Ved å besøke KLM.com godtar du bruken av cookies. Les mer om cookies.

Praha

Broene i Praha

Praktisk informasjon om Praha

Slik kommer man seg rundt i byen

Praha har et billig og effektivt transportsystem som består av busser, trikker, metro og en kabelbane i Petrin-åsen. Det historiske sentrumet er kompakt og kun for fotgjengere. Ellers er trikk en billig måte å se resten av byen på. Det finnes også mange metrostasjoner i sentrum. Trikkelinjene snor seg gjennom sentrum og er det beste alternativet etter metro. Bussene går helst utenfor sentrum, og de går litt uregelmessig. Etter midnatt går det færre busser og trikker, vanligvis en gang i timen. Billetter kan brukes på alle typer transport, men må kjøpes på forhånd og aktiveres før hver reise. Det er best å bestille drosje via telefon og be om kvittering for reisen før start. Leiebil er dyrt og unødvendig, fordi store deler av byen er fotgjengerområde. Det er vanskelig å finne parkeringsplass, og biltyveri er også et problem.

Tid

GMT +1 (GMT +2 fra siste søndag i mars til siste søndag i oktober).

Elektrisitet

Nettstrømmen er på 230 volt, 50 Hz. Støpsler med to runde stifter og hull for stikkontaktens jordingsstift er standard. De fleste stikkontakter kan også brukes med standard europeisk støpsel med to stifter.

Valuta

Den offisielle myntenheten er tsjekkisk krone, kjent som koruna (CZK), som deles i 100 haler.

Kommunikasjon

Landskoden for Tsjekkia er +420. Det er høye gebyr på utenlandssamtaler fra hoteller. Offentlige telefonkiosker er billigere. Telefonkort kan kjøpes i aviskiosker. De lokale mobiloperatørene bruker GSM-nettverk og har avtaler om nettveksling (roaming) med alle større internasjonale operatører, unntatt amerikanske. Det finnes internettkafeer i de viktigste små og store byene.

Nødnummer

158 (politi); 155 (ambulanse)

Visa- og helseinformasjon

Alt om visa- og helseinformasjon

Offentlige høytidsdager

+
2014 2015
Første nyttårsdag 1. jan. 1. jan.
Andre påskedag 21. apr. 6. apr.
Arbeidernes dag 1. mai 1. mai
Frigjøringsdagen 8. mai 8. mai
Sankt Kyrill og sankt Metodius' dag 5. jul. 5. jul.
Jan Hus' dag 6. jul. 6. jul.
Den tsjekkiske stats dag 28. sep. 28. sep.
Uavhengighetsdagen 28. okt. 28. okt.
Kamp for frihet og demokrati 17. nov. 17. nov.
Julaften 24. des. 24. des.
Første juledag 25. des. 25. des.
Sankt Stefanus' dag 26. des. 26. des.

Klima

+

Praha har et typisk kontinentalt klima med milde, til dels våte somrer og nokså kalde vintrer med snø. Vintrene (november-februar) kan være veldig kalde. Januar er den kaldeste måneden, med dagtemperaturer langt under null og sterk, kald vind. Det kan falle en del snø. Temperaturene i Praha varierer mellom -4 °C om vinteren og 23 °C om sommeren. Den beste tiden å besøke byen på er fra mai til september når dagene er varme og nettene kjølige. Juni til september er høysesong for turister, men våren og høsten kan også være fine årstider, ikke minst for å unngå de store turisthordene. Selv om vintrene kan være kalde, ser landskapet flott ut når det er dekket av snø.

Praha Ruzyne internasjonale lufthavn

www.prg.aero

Slik kommer man seg til byen

Cedaz minibusser kjører i skytteltrafikk til sentrum og slipper av passasjerer utenfor hoteller i hele byen. Airport Express tilbyr den raskeste transporten inn til sentralbanestasjonen i sentrum. Offentlige busser kjører regelmessig til alle deler av Praha og har avgang fra holdeplass utenfor ankomsthallen. Prisen på kollektivtransport er avhengig av reisetidspunkt

Bilutleie

Alle de store bilutleiefirmaene er representert på lufthavnen, inkludert Avis, Europcar, Hertz og Sixt .

Drosjer på flyplassen

Det finnes også drosjer utenfor ankomsthallen. Drosje til sentrum tar rundt 30 minutter. Avtal pris med sjåføren før reisen starter, for mange drosjer har ikke taksameter. Delte minibussdrosjer er også et gunstig alternativ.

Transport mellom terminalene

Terminalene er knyttet sammen.

Fasiliteter

Det finnes flere barer, kafeer og restauranter i hovedterminalen. Vekslingskontor, minibanker og bank finnes også: Travelex i transittområdet er åpen hele døgnet. Mobiltelefoner kan leies i ankomsthallen i terminal nord 1. Det kan også leies konferanse- og møterom, og det er trådløst Internett i begge terminalene.

Parkering

Parkering på Praha Ruzyne internasjonale lufthavn er gratis de 15 første minuttene. Deretter koster parkering fra CZK 100 for 30 minutter og CZK 200 for en time rett foran terminalen. Korttidsparkering koster CZK 50 for en time, CZK 100 for to timer, CZK 140 for tre timer og CZK 40 for påfølgende time eller CZK 60 for en time og CZK 50 per påfølgende time. Prisen for en uke starter på CZK 900.

Internett

Det finnes gratis trådløst Internett via nettverket "prg.aero-hotspot".