Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Pracht en praal: de Praagse Burcht

De monumentale Praagse Burcht uit het jaar 880, is het grootste kasteelcomplex ter wereld en het nationale symbool van de macht van de staat. In dit geheel van paleizen en kerken, hebben door de eeuwen heen talloze koningen residentie gehouden. Tegenwoordig is dit de thuisbasis van Milos Zeman, de president van Tsjechië.

1. Sint-Vituskathedraal, Sint-Jorisbasiliek en Sint-Jorisklooster

prague castle vitus cathedral

Veruit de grootste kerk van Praag is de Sint-Vituskathedraal. De hoge, slanke torens zijn tot in de wijde omtrek te zien en zijn een prachtig voorbeeld van de gotiek. Het kostte maar liefst zeshonderd jaar om de bouw te voltooien, want pas in 1929 was het middenschip klaar. De Sint-Jorisbasiliek ligt aan het plein achter de Sint-Vituskathedraal en werd in 921 gesticht. Het Sint-Jorisklooster, dat grenst aan de basiliek, was het eerste Benedictijner klooster in Bohemen. Omdat hij verschillende keren in brand heeft gestaan, is de kerk diverse malen gerestaureerd en daardoor verenigd hij een diverse mix aan bouwstijlen.

2. Oude koninklijk paleis

Oorspronkelijk was het paleis van hout, maar in 1142 is deze constructie vervangen door een stenen bouwwerk. Het meest opvallend is de flamboyante gotische zaal, de Vladislavsky sal. Deze werd in 1502 voltooid en vormde eeuwenlang het schitterende decor voor de inhuldigingen van koningen en koninginnen. Met een lengte van 62 meter, een breedte van 19 meter en een hoogte van 13 meter, is dit de grootste ridderzaal van Europa. Alleen met dergelijke afmetingen is het voorstelbaar dat de vorsten hier met paard en al via de trap de ruimte betraden. Nog steeds vinden hier de verkiezingen van de Tsjechische presidenten plaats.

3. Burchttuinen

prague castle gardens

De tuinen, grasvelden, bloemenvelden en fonteinen die de Praagse Burcht omsluiten, zijn een lust voor het oog. Niet alleen vanwege hun schoonheid, maar ook vanwege het geweldige uitzicht dat de tuinen op de burcht bieden. Er zijn verschillende tuinen (vrij toegankelijk) te vinden die ieder een eigen ambiance hebben. Zo zijn er de Koninklijke Tuinen, de Zuidelijke Tuinen en de Tuin op de Wallen. Vooral de Koninklijke Tuinen (ten noordoosten van het koninklijk paleis) bieden een prachtig uitzicht op Praag en de Moldau. In tegenstelling tot de drukte in de Praagse Burcht is het in de tuinen juist opvallend rustig. Een welkome afwisseling dus met de hectiek van de historische Praagse binnenstad.

Meer informatie op: www.prague.cz/prague-castle.asp

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com