Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Het grootste carnaval ter wereld

Het carnaval van Rio de Janeiro is wereldberoemd. Dit grote enuitbundige spektakel begint elk jaar op de vrijdag na Pasen. Vijf dagen lang verenigt het miljoenen Brazilianen en bezoekers, die vanuit de hele wereld speciaal voor dit evenement naar Rio komen. De straten zijn gevuld met muziek, dans en kleurrijke parades.

Over de oorsprong van het carnaval in Rio de Janeiro circuleren verschillende verhalen. De meest gangbare is dat het voortkomt uit het Portugese lentefeest Entrudo, een vrolijk straatfeest waarbij mensen gemaskerd rondliepen en met water, modder en citrusvruchten naar elkaar gooiden. De Portugese kolonisten brachten het feest in de zestiende eeuw mee naar Brazilië waar het zich langzaam ontwikkelde tot het carnaval dat we nu kennen. De eerste carnavalsoptochten van Rio de Janeiro, vergelijkbaar met die van tegenwoordig, begonnen in de achttiende eeuw toen leden van de hogere klasse verkleed de straat op gingen.

Muziek en dans

Tijdens het carnaval speelt muziek een belangrijke rol. Op de klanken van de samba begeleiden sambadansers de feestelijke optochten. De oorsprong van deze muziek ligt bij de immigranten die aan het eind van de negentiende eeuw naar Rio kwamen. De bloei van de koffieteelt en afschaffing van de slavernij zorgden voor grote migratiestromen. Veel (ex-) slaven uit de deelstaat Bahia vestigden zich in Rio de Janeiro en brachten hun lokale dansen, muziek en gebruiken mee. Later voegen de feestgangers allerlei kleurrijke elementen, zoals de paradewagens en exotische kleding aan het carnaval toe.

Straatbands van Rio

Elke wijk in Rio heeft zijn favoriete straatband(s). De stad kent inmiddels meer dan driehonderd bands en dit aantal neemt ieder jaar toe. Elke muziekgroep is vertegenwoordigd met sambamuzikanten en -dansers met zelf gecomponeerde muziek en eigen choreografie. Tijdens het carnaval spelen ze altijd op een vaste locatie in de stad. De bekendste bands uit Rio de Janeiro zijn Cordão do Bola Preta, een traditionele groep die in het centrum optreedt, en Banda de Ipanema die in de wijk Ipanema door de straten trekt.

Parade in het Sambadrome

Het hoogtepunt van carnaval in Rio de Janeiro is de parade in het Sambódromo, een stadion dat speciaal voor dit doel is gebouwd. Maandenlang bereiden de sambascholen van Rio de Janeiro hun show voor, waar tussen de 2500 en 5000 deelnemers aan meedoen Elke school heeft een eigen thema dat is uitgewerkt in exotische kostuums. Een jury kent punten toe aan de parades die ’s avonds beginnen en doorgaan tot ’s ochtends vroeg. Uiteindelijk kiest een jury de mooiste wagen én de sambakoningin van het jaar. Kaarten voor dit spektakel zijn te koop, maar wees er vroeg bij want het evenement is razendsnel uitverkocht.

Website: http://www.sambadrome.com/rio-carnival/sambadrome-tickets

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com