Ved å besøke KLM.com godtar du bruken av cookies. Les mer om cookies.

Edinburgh

Gamlebyen, Edinburgh

Praktisk informasjon om Edinburgh

Slik kommer man seg rundt i byen

p> Byen har et godt utbygd bussnettverk, og dette er den viktigste formen for kollektivtransport. Det finnes egne bussfiler i byen, noe som gjør at bussene kommer seg relativt raskt frem. Billetter kjøpes ombord, men husk eksakt beløp. Dagskort kan være praktisk. Da kan du kjøre så mye du vil rundt i byen. Det kjører nattbusser etter midnatt, og dette er en rimelig måte å komme seg hjem på etter en tur på byen. Sorte drosjer kan lett praies på gaten, og det finnes også mange drosjeholdeplasser. Men prisen er nokså høy. Leiebil kan være fint dersom man ønsker å reise ut av byen, men det kan være vanskelig å kjøre i Edinburghs mange smale, enveiskjørte gater. Byen oppleves best til fots dersom man ikke har problemer med bratte gater. Dersom man velger andre fremkomstmidler vil man gå glipp av mange fine opplevelser.

Tid

GMT (GMT +1 fra siste søndag i mars til siste søndag i oktober).

Elektrisitet

Nettstrømmen i Storbritannia er på 230 volt, 50 Hz. Støpsel med tre flate stifter er standard.

Valuta

Myntenheten er britiske pund (GBP), som deles i 100 pence. Det finnes minibanker i alle små og store byer, og Visa, MasterCard og American Express godtas de fleste steder. Tilreisende med andre kort bør sjekke med kredittkortselskapet sitt på forhånd. Utenlandsk valuta kan veksles på vekslingskontorer og store hoteller, men man kan regne med å få bedre kurs i banker.

Kommunikasjon

Landskoden for Storbritannia er +44. Det er god mobildekning med GSM 1800-nettverk. Disse kan være inkompatible med noen tobåndstelefoner fra USA. Det finnes internettkafeer i alle byer av en viss størrelse, på togstasjoner og flyplasser, og mange steder tilbyr trådløst Internett.

Nødnummer

Nødnummer: 999/112

Visa- og helseinformasjon

Alt om visa- og helseinformasjon

Offentlige høytidsdager

+
2015 2016
Første nyttårsdag 2015 - 1. jan. 1. jan.
Andre nyttårsdag (kun i Skottland) 2. jan. 2. jan.
St. Patricks dag (kun i Nord-Irland) 17. mar. 17. mar.
Langfredag 3. apr. 25. mar.
Andre påskedag 6. apr. 28. mars
Maidag 4. mai 2. mai
Spring Bank Holiday 25. mai 30. mai
Orangemens day (kun Nord-Irland) 12. jul. 12. jul.
Summer Bank Holiday 31. aug. 29. aug.
St. Andrew's day (kun i Skottland) 30. nov. 30. nov.
Første juledag 25. des. 25. des.
Andre juledag 26. des. 26. des.

Klima

+

Edinburgh har et temperert, maritimt klima som er relativt mildt med tanke på hvor langt nord byen ligger. Likevel er det mange turister som blir frustrert over mye kaldt regn, vind og tåke året rundt. I likhet med resten av Storbritannia har Edinburgh svært uforutsigbart vær, og solfylte dager kan raskt skifte til fuktige regnbyger og omvendt. Men somrene er som regel fine med milde temperaturer og deilig solskinn, selv om det ofte kan ligge litt tåke om morgenen. Vintrene er lange og fuktige med mange kalde dager. Vinteren, fra desember til februar, er den våteste tiden (selv om det regner hele året). Det er sjelden det snør. Gjennomsnittstemperaturene om sommeren, fra juni til august, ligger på mellom 9 °C og 19 °C. Gjennomsnittstemperaturen om vinteren, desember til februar, ligger på mellom 1 °C og 7 °C. Den beste tiden å reise til Edinburgh på er våren og tidlig på sommeren, fra april til august.

Edinburgh internasjonale lufthavn

www.edinburghairport.com

Slik kommer man seg til byen

Busser fra Airlink 100 kjører mellom lufthavnen og sentrum hvert 10. minutt fra tidlig morgen til etter midnatt. Prisen er £ 4, og turen tar rundt 30 minutter. Det finnes mange alternative busser, blant andre nattbuss N22, linje 35 og Jat 747, som går til sentrum av byen via et par stopp på veien. Holdeplassene for offentlige busser befinner seg ved veien utenfor terminalens hovedinngang.

Bilutleie

Bilutleiefirmaer er plassert ved siden av parkeringsplassen og er knyttet til terminalen med en overbygget gangvei. Bilutleiefirmaene Alamo, Avis, Europcar, Budget, Thrifty, Hertz og National har kontorer på lufthavnen.

Drosjer på flyplassen

Utenfor terminalen står det lufthavnsdrosjer og sorte bydrosjer. Kjøreturen til sentrum tar rundt 25 minutter.

Fasiliteter

Fasilitetene på lufthavnen omfatter minibanker, vekslingskontor, butikker, et apotek, lekeområde for barn, stellerom, barer og restauranter. Aspire-loungen er tilgjengelig for passasjerer som venter på avreise. Den ligger i andre etasje etter sikkerhetskontrollen. Adgang kan bestilles på flyplassens nettsted. Lufthavnen har også et kunstgalleri som viser arbeider av skotske kunstnere ved utgang 12.

Parkering

Det ligger et parkeringshus rett overfor terminalbygningen. Prisen er £ 1 for 10 minutter, £ 5 for 20 minutter, £ 7 for en time og £ 9 for hver påfølgende time. Langtidsparkeringen ligger et par minutter unna, men en skyttelbuss frakter passasjerene til terminalen.

Internett

Gratis trådløst Internett er tilgjengelig to timer per dag for hvert apparat.