Ved å besøke KLM.com godtar du bruken av cookies. Les mer om cookies.

Aberdeen

Dunnottar Castle i nærheten av Aberdeen

Praktisk informasjon om Aberdeen

Slik kommer man seg rundt i byen

Gamle skotske byer som Aberdeen er nokså kompakte, så det kan være lurt å gå for å se severdighetene i sentrum. Men lengre avstander krever transport, og mange turister velger å bruke byens busser som drives av First Aberdeen når de skal ut i forstedene. Billetter kjøpes hos sjåføren, og du kan velge mellom enkeltbilletter og dagskort (husk at sjåføren ikke gir igjen vekslepenger). Det finnes også en rekke drosjeholdeplasser rundt i byen, og selv om de er dyrere, så er de det beste transportalternativet om kvelden når bussene går sjeldnere.

Tid

GMT (GMT +1 mellom siste søndag i mars og lørdag før siste søndag i oktober).

Elektrisitet

Nettstrømmen i Storbritannia er på 230 volt, 50 Hz. Støpsel med tre flate stifter er standard.

Valuta

Myntenheten er britiske pund (GBP), som deles i 100 pence. Det finnes minibanker i alle små og store byer, og Visa, MasterCard og American Express godtas de fleste steder. Tilreisende med andre kort bør sjekke med kredittkortselskapet sitt på forhånd. Utenlandsk valuta kan veksles på vekslingskontorer og store hoteller, men man får sannsyligvis bedre kurs i banker.

Kommunikasjon

Landskoden for Storbritannia er +44. Det er god mobildekning med GSM 1800-nettverk. Disse kan være inkompatible med noen tobåndstelefoner fra USA. Det finnes minibanker i alle byer av en viss størrelse, på togstasjoner og flyplasser.

Nødnummer

Nødnummer: 999/112

Visa- og helseinformasjon

Alt om visa- og helseinformasjon

Offentlige høytidsdager

+
2014 2015
Første nyttårsdag 1. jan. 1. jan.
Langfredag 18. apr. 3. apr.
Andre påskedag 21. apr. 6. apr.
Maidag 5. mai 4. mai
Spring Bank Holiday 26. mai 25. mai
Summer Bank Holiday 25. aug. 31. aug.
Første juledag 25. des. 25. des.
Andre juledag 26. des. 26. des.

Klima

+

Aberdeen er en av Storbritannias kaldeste byer, selv om klimaet er mildt i forhold til store deler av Nord-Europa. Om vinteren ligger temperaturen ofte rundt 0 °C, og dagene er korte. I desember er ikke solen oppe mer enn seks timer om dagen. Sommeren kan by på lange, lyse dager og milde temperaturer på mellom 10 °C og 18 °C. Nedbøren fordeler seg ganske jevnt hele året, selv om oktober og november får litt mer regn enn andre måneder. Sommeren er den beste tiden å besøke Aberdeen (juni til midten av september), men også da må man være forberedt på enkelte regnskyll,

Aberdeen lufthavn

www.aberdeenairport.com

Slik kommer man seg til byen

Aberdeen og Inverness jernbaner kjører fra den lokale stasjonen i Dyce, som ligger en kort kjøretur fra lufthavnen. Hovedstasjonen ligger i sentrum av Aberdeen, og herfra går det tog til alle deler av Skottland og England. Regelmessige bussavganger fra lufthavnen til Aberdeen sentrum. Turen tar rundt 30 minutter. Færre avganger i helgene enn på hverdager.

Bilutleie

Bilutleiefirmaene Avis, Europcar, Hertz og National/Alamo har kontorer på lufthavnen.

Drosjer på flyplassen

Comcab-drosjer er tilgjengelig utenfor terminalen, der en lufthavnansatt hjelper deg med å finne drosje. Drosje kan forhåndsbestilles via Comcabs nettside eller via Comcabs bestillingskontor rett ved inngangen til terminalen. Kjøreturen til sentrum tar rundt 25 minutter og koster rundt £16.

Fasiliteter

Fasilitetene omfatter skranke for mistet bagasje, vekslingskontor, barer, tollfri butikk, møterom, lekeområde for barn og flere restauranter. Servisair Executive Lounge befinner seg i annen etasje etter sikkerhetskontrollen og kan forhåndsbestilles på nettet. Andre lounger, deriblant British Airways Terraces Lounge og Eastern Airways Lounge, befinner seg nær utgang 10. Det finnes flere internettkafeer på lufthavnen.

Parkering

Det finnes en korttidsparkering på Aberdeen lufthavn i gangavstand fra terminalen. Gratis skyttelbuss fra Aberdeen lufthavn til langtidsparkeringen (minimum to dager) fra terminalen.

Internett

Trådløst internett er tilgjengelig fra Boingo i hele terminalen, men krever at du oppretter en konto eller forhåndsbetaler brukertid.