Ved å besøke KLM.com godtar du bruken av cookies. Les mer om cookies.

Berlin

Brandenburger Tor, Berlin

Praktisk informasjon om Berlin

Slik kommer man seg rundt i byen

Offentlig transport er godt utbygd i Berlin og består av busser, trikker, ferjer, t-bane (U-Bahn) og lokaltog (S-Bahn) til alle deler av byen og nærområdet. U-Bahn og S-Bahn er raskest og mest praktisk. Busser dekker de delene av byen som ikke kan nås med tog, og i Øst-Berlin finnes det et nettverk av moderniserte førkrigstrikker. Samme type billett gjelder på alle transportmidler, og prissystemet er delt inn i tre soner med ulik farge. Det er enklere å kjøre bil i Berlin enn i mange andre byer, men generelt anbefales det ikke. Det er mye trafikk, og parkering er dyrt og vanskelig å finne. Det finnes mange drosjer, men det er billigere å stoppe en på gaten enn å forhåndsbestille over telefon hos en av de mange sentralene. Berlin er også en svært sykkelvennlig by, særlig Vest-Berlin der det er mange sykkelveier. Mange tog har også egne vogner beregnet på syklister.

Tid

GMT +1 (GMT +2 mellom siste søndag i mars og lørdag før siste søndag i oktober).

Elektrisitet

220 volt, 50 Hz. Støpsler med to stifter av europeisk type er standard.

Valuta

Myntenheten er euro (EUR), som deles i 100 cent. Det finnes minibanker og vekslingskontorer overalt. Vanlige kredittkort godtas i store butikker, hoteller og restauranter, men tyskere foretrekker generelt å betale kontant. Den raskeste og enkleste måten å veksle penger er å ta ut kontanter fra en av de mange minibankene man finner i alle tyske bygater. Bankene stenger i helgen, men vekslingskontorer på flyplasser og hovedbanestasjoner holder åpent hver dag.

Kommunikasjon

Landskoden for Tyskland er +49. Telefonnumrene i Tyskland kan ha alt fra fire til ni sifre, Det tas gebyr på internasjonale telefonsamtaler fra hoteller. Det er ofte billigere å bruke en offentlig telefonkiosk på postkontorer som tar telefonkort. De lokale mobiltelefonoperatørene har GSM-nettverk og avtaler om nettveksling (roaming) med de fleste internasjonale operatører. Det finnes internettkafeer i de viktigste små og store byene.

Nødnummer

Nødnummer: 110 (politi); 112 (ambulanse)

Visa- og helseinformasjon

Alt om visa- og helseinformasjon

Offentlige høytidsdager

+
2014 2015
Første nyttårsdag 1. jan. 1. jan.
Helligtrekongersdag 6. jan. 6. jan.
Langfredag 18. apr. 3. apr.
Første påskedag 20. apr. 5. apr.
Andre påskedag 21. apr. 6. apr.
Arbeidernes dag 1. mai 1. mai
Kristi himmelfartsdag 29. mai 14. mai
Andre pinsedag 9. jun. 25. mai
Kristi legemsfest 19. jun. 4. jun.
Marias himmelfart 15. aug. 15. aug.
Reformasjonsdagen 31. okt. 31. okt.
Dagen for tysk enhet 3. okt. 3. okt.
Allehelgensdag 1. nov. 1. nov.
Bots- og bønnedag 19. nov. 18. nov.
Første juledag 25. des. 25. des.
Sankt Stefanus' dag 26. des. 26. des.

Klima

+

Berlin har et kontinentalt klima med varme somrer og nokså kalde vintrer. Vår og høst er som regel milde årstider. Sommer i Berlin er behagelig med mye sol. Dagene er lange, og temperaturen kan krype opp til over 30 °C, ikke minst i juli og august. Men sommerværet kan være uforutsigbart og også nokså fuktig. Vinterværet i Berlin kan imidlertid være svært surt og fuktig med mye snø og kalde dager med temperaturer rundt eller under null. Selv om det faller snø mellom desember og mars, er det sjelden snøen blir liggende lenge. Det kan regne hele året, men de våteste månedene er juni og august, og de tørreste månedene er oktober og februar.

Berlin-Tegel lufthavn

www.berlin-airport.de

Slik kommer man seg til byen

Buss er den mest effektive transporten mellom sentrum og lufthavnen. Bussene stopper også på t-bane- og togstasjoner. Drosjeholdeplass utenfor terminalene på begge nivåer.

Bilutleie

Bilutleiefirmaene Budget, Avis, Europcar, Hertz og National og Sixt har kontorer på lufthavnen.

Drosjer på flyplassen

Det står drosjer utenfor terminal A1. Drosje til Berlin sentrum tar rundt 20 minutter og koster mellom € 35 og € 40. Unngå piratdrosjer. Mange hoteller har egne busser som frakter gjester til og fra lufthavnen.

Transport mellom terminalene

Lufthavnterminalene er forbundet med gangveier.

Fasiliteter

Fasilitetene omfatter banker, vekslingskontor, minibanker, postkontor, møterom og stellerom. Det finnes flere butikker, inklusiv tollfri, og en rekke restauranter. Lufthavnen er godt tilrettelagt for funksjonshemmede. Personer med spesielle behov bør kontakte flyselskapet på forhånd.

Parkering

Det finnes flere parkeringsplasser på Berlin-Tegel lufthavn, alle i kort gangavstand til terminalbygningen. Korttidsparkering på PK koster € 2,50 de første 15 minuttene og € 2,50 for hvert påfølgende kvarter. Maksimumspris per dag er € 140. P1 og P2 er parkeringshus for middels lange opphold. Prisen starter på € 4 for den første timen. Prisen for en hel dag er € 32, P5 er langtidsparkering. 1 uke koster € 87.

Internett

Trådløst Internett i hele lufthavnen. Timepris avhenger av leverandør.