Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Man Mo Tempel: een oase van rust

Middenin het drukke financiële district van Hongkong ligt een oase van rust: de Man Mo Tempel. Een tempel waarin twee heel verschillende goden aanbeden worden. De tempel dient ter verering van de god Man Cheong (god van de literatuur) en de god Mo (god van de oorlog) en werd in 1847 gebouwd tijdens de eerste jaren van het Brits koloniale tijdperk in Hongkong.

De tempel ligt aan Hollywood Road en vormt samen met Lit Shing Kung en Kung Sor de omvangrijke Man Mo Temple Compound. De drie gebouwen worden van elkaar gescheiden door twee smalle steegjes. Lit Shing Kung werd gebouwd voor de verering van alle hemelse goden. Kung Sor, dat werd aangelegd ten westen van de tempel, was een hal waar de Chinese gemeenschap zich verzamelde om maatschappelijke zaken en problemen te bespreken en op te lossen.

Geur van wierook

Buiten de tempel zitten tientallen waarzeggers die bezoekers maar wat graag over de toekomst willen vertellen. Binnen hangt de indringende geur van sandelhout en wierook. Die laatste is voornamelijk afkomstig van de tientallen wierookspiralen die aan het plafond hangen en één van de bekendste aspecten van de Man Mo Tempel zijn. Al sinds jaar en dag branden de Chinezen deze spiralen om de aandacht van de goden te trekken, ze worden ook wel ’voedsel voor de Goden’ genoemd. De spiralen kunnen soms wel weken blijven branden, wat een geweldig schouwspel oplevert.

Rondom het complex bevinden zich tientallen winkeltjes waar brandbare objecten te koop zijn in de meest bijzondere vormen. Chinezen geloven namelijk dat zij hun geliefden nog lang na hun dood troost en geluk kunnen sturen. Wat niet meegenomen kan worden in het graf, kan later nog worden ‘opgestuurd’ is de gedachte. Daarom zijn er papieren auto’s, videorecorders en bankbiljetten te koop. Deze kunnen worden verbrand in ovens die zich in de tempel bevinden.

De kleuren van geluk

Man-Mo_Article-The colours of happiness

De tempel is een goed voorbeeld van traditionele Chinese architectuur en is ingericht met indrukwekkend beeldhouwwerk, houtsnijwerk en kleurrijke muurschilderingen. Stuk voor stuk voorbeelden van echt Chinees vakmanschap. De kleuren rood en goud overheersen en met een reden: het zijn de Chinese kleuren voor geluk en voorspoed.

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com