Ved å besøke KLM.com godtar du bruken av cookies. Les mer om cookies.

Istanbul

Den blå moské om natten, Istanbul

Praktisk informasjon om Istanbul

Slik kommer man seg rundt i byen

Den beste og enkleste måten å oppdage gamlebyen på er til fots, men til andre områder finnes det et rimelig kollektivtransporttilbud med busser, drosjer eller dolmuser (delt minibuss), trikk og metro som har hatt en viss dempende effekt på Istanbuls endeløse trafikk. Den elektroniske billetten Akbil, som kan etterfylles etter behov, selges i egne kiosker og gir rabatt på lokalbusser, trikker, metro og ferjer. Metrolinjen som går fra Aksaray til hovedbusstasjonen i Esenier og Atatürk lufthavn kan være nyttig. Det samme gjelder en annen linje som går nordover fra Taksim-plassen og gjennom Levent-distriktet. Bussene er langsomme og fulle, og billetter må kjøpes på forhånd i utendørs kiosker. Sjåføren selger ikke billetter. Dolmus og privat, gul drosje er mer komfortable enn bybussen og er også rimelige alternativer. Men du bør be hotellet ringe etter drosje, og sjekk at taksameteret virker. Det er vanlig at sjåføren prøver å få deg til å betale mer enn du skal. Om kvelden kan drosjer koste inntil 50 prosent mer enn om dagen. Dolmuser kan praies på gaten langs ruten. Ferjene er også en fin måte å se byen på, og det går også tog langs bredden av Marmara. Det anbefales ikke å kjøre eller leie bil, for trafikken er tett og kjørestilen tøff.

Tid

GMT +2 (GMT +3 fra siste søndag i mars til siste søndag i oktober).

Elektrisitet

220 volt vekselstrøm, 50 Hz. Europeisk støpsel med to stifter er standard.

Valuta

Den offisielle myntenheten er tyrkisk lira (TRY), som deles i 100 kuruş. Utenlandsk valuta kan veksles i banker, vekslingskontorer, postkontorer, flyplasser og fergeterminaler. Banker gir dårligst vekslingskurs, men er villige til å veksle til mindre kjent utenlandsk valuta. Bankene har hovedsakelig åpent mandag til fredag, men noen har åpent hver dag i turistområder. Det finnes mange minibanker i større byer og turistområder. Vanlige kredittkort godtas de fleste steder. De mest populære er Visa og MasterCard, men American Express godtas også i noen områder. Noen hoteller på de mest populære reisemålene godtar amerikanske dollar som betalingsmiddel.

Kommunikasjon

Landskoden for Tyrkia er +90. Det er god mobildekning med GSM 900- og 1800-nettverk over det meste av landet. Det finnes internettkafeer i de viktigste byene og turistsentrene.

Nødnummer

Nødnummer: 112

Visa- og helseinformasjon

Alt om visa- og helseinformasjon

Offentlige høytidsdager

+
2014 2015
Første nyttårsdag 1. jan. 1. jan.
Den nasjonale suverenitets og barnas dag 23. apr. 23. apr.
Maidag 1. mai 1. mai
Atatürks minnedag og ungdoms- og sportsdag 19. mai 19. mai
Ramazan bayrami (slutt på ramadan) 28. jul. Ikke fastsatt
Seiersdagen 30. aug. 30. aug.
Kurban bayrami (offerfesten) 6. okt. - 8. okt. Ikke fastsatt
Republikkens dag 29. okt. 29. okt.

Klima

+

Somrene er vanligvis varme, solrike og fuktige med en gjennomsnittstemperatur på 28 °C fra juni til september. Somrene er relativt tørre, men det kan regne uansett årsitd. Vinteren er kald og våt, og det hender det snør. Det kan snø kraftig, men det er sjelden temperaturen synker under null. Istanbul er også en by der det ofte blåser.

Istanbul Atatürk internasjonale lufthavn

www.ataturkairport.com/en-EN/Pages/Main.aspx

Slik kommer man seg til byen

Metroen i Istanbul tilbyr rask og enkel tilgang til byen, inklusiv bussterminalen for busser til andre byer. Bruk Zeytinburnu-stasjonen og bytt til en trikk for å komme til Eminonu-ferjen eller sjøbusskaien. Flybussen Havas Bus kjører fra utenfor avgangshallen og inn til Taksim-plassen eller Kozyatagi. Skyttelbusser kjører mellom 04.00 og 01.00 og tar 40 minutter inn til byen.

Bilutleie

Bilutleiefirmaene Avis, Budget, National, Alamo, Sixt og Hertz er representert her.

Drosjer på flyplassen

Istanbul Ataturk lufthavn ligger vest for Istanbul, og det tar rundt 30 minutter inn til Taksim-plassen med drosje. Prisene i Istanbul avhenger svært av hvor man skal. Prisen er inntil 50 prosent høyere om kvelden. Bruk kun drosjer med taksameter, og insister på at sjåføren slår det på.

Transport mellom terminalene

Det tar bare ti minutter å gå til metroen. Det finnes også drosjer og skyttelbusser.

Fasiliteter

Det finnes banker, minibanker og vekslingskontorer. Det finnes også apotek, lekerom, frisør, blomsterbutikk, aviskiosk og lege. Andre fasiliteter omfatter turistinformasjon og hotellreservasjon, barer, tollfri butikk, konferansesenter og døgnåpen bagasjeoppbevaring.

Parkering

Det ligger et parkeringshus vis-à-vis terminalen. Prisen er fra YTL 10,50 for den første timen til YTL per dag. Langtidsparkering er en utendørs parkeringsplass og koster YTL 24 per dag eller YTL 177 per måned.

Internett

Det er gratis trådløst Internett i loungene, mens ulike leverandører tilbyr trådløst Internett i hovedterminalen mot betaling.