Ved å besøke KLM.com godtar du bruken av cookies. Les mer om cookies.

Panama by

Det smaragdgrønne blå havet til Panama

Praktisk informasjon om Panama by

Slik kommer man seg rundt i byen

I begynnelsen kan det være vanskelig å finne veien i Panama by. Byen har offentlig busser, men alle skilt er på det lokale språket, og selv om byen er i ferd med å skifte ut bussene, finnes det fortsatt mange gamle busser som er både overfylte og forvirrende for nybegynnere. Det vanligste er å ta drosje i Panama by, og i gjennomsnitt koster det rundt USD 3 til de fleste deler av byen. Drosjene har ikke taksameter. De kan praies på gata eller bestilles via telefon (selv om det da ofte legges til et gebyr). Det er også mulig å leie drosje på times- eller ukesbasis. Det kan være gunstig dersom man skal reise mye rundt. Det finnes leiebiler, men den lokale kjørestilen er aggressiv, og det å kjøre selv kan lett bli mer frustrerende enn hyggelig.

Tid

GMT -5.

Elektrisitet

Nettstrømmen er på 120 volt, 60 Hz. Støpsel med to flate stifter er standard.

Valuta

Den offisielle myntenheten er panamansk balboa (PAB), som tilsvarer 100 centesimo. Amerikanske dollar godtas imidlertid overalt til en kurs på 1 PAB = 1 USD. Balboa er kun tilgjengelig som mynter. Den eneste formen for papirpenger som brukes, er amerikanske dollar. Det er lett å veksle valuta i Panama i banker, vekslingskontorer, hoteller og på flyplassen. Unngå svartebørsen. De beste kursene får man i de større bankene. Gamle, krøllete og skitne utenlandske sedler kan bli avvist for veksling. De fleste vanlige kredittkort godtas de fleste steder. Det finnes mange minibanker i Panama by. Bankene er vanligvis åpne fra 8.00 til 13.30 på ukedager.

Kommunikasjon

Landskoden for Panama er +507. Det finnes offentlige mynt- og kortbetjente telefoner, og kort selges i butikker og automater. Mobiltelefonleverandørene tilbyr GSM-nettverk, og det finnes avtaler om nettveksling (roaming) med de fleste internasjonale mobiloperatører. Det finnes flere leverandører av internettjenester i Panama, og det er mange internettkafeer i Panama by.

Nødnummer

Nødnummer: 104 (politi); 103 (ambulanse)

Visa- og helseinformasjon

Alt om visa- og helseinformasjon

Offentlige høytidsdager

+
2014 2015
Første nyttårsdag 1. jan. 1. jan.
Martyrdagen 9. jan. 9. jan.
Karnevalsmandag 3. mar. 16. feb.
Karnevalstirsdag 4. mar. 17. feb.
Langfredag 18. apr. 3. apr.
Arbeidernes dag 1. mai 1. mai
Dagen for uavhengighet fra Colombia 3. nov. 3. nov.
Flaggets dag 4. nov. 4. nov.
Columbusdagen 5. nov. 5. nov.
Opprøret i Los Santos 10. nov. 10. nov.
Uavhengighetsdagen 28. nov. 28. nov.
Morsdag 8. des. 8. des.
Første juledag 25. des. 25. des.

Klima

+

Panama by har tropisk klima med gjennomsnittstemperatur på mellom 32 °C om dagen og 21 °C om kvelden året rundt. Luftfuktigheten er vanligvis høy, særlig i regntiden fra oktober til november. Den beste tiden for å reise til Panama by er mellom desember og mars.

Tocumen internasjonale lufthavn

www.tocumenpanama.aero

Slik kommer man seg til byen

Det eneste offentlig transportmiddelet som kjører inn til Panama by, er minibusser som kalles Taxi de Turismo. De kan bestilles fra informasjonsskranken i ankomsthallen. Reisen inn til byen tar rundt en halv time.

Bilutleie

Alamo, Avis, Barriga, Budget, Dollar, Hertz, National og Thrifty er representert på lufthavnen.

Drosjer på flyplassen

Drosjer kjører dag og natt til faste priser, avhengig av antall passasjerer. Drosjene har ikke taksameter. Gjennomsnittspris for 1-2 personer til Panama City er USD 25. For tre eller flere er prisen USD 10 per person. Det finnes drosjer utenfor ankomsthallen.

Fasiliteter

Det finnes bank og minibanker på avgangsnivået. I mellometasjen med utsikt til avgangshallen finnes det en restaurant og en kaffebar, og det finnes snackbarer i ankomsthallen. Det finnes også flere butikker i annen og tredje etasje, inklusiv tollfri shopping. Det finnes bagasjeoppbevaring, og det finnes også informasjonsskranker i ankomsthallen.

Parkering

Parkering på Tocumen internasjonale lufthavn koster bare 3 c per minutt den første timen, 2 c per minutt for en til fem timer og 1 c per minutt etter mer enn fem timer.

Internett

Det finnes ikke trådløst Internett, men man kan kjøpe tilgang til internett for USD 2,50 per time.