Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Een regenwoud middenin Rio

Rio de Janeiro is de enige stad ter wereld met een regenwoud binnen zijn stadsgrenzen: het Nationale Park Tijuca. Dit ‘stadsoerwoud’ is 33 vierkante kilometer groot en huisvest een grote diversiteit aan flora en fauna. Vlakbij de mensenmassa wonen leguanen, brulapen, cobra’s en verschillende soorten vogels. Een stukje paradijs middenin een miljoenenstad.

Wetenschappers hebben berekend dat het oerwoud aan de kust ongeveer 60 miljoen jaar oud is. En dat is behoorlijk oud. Ter vergelijking: het Amazonegebied bestaat ‘slechts’ 40 miljoen jaar. De oorspronkelijke bewoners van het regenwoud zijn de Tupi- en Tamoio-indianen. Met de komst van de Fransen en de Portugezen in de zestiende eeuw worden de meeste indianen verdreven. Bomen worden gekapt voor de bouw van huizen en de aanleg van suikerriet- en koffieplantages. In 1861 wordt het Tijucawoud tot beschermd gebiedverklaard en worden er 100.000 bomen geplant.

In 1961 wordt het tot nationaal park uitgeroepen.

De man die over Rio waakt

Park Tijuca Rio de Janeiro

De bekendste bezienswaardigheid in het park is Cristo Redentor, het reusachtige standbeeld van Jezus Christus, dat over Rio de Janeiro waakt. Een rode tram, de Corcovado Rack Railway, klimt via het regenwoud tot vlak onder het standbeeld. Na deze rit van twintig minuten dienen nog 222 treden beklommen te worden om de het beeld te bereiken. Voor de minder valide of minder sportieve bezoeker is er de mogelijkheid om een lift of roltrap te nemen. Eenmaal bovenaan de top is er een indrukwekkend uitzicht over het park, de stranden en de stad.

Wirwar aan wandelpaden

Park Tijuca rainforest Rio de Janeiro

Het regenwoud kan enorm ontspannen. Doordeweeks picknicken veel Carioca’s (inwoners van Rio) hier in de weelderige omgeving. Een rustige wandeling behoort ook tot de mogelijkheden.Het park heeft meer dan tweehonderd wandelpaden die het beste te verkennen zijn met een gids. Het park met een begeleider en jeep doorkruisen is mogelijk, maar de wie liever zelfstandig op pad gaat, kan ook een plattegrond kopen bij kiosk of bezoekerscentrum of gewoon de wegwijzers volgen.

Heerlijk helder water

De temperatuur kan in Park Tijuca soms hoog oplopen. Hoewel beekjes en riviertjes voor verkoeling in de hitte kunnen zorgen, is het belangrijk genoeg drinkwater mee te nemen. Het park heeft daarnaast verschillende watervallen die voor verfrissing kunnen zorgen. De twee indrukwekkendste zijn Cascata Gabriela met een kleine waterpoel omringd door hoge bomen en de 30 meter hoge Cascatinha Taunay die zich vlakbij de entree bevindt.

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com