Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Caïro

De legendarische piramides van Egypte, Caïro

Praktische info over Caïro

Vervoer in de stad

Het meest efficiënte en betrouwbare openbaar vervoer in Caïro is de metro, met als bijkomend voordeel dat het zeer gunstig is. De route verbindt Helwan in het zuiden van de stad tot Heliopolis in het noorden via verschillende routes met Shubra, Ataba en Abdin. Er is ook een metrolijn tussen Gizeh en Shubra. Treinen rijden van 05.30 uur tot middernacht en de eerste wagon is gereserveerd voor alleen vrouwen. De straten van Caïro zijn ruim voorzien van taxi's die voorzien zijn van tariefmeters, maar deze meestal niet gebruiken. De tarieven variëren en er moet van te voren over worden onderhandeld; de taxi's worden meestal gedeeld. Taxi's vanaf hotels kosten vaak het dubbele van taxi's die op straat zijn aangeroepen. De bus- en minibusdiensten die werkzaam zijn in de stad worden als gevaarlijk beschouwd voor toeristen omdat ze overvol zijn en omdat er zakkenrollers aanwezig zijn. In bussen is ook een elementaire kennis van het Arabisch nodig om te kunnen reizen. Wandelen is een redelijk goede optie om de sfeer van Caïro op te snuiven, maar wees gewaarschuwd: de straten zijn niet gemarkeerd en kaarten zijn niet echt behulpzaam, dus het is niet moeilijk om te verdwalen. Autorijden in Caïro is niet voor angsthazen omdat niet veel verkeersregels worden nageleefd, het verkeer altijd druk is en de straten slecht worden aangegeven.

Tijdzone

De lokale tijd is GMT+2.

Netspanning

Netspanning is 220 volt, 50Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Europese twee-pinsstekker.

Valuta

De munteenheid is de Egyptische pond (EGP). Eén pond is 100 piaster. De grotere hotels en restaurants accepteren de gangbare creditcards. Banken zijn doorgaans gesloten op vrijdag en zaterdag, maar particuliere geldwisselkantoren, Forex genaamd, zijn dagelijks geopend, en banken in de grote hotels zijn 24 uur open. De Cairo-filialen van de Egyptian British Bank en de Banque Misr hebben nu ook geldautomaten die Visa, MasterCard en Cirrus accepteren, en deze zijn vrij algemeen in de belangrijkste toeristengebieden.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Egypte is +20. Hotels rekenen hoge kosten voor internationaal bellen; het is goedkoper om internationaal te bellen vanuit de 24-uurs PTT-kantoren (Post, Telefonie en Telegrafie) in de grote steden. Voor het opvragen van internationale telefoonnummers belt u 120. De nationale aanbieders van mobiele telefonie maken gebruik van GSM 900 netwerken en hebben roamingovereenkomsten met alle belangrijke operators. In de belangrijkste toeristengebieden zijn internetcafés te vinden.

Alarmnummer

Alarmnummer: 122 (politie); 126 (toeristenpolitie); 123 (ambulance)

Visa en gezondheidsinformatie

Alles over visa en gezondheidsinformatie

Feestdagen

+
2015 2016
Koptisch kerstmis 7 jan 7 jan
Id-ul-Maulid (Geboortedag Mohammed) 3 jan n.v.t.
Shem El Nessim (Lentefeest) 13 apr 2 mei
Bevrijding van de Sinaï 25 april 25 apr
Dag van de arbeid 1 mei 1 mei
Eid al-Fitr (Einde Ramadan) 17 jul - 19 jul 7 jul - 9 jul
Nationale feestdag 23 jul 23 jul
Eid Al-Adha (Offerfeest) 23 sept - 25 sept 11 sept - 13 sept
Dag van de strijdkrachten 6 okt 6 okt
Islamitisch nieuwjaar 13 okt 2 okt
Id-ul-Maulid (Geboortedag Mohammed) 24 dec 12 dec

Klimaat

+

Egypte heeft een droog woestijnklimaat en het weer in Caïro is altijd warm, of heet en de nachten zijn koel. Er zijn slechts twee seizoenen: een zeer hete zomer tussen mei en oktober, en een milde winter van november tot april. Caïro is zeer droog en er valt gemiddeld slechts ongeveer een centimeter regen per jaar, maar het luchtvochtigheidsniveau is hoog in de zomer vanwege de ligging nabij de rivier de Nijl. De stad krijgt in maart en april zo nu en dan te maken met zandstormen. De beste tijd om Caïro te bezoeken is in de koele wintermaanden tussen november en april, als de temperatuur overdag varieert van 19°C tot 29°C en 's nachts gemiddeld tussen de 5°C en 11°C ligt. December, januari en februari zijn de populairste maanden voor een bezoek, omdat deze het meest aangenaam zijn en bezoekers zowel de ergste hitte als het risico op woestijnwinden en zandstormen vermijden.

Internationale luchthaven Caïro

www.cairo-airport.com

Vervoer naar de stad

Er zijn taxi's beschikbaar buiten de aankomsthal. De rit van naar het centrum van Caïro duurt ongeveer 45 minuten. Een luchthavenshuttlebus is een handige manier om van de luchthaven naar het centrum van Caïro te reizen en naar de piramiden van Gizeh te reizen. Openbare bussen en tourbussen met airconditioning vertrekken ook regelmatig vanaf terminal 1.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven die zijn vertegenwoordigd bij de luchthaven zijn onder andere Avis, Budget, Europcar en Hertz.

Luchthaventaxi's

Over de taxiprijs dient vooraf onderhandeld te worden omdat meters vrijwel nooit gebruikt worden. De taxi's in Caïro zijn zwart met wit.

Transfer tussen terminals

De twee terminals bevinden zich 3 km uit elkaar en zijn met elkaar verbonden via een gratis shuttlebus die ongeveer elk half uur vertrekt.

Voorzieningen

Faciliteiten zijn onder andere een restaurant en verschillende cafetaria's, banken en pinautomaten, een geldwisselkantoor, apotheken/drogisten, een internetcafé in terminal 1, vijfsterrenlounges voor zakelijke en eersteklaspassagiers, rookruimtes (terminal 1), toeristeninformatiebalies en reisbureaus. Er zijn tevens taxfreewinkels aanwezig.

Parkeren

Er is parkeergelegenheid naast terminal 1 voor EGP 5 per uur.

Internet

Er is gratis wifi, maar het signaal is vaak onbetrouwbaar.