Ved å besøke KLM.com godtar du bruken av cookies. Les mer om cookies.

Edinburgh

Gamlebyen, Edinburgh

Praktisk informasjon om Edinburgh

Slik kommer man seg rundt i byen

Byen har et godt utbygd bussnettverk, og dette er den vanligste måten å ta seg rundt på. Det finnes egne busspor i byen, noe som gjør at bussene kommer seg relativt raskt frem. Billetter kjøpes ombord, men husk eksakt beløp. Dagskort kan være praktisk. Da kan du kjøre så mye du vil rundt i byen. Det kjører nattbusser etter midnatt, og dette er en rimelig måte å komme seg hjem på etter en tur på byen. Sorte drosjer kan lett praies på gaten, og det finnes også mange drosjeholdeplasser. Men prisen er nokså høy. Leiebil kan være fint dersom man ønsker å reise ut av byen, men det kan være vanskelig å kjøre i Edinburghs mange smale, enveiskjørte gater. Byen oppleves best til fots dersom man ikke har problemer med bratte gater. Dersom man velger andre fremkomstmidler vil man gå glipp av mange fine opplevelser.

Tid

GMT (GMT +1 fra siste søndag i mars til lørdag før siste søndag i oktober).

Elektrisitet

Nettstrømmen i Storbritannia er på 230 volt, 50 Hz. Støpsel med tre flate stifter er standard.

Valuta

Myntenheten er britiske pund (GBP), som deles i 100 pence. Det finnes minibanker i alle små og store byer, og Visa, MasterCard og American Express godtas de fleste steder. Tilreisende med andre kort bør sjekke med kredittkortselskapet sitt på forhånd. Utenlandsk valuta kan veksles på vekslingskontorer og store hoteller, men man får sannsyligvis bedre kurs i banker.

Kommunikasjon

Landskoden for Storbritannia er +44. Det er god mobildekning med GSM 1800-nettverk. Disse kan være inkompatible med noen tobåndstelefoner fra USA. Det finnes minibanker i alle byer av en viss størrelse, på togstasjoner og flyplasser.

Nødnummer

Nødnummer: 999/112

Visa- og helseinformasjon

Alt om visa- og helseinformasjon

Offentlige høytidsdager

+
2014 2015
Første nyttårsdag 1. jan. 1. jan.
Langfredag 18. apr. 3. apr.
Andre påskedag 21. apr. 6. apr.
Maidag 5. mai 4. mai
Spring Bank Holiday 26. mai 25. mai
Summer Bank Holiday 25. aug. 31. aug.
Første juledag 25. des. 25. des.
Andre juledag 26. des. 26. des.

Klima

+

Edinburgh har et temperert, maritimt klima som er relativt mildt med tanke på hvor langt nord byen ligger. Likevel er det mange turister som blir frustrert over mye kaldt regn, vind og tåke året rundt. I likhet med resten av Storbritannia har Edinburgh svært uforutsigbart vær, og solfylte dager kan raskt skifte til fuktige regnbyger og omvendt. Men somrene er som regel fine med milde temperaturer og deilig solskinn, selv om det ofte kan ligge litt tåke om morgenen. Vintrene er lange og fuktige med mange kalde dager. Vinteren, fra desember til februar, er den våteste tiden (selv om det regner hele året). Det er sjelden det snør. Gjennomsnittstemperaturene om sommeren, fra juni til august, ligger på mellom 9 °C og 19 °C. Gjennomsnittstemperaturen om vinteren, desember til februar, ligger på mellom 1 °C og 7 °C. Den beste tiden å reise til Edinburgh på er våren og tidlig på sommeren, fra april til august.

Edinburgh internasjonale lufthavn

www.edinburghairport.com

Slik kommer man seg til byen

Busser fra Airlink 100 kjører mellom lufthavnen og sentrum hvert 10. minutt fra tidlig morgen til etter midnatt. Prisen er £ 3,50, Turen tar rundt 25 minutter. Det finnes mange alternative busser, inklusiv nattbuss N22, linje 35 og Airdirekt 747 som kun har et par stopp på veien inn til byen. Holdeplass 18 utenfor innlandsterminalen er reservert offentlig transport

Bilutleie

Bilutleiefirmaer er plassert ved siden av parkeringsplassen og er knyttet til terminalen med en overbygget gangvei. Bilutleiefirmaene Alamo, Avis, Europcar, Budget, Thrifty, Hertz og National har kontorer på lufthavnen.

Drosjer på flyplassen

Utenfor terminalen står det lufthavnsdrosjer og sorte bydrosjer. Kjøreturen til sentrum tar rundt 25 minutter og koster rundt £ 18,50.

Fasiliteter

Fasiliteter på lufthavnen omfatter minibanker, vekslingskontorer, butikker, apotek, lekeområde for barn, stellerom, barer og restauranter. Servisair Executive Lounge i andre etasje etter sikkerhetskontrollen er åpen for reisende. OHM Therapies ligger i nærheten av utgang 7 og tilbyr massasje. Lufthavnen har også et kunstgalleri som viser arbeider av skotske kunstnere ved utgang 12.

Parkering

Det ligger et parkeringshus rett overfor terminalbygningen. Prisen er £ 1 for 10 minutter, £ 5 for 20 minutter, £ 7 for en time og £ 9 for hver påfølgende time. Langtidsparkeringen ligger et par minutter unna, men en skyttelbuss frakter passasjerene til terminalen.

Internett

Boingo tilbyr Internett mot betaling på Edinburgh internasjonale lufthavn.