Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

De sprookjesachtige sfeer van het Gouden Straatje

Tegen de Praagse Burcht aan ligt Zlatá ulicka, oftewel het Gouden Straatje. In dit pittoreske steegje werden elf piepkleine huizen gebouwd als onderkomen voor de kasteelwachten. Het straatje dankt zijn naam aan keizer Rudolf II, die alchemist was en hier in de zeventiende eeuw de opdracht gaf te zoeken naar een stof die metaal in goud kon veranderen.

Golden lane Kafka house

De veelkleurige zestiende-eeuwse woningen in het Gouden Straatje behoren tot de meest gefotografeerde plekken van de stad. In de achttiende en negentiende eeuw werden de huisjes bezet door krakers en later door kunstenaars, onder wie de befaamde Tsjechische dichter/schrijver Franz Kafka (1883-1924). Hij woonde twee jaar lang in de blauwe woning van zijn zus op nummer 22. Gezegd wordt dat Kafka hier zijn beste werken schreef, waaronder Het Slot. Op het adres is nu een Kafka-boekenwinkel met een klein museum gevestigd. In de andere huisjes zitten vooral souvenirwinkels die ambachtelijke producten verkopen. Voor bewoning zijn ze nauwelijks meer geschikt; een volwassene kan er amper rechtop staan.

Ook is het mogelijk om op nummer 24 de trap te beklimmen die naar de verdedigingswal leidt. Deze lange gang, met aan weerszijden een tentoonstelling van houten schilden, harnassen en lansen, voert naar de martelkamer met allerhande folterwerktuigen.

Goudgeel licht

Golden lane sunlight

’s Avonds of in de schemer is het Gouden Straatje bijna nog mooier dan overdag. De sfeervolle avondverlichting voorziet de kleine huisjes namelijk van een goudgele goed die het geheel nog sprookjesachtiger maakt.

Meer informatie op: www.prague.cz/golden-lane

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com