Ved å besøke KLM.com godtar du bruken av cookies. Les mer om cookies.

Manila

Den blå lagune Coron, Filippinene

Praktisk informasjon om Manila

Slik kommer man seg rundt i byen

Trafikken i Manila er kjent for tett smog og trafikkorker, ikke minst i rushtiden. Offentlig transport er billig og rikelig, inkludert bybane på hevet skinnegang (LRT) og Metrostar som har bidratt til litt mindre trafikk. Men offentlig transport kan også være farlig på Filippinene, og reisende bør være på vakt. Bybanen på hevet skinnegang kan være et godt alternativ. Den er rask, ren og effektiv, men veldig full i rushtiden. Det finnes flere selskaper som tilbyr ulike tjenester i byen samt lokale "jeepneys" som er minibusser i sterke farger som kan praies over alt. Busser og jeepneys er de rimeligste måtene å ta seg frem på i områder uten LRT. Det finnes også drosjer, men husk å avtale prisen på forhånd. I tillegg kan man leie calesas(hestedrosjer) som tar turister ut på kortere turer, og sykkeldrosjer.

Tid

GMT +8.

Elektrisitet

Nettstrømmen er på 220 volt, 60 Hz. Støpsel med to flate stifter og med to runde stifter er i bruk.

Valuta

Filippinenes myntenhet er peso (PHP), som deles i 100 centavos. Vanlige kredittkort godtas de fleste steder i byer og turistområder. Det finnes minibanker i de største byene. Amerikanske dollar godtas mange steder i Manila og andre turistområder og er den valutaen det er enklest å få vekslet. Ellers kan også euro og britiske pund veksles i banker og på hoteller. Bankene er åpne fra 9.00 til 15.00 fra mandag til fredag, men minibankene er åpne døgnet rundt. Det er best å ha med seg pesos når man reiser utenfor de største bysentra.

Kommunikasjon

Landskoden for Filippinene er +63. De viktigste små og store byene og populære turistmål er dekket av mobilnettverk av typen GSM 900 og 1800. Det finnes internettkafeer i byer av en viss størrelse og i turistsentre.

Nødnummer

Nødnummer: 117 (politi) eller 112/911 fra mobiltelefon

Visa- og helseinformasjon

Alt om visa- og helseinformasjon

Offentlige høytidsdager

+
2014 2015
Første nyttårsdag 1. jan. 1. jan.
Motets dag 9. apr. 9. apr.
Langfredag 18. apr. 3. apr.
Første påskedag 20. apr. 5. apr.
Arbeidernes dag 1. mai 1. mai
Uavhengighetsdagen 12. jun. 12. jun.
Nasjonalheltenes dag 25. aug. 25. aug.
Allehelgensdag 1. nov. 1. nov.
Bonifacio-dagen 30. nov. 30. nov.
Nyttårsaften 31. des. 31. des.
Første juledag 25. des. 25. des.
Rizal-dagen 30. des. 30. des.

Klima

+

Manila har varmt, fuktig vær hele året, og byens nærhet til ekvator gjør at temperaturforskjellene er små. Det er sjelden under 20 °C eller over 38 °C. Det er litt kjøligere mellom november og februar, og den varmeste måneden er mai når temperaturen i gjennomsnitt ligger på 28 ºC. Regntiden strekker seg fra juni til oktober, men det kan regne når som helst på året. Den tørreste perioden er fra desember til mai. I regntiden kommer det gjerne korte, kraftige byger, og mellom bygene skinner solen. Mellom juni og september hender det at det kommer tyfoner som av og til forårsaker flom. Sjøbrisen gjør at det varme været og luftfuktigheten er behagelig mesteparten av året. Manila lider under høy luftforurensning, og smog er vanlig. Perioden fra januar til mai er den mest populære tiden å besøke Manila på, men byen er egentlig et fint reisemål hele året.

Ninoy Aquino internasjonale lufthavn

www.manila-airport.net

Slik kommer man seg til byen

Metro-Rail Transit-stasjonen i Baclaran ligger 5 km fra flyplassen, og togene kjører jevnlig mellom 05.00 og 22.00. Det kjører også en flybuss mellom terminal 3 og stasjonen som koster PHP 20. Flybussen kjører også inn til sentrum hvert 15. minutt og koster rundt PHP 50. Bybusser stopper utenfor ankomsthallen i terminal 1 og 2.

Bilutleie

Bilutleiefirmaene Avis, Europcar, Hertz og National har skranker på lufthavnen.

Drosjer på flyplassen

Gule drosjer venter på holdeplasser utenfor terminalene. Prisen inn til sentrum er PHP 70 pluss et tillegg på PHP 4 per 250 m. Drosjer kan også forhåndsbetales ved skranker i terminalene. Prisen er fast og ofte også gunstigere.

Transport mellom terminalene

Det går gratis skyttelbuss mellom terminalene for passasjerer som trenger transfer. Andre må betale for å bruke HMG transportbuss.

Fasiliteter

På Manila lufthavn finnes det butikker, restauranter og barer, minibanker, banker med valutaveksling, bagasjeoppbevaring og posttjenester. Lufthavnen kan være varm og ukonfortabel, men Manila Lounge tilbyr dusjer, rene toaletter, drikke, tidsskrifter og aviser for kun USD 11.

Parkering

Parkering på Ninoy Aquino internasjonale lufthavn koster PHP 35 om dagen og PHP 50 for en natt.

Internett

Trådløst Internett er tilgjengelig i VIP-loungene i terminal 1 og 2.