Ved å besøke KLM.com godtar du bruken av cookies. Les mer om cookies.

Athen

Odeon av Herodes Atticus, Athen

Praktisk informasjon om Athen

Slik kommer man seg rundt i byen

De fleste turistattraksjonene ligger i byens sentrum og kan lett nås til fots, men byen har også et godt utbygd transportsystem med busser, trolleybusser og en ny, rask t-bane med tre linjer. T-banen kjører også til Pireus dersom du ønsker å ta båt ut til øyene. Transport er billig, men ofte overfylt, særlig fra kl. 13.00-15.00, når grekerne har siesta. T-banen kjører frem til midnatt. Enkelte busser kjører også om natten. Buss- og metrobilletter kan ikke brukes om hverandre, men et dagskort kan brukes på begge. Selv om det finnes mange drosjer, kan det være vanskelig å få tak i en i siestaen, og det er ikke uvanlig å dele den med andre. Det er ofte enklere å ringe etter en drosje. Drosjer er billige, men kontroller at taksameteret går, og at det er stilt inn på minsteprisen som er € 1. Mange sjåfører forsøker å lure turistene. Enkelte tillegg kan øke den endelige prisen, men slike tillegg skal vises på dashbordet. Det anbefales ikke å kjøre bil i Aten selv. Det er ikke lov å kjøre bil i sentrum, og det er nesten umulig å finne en parkeringsplass.

Tid

GMT +2 (GMT +3 mellom siste søndag i april og siste søndag i oktober).

Elektrisitet

Nettstrømmen er på 220 volt, 50 Hz. Det brukes mange forskjellige typer støpsler, blant annet europeisk type med to stifter eller støpsler med tre runde stifter.

Valuta

Den offisielle myntenheten er euro (EUR), som deles i 100 cent. Det finnes mange banker og vekslingskontorer, og de vanlige kredittkortene godtas. Det finnes rikelig med minibanker, og de representerer generelt den billigste og enkleste måten å få tak i euro.

Kommunikasjon

Landskoden for Hellas er +30. Det kreves ofte gebyr på telefonsamtaler fra hoteller, og det er generelt billigere å bruke OTE (gresk telekommunikasjonsorganisasjon) sine kontorer for å ringe lokalt og internasjonalt. Det går også an å ringe fra offentlige telefonkiosker ved hjelp av kontantkort som kan kjøpes i kiosker eller OTE-kontorer. De lokale mobiltelefonoperatørene bruker GSM-nettverk, og har avtaler om nettveksling (roaming) med de fleste internasjonale operatører. Det finnes internettkafeer i de viktigste byene og feriestedene, og disse er billigere enn å bruke internettilgangen på hoteller.

Nødnummer

Nødnummer: 112 (generelt europeisk nødnummer) Andre nødnumre i Hellas: 100 (politi), 166 (ambulanse), 171 (turistpoliti)

Visa- og helseinformasjon

Alt om visa- og helseinformasjon

Offentlige høytidsdager

+
2014 2015
Første nyttårsdag 1. jan. 1. jan.
Helligtrekongersdag 6. jan. 6. jan.
Uavhengighetsdagen 25. mar. 25. mar.
Ortodoks langfredag 18. apr. 10. apr.
Ortodoks første påskedag 20. apr. 12. apr.
Ortodoks andre påskedag 21. apr. 13. apr.
Arbeidernes dag 1. mai 1. mai
Marias himmelfart 15. aug. 15. aug.
Okhi-dagen 28. okt. 28. okt.
Første juledag 25. des. 25. des.
Sankt Stefanus' dag 26. des. 26. des.

Klima

+

Aten er en av Europas mest solfylte byer med et halvtørt klima og lite regn. Selv om korte og kraftige byger kan forekomme om vinteren (midten av oktober til midten av april). Somrene er svært varme, og luften er dårlig. Hetebølger er vanlig i juli og august når kvikksølvet ofte når 40 ºC. Vintrene er milde og solrike, selv om det kan forekomme frost, og nettene kan være kalde. Den beste tiden å reise til Aten på er om våren og tidlig på sommeren, fra slutten av april til begynnelsen av juni. Da er det passe varmt og fint vær. Høsten (september og oktober) kan også være en fin tid. Selv om sommeren kan være grusomt varm, er det likevel da det kommer flest turister til byen, og det er også da strendene og turistattraksjonene er mest overfylte.

Aten Eleftherios Venizelos internasjonale lufthavn

www.aia.gr

Slik kommer man seg til byen

Metrolinje 3 knytter lufthavnen til Syntagmaplassen og Monastiraki. Seks offentlige busslinjer betjener flyplassen og knytter den sammen med reisemål både i Aten, Pireus og områdene rundt. Hyppige avganger både dag og natt. Aten internasjonale lufthavn er knyttet til Aten sentralbanestasjon (Larissis stasjon) med tog.

Bilutleie

Avis, Hertz, National, Budget, Europcar og Sixt har kontorer på lufthavnen.

Drosjer på flyplassen

Drosje til Aten sentrum koster € 15-20 og tar rundt 30-60 minutter. Det står mange drosjer utenfor terminalene, og prisen beregnes per kilometer. Prisene dobles mellom midnatt og klokka seks om morgenen.

Fasiliteter

Lufthavnen har banker og minibanker, vekslingskontor, mva-retur, reisebyrå, konferansefasiliteter, møtelokaler, turistinformasjon, en rekke butikker og restauranter, et mattorg og et arkeologisk museum.

Parkering

Lufthavnen har både kort- og langtidsparkering. Korttidsparkeringen befinner seg på samme nivå som ankomsthallen og koster € 3,80 for den første timen (de første 20 minuttene er gratis). Langtidsparkeringen ligger på andre siden av gaten, i P3, og koster € 50 for den første uka og € 5 for hver ekstra dag. Gratis skyttelbuss fra lufthavnen til langtidsparkeringen fra terminalen.

Internett

Tilgjengelig trådløst Internett som er gratis den første timen. Ekstra surfetid kan kjøpes i forretningssenteret på samme nivå som avgangshallen.