Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Van 'Stenen Brug' tot Karelsbrug

De indrukwekkende Karelsbrug is met zijn zestien bogen het visitekaartje van de stad. Deze oudste brug van Praag dankt zijn naam aan keizer Karel IV, die in 1357 niet alleen de opdracht gaf tot de bouw ervan, maar ook hoogstpersoonlijk de eerste steen legde. De brug kreeg zijn huidige naam overigens pas in 1870, daarvoor stond hij simpelweg bekend als de Stenen Brug.

Het Praag van 1350 had nog geen brug die de burcht van Praag met de stad verbond. De burcht lag immers aan de andere kant van rivier de Moldau. Er was ooit wel een brug geweest, maar die was door overstromingen in 1340 verwoest. De aanleg van de 516 meter lange en 9,5 meter brede Karelsbrug verliep niet probleemloos en dat is nog steeds te zien. De overspanning heeft een s-vorm die te wijten is aan fouten in de berekeningen. De dertig (heiligen)beelden aan weerszijden van de brug werden in de loop van de zeventiende en achttiende eeuw geplaatst. Het oudste beeld is dat van de kruisiging van Christus en dateert uit 1667. De beelden zijn geschonken door rechters en adellijken die betrokken waren bij de contrareformatie, een hervormingsbeweging binnen de katholieke kerk. Praag was het centrum van deze beweging. De brug is met beelden aangekleed om hem op de Engelenbrug in Rome te laten lijken.

Keuze van zandsteen

Carlsbridge sandstone Bij het ontwerp van de brug is rekening gehouden met de sterke stroming van de Moldau. Dat blijkt uit het gebruik van zandsteen, dat bij een snelle waterstroom geen last heeft van erosie. Daarnaast zijn de pijlers zo gestroomlijnd dat het water er goed langs kan. Naar verluidt is het gebruikte cement verrijkt met eieren, voor extra stevigheid. Dit is getest, maar kan tot op heden bevestigd noch ontkend worden. Niet alleen de Karelsbrug zelf is de moeite waard, ook de brugtoren aan de zuidkant van de brug is een bezienswaardigheid. De toren wordt namelijk beschouwd als één van de mooiste gotische bouwwerken ter wereld.

Alle geluk van de wereld

Carlsbridge happyness

Tot groot plezier van de ontelbare toeristen is de brug alleen toegankelijk voor voetgangers. Het is er altijd druk. Kunstenaars brengen er hun schilderijen en tekeningen aan de man, straatartiesten vermaken het publiek en ’s avonds is het de ontmoetingsplaats voor jongeren. Wie de twee koperen platen van het beeld van Johannes van Nepomuk tegelijk aanraakt, krijgt volgens de lokale legende alle geluk van de wereld toegeworpen.

Meer informatie op: www.praguewelcome.cz/en/

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com