zonneuren in mei en juni. De winters zijn, behalve dat ze nat zijn, mild en het kwik daalt zelden tot het vriespunt. Sneeuw is onwaarschijnlijk, maar er kunnen enkele korte sneeuwbuien optreden. Net als de rest van Ierland kent Dublin geen extreme temperaturen. De beste tijd om Dublin te bezoeken is in de warme zomermaanden tussen mei en augustus. In februari valt gemiddelde de minste regen, maar het is bijna onmogelijk om regen geheel te vermijden in Dublin. De maanden buiten het seizoen zijn aanzienlijk goedkoper in Ierland, dus als u reist met een klein budget, dan kunt u het beste overwegen een bezoek te brengen in de lente, de herfst of zelfs de winter.

Internationale luchthaven Dublin

www.dublin-airport.com

Vervoer naar de stad

Verschillende busdiensten bestaande uit meer dan 700 bussen, waaronder Dublin Bus en Flybus, verbinden de luchthaven dag en nacht met alle delen van Dublin en met het centrale treinstation in de stad, met tarieven vanaf € 6.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven Hertz, Avis, Budget, Murrays, Europcar en National Car Rentals hebben balies in de aankomsthal. Er zijn ook een aantal balies voor vooraf gehuurde auto's in deze hal. Dit zijn onder andere Argus, Atlas, Dan Dooley, Hamills, Malones, Sixt en Thrifty.

Luchthaventaxi's

Er staan taxi's voor de aankomsthal. Een taxirit naar het centrum van de stad kost ongeveer € 20 met een mogelijke toeslag voor bagage, avonduren of het wekend. Alle taxi's hebben meters, maar deze worden alleen gebruikt voor bestemmingen in het taximetergebied in het centrum van Dublin. Het is verstandig om vooraf een prijs af te spreken met de chauffeur.

Voorzieningen

Luchthavenfaciliteiten zijn onder andere een geldwisselkantoor en pinautomaten, verschillende restaurants, pubs en bars, verschillende winkels, een kerk en toeristeninformatie.

Parkeren

Er zijn voldoende parkeermogelijkheden bij de internationale luchthaven van Dublin. Tarieven beginnen bij € 3 per uur voor kort parkeren en € 7,50 voor een hele dag. Het terrein voor kort parkeren is nabij het terminalgebouw, terwijl het verder weg liggende terrein voor lang parkeren beschikt over een gratis shuttlebusdienst.

Internet

Er is betaalde wifi beschikbaar bij de luchthaven. Er zijn ook internetkiosken in de terminal.