Ved å besøke KLM.com godtar du bruken av cookies. Les mer om cookies.

Oslo

Pittoresk fjord, Norge

Praktisk informasjon om Oslo

Slik kommer man seg rundt i byen

Oslo er en relativt liten by, og det kan være vanskelig å finne parkering. Derfor kan det være problematisk med egen bil. Heldigvis tilbyr kollektivselskapet Ruter et godt transportsystem med busser, trikker, t-bane, tog og ferjer. Byen har 50 busslinjer og åtte trikkeruter, og de fleste kjører innom Jernbanetorvet ved jernbanestasjonen Oslo S. T-banen har fem linjer som dekker store deler av byen. Offentlig transport kjører mellom 05.00 og midnatt. Billetter kan kjøpes i automater på stasjonene og av sjåføren. Det finnes dagskort med ubegrenset overgang i 24 timer, og det selges også kortet Oslo Pass for en, to eller tre dager med ubegrenset tilgang til offentlig transport samt gratis inngang til museer og andre rabatter. Ferjene kjører fra april til september, blant annet fra Rådhuskaia til Bygdøy, der det ligger mange museer. Det kjører også ferjer ut til flere øyer i Oslofjorden fra Vippetangen. Det finnes rikelig med drosjer med taksameter, og det finnes holdeplasser ved kjøpesentre, torg, stasjoner og andre trafikkerte steder. Drosje kan også bestilles via telefon fra en sentral eller fra holdeplassene. Mye av byen kan lett utforskes til fots.

Tid

Lokal tid er GMT +1 (GMT +2 mellom siste søndag i mars og lørdag før siste søndag i oktober).

Elektrisitet

Nettstrømmen er på 230 volt, 50 Hz. Det brukes støpsel med to runde stifter.

Valuta

Den offisielle myntenheten er krone (NOK), som deles i 100 øre. Vanlige kredittkort godtas de fleste steder. Bruken av kredittkort er svært utbredt, spesielt Eurocard/Mastercard, Visa og i mindre grad American Express og Diners Club. Betalingskort brukes i omtrent like stor utstrekning som kontanter. Utenlandsk valuta kan veksles i banker og på større postkontorer samt mange hoteller, men da til dårligere kurs. Det finnes minibanker i alle små og store byer.

Kommunikasjon

Landskoden for Norge er +47. Lokale mobiltelefonoperatører bruker GSM 900- og GSM 1800-nettverk og dekker det meste av landet. Det finnes mange internettkafeer.

Nødnummer

Nødnummer: 112 (politi); 113 (ambulanse); 110 (brann)

Visa- og helseinformasjon

Alt om visa- og helseinformasjon

Offentlige høytidsdager

+
2014 2015
Første nyttårsdag 1. jan. 1. jan.
Palmesøndag 13. apr. 29. mar.
Skjærtorsdag 17. apr. 2. apr.
Langfredag 18. apr. 3. apr.
Første påskedag 20. apr. 5. apr.
Andre påskedag 21. apr. 6. apr.
Arbeidernes dag 1. mai 1. mai
Grunnlovsdagen 17. mai 17. mai
Kristi himmelfartsdag 29. mai 14. mai
Første pinsedag 8. jun. 24. mai
Andre pinsedag 9. jun. 25. mai
Første juledag 25. des. 25. des.
Andre juledag 26. des. 26. des.

Klima

+

Oslo har et fuktig, kontinentalt klima. Selv om Oslo ligger langt mot nord, er byens klima ganske temperert, takket være varm luft som føres over Atlanteren fra Golfstrømmen. Somrene i Oslo er milde og behagelige. Om sommeren, juni til august, ligger temperaturen på rundt 12-24 °C, men det hender også at den strekker seg opp mot 30 °C. Om vinteren, fra desember til februar, ligger temperaturen som oftest like under null. Gjennomsnittstemperaturen om vinteren ligger mellom -7 °C og -1 °C. Det er ofte mye snø om vinteren, og alt ligger godt til rette for vintersport. Det kan regne litt hele året, og den våteste måneden er august. Det er stor variasjon med tanke på dagslys. Midt på sommeren kan man nyte hele 18 timer med dagslys (da blir det aldri helt mørkt), men midtvinters må man nøye seg med seks timer med dagslys. Høysesongen for turister i Oslo er fra juni til august. Da kan man glede seg over de lange og lyse dagene, men det er ikke midnattsol i Oslo. Vinterferie i Oslo kan imidlertid også være fint. Da er byen dekket av snø, og det blir tidlig mørkt, men snøen og koselige restauranter og hoteller lyser opp og skaper en fin stemning.

Oslo lufthavn

www.osl.no

Slik kommer man seg til byen

Flytoget og drosjer kjører inn til sentrum. Det går også flybuss mellom Oslo bussterminal i sentrum og lufthavnen. Bussen går også om natten for å ta imot passasjerer fra alle ankomster.

Bilutleie

Bilutleiefirmaene Avis, Budget, Europcar og Hertz har kontorer her.

Drosjer på flyplassen

Drosjer kjører til sentrum.

Fasiliteter

Fasilitetene på lufthavnen omfatter banker, minibanker, vekslingskontor, postkontor, bagasjeoppbevaring, tollfri shopping, turistinformasjon og hotellreservasjonskranke. Det finnes businessfasiliteter. Det finnes butikker, barer og restauranter på lufthavnen.

Parkering

På Oslo lufthavn finnes det både innen- og utendørs parkering (utendørs er billigere).

Internett

Reisende kan få internettkode på en av restaurantene på lufthavnen. Dette gir inntil en times gratis tilgang til nettverket AIRPORT. Det finnes også internettstasjoner i terminalene.