Ved å besøke KLM.com godtar du bruken av cookies. Les mer om cookies.

Lima

San Pedro-kirken, Lima

Praktisk informasjon om Lima

Slik kommer man seg rundt i byen

Lima er delt inn i fire deler som er små nok til at de kan utforskes til fots. Ta buss eller drosje for å reise fra en del til en annen. Vanlige busstransport består av minibusser og større skolebussaktige busser. Det finnes mange av dem, og de er billige, men de er ukomfortable (særlig om sommerheten) og er også ofte involvert i ulykker. Disse bussene, som kalles "micros" og "combis", kan praies på gata. Rute og reisemål er ofte ikke skiltet, så spør sjåføren før du går om bord. Det finnes også godt med drosjer, og de er billige. De kjennes igjen på plastskiltene på frontruta og er også gule som mange andre steder i verden. Drosjene har ikke taksameter, så avtal pris på forhånd. Det kan være lurt å forhøre seg hvor mye de vanligvis koster for å unngå å betale alt for mye som utlending. Å kjøre bil i Lima er farlig. Ikke bare er veiene generelt dårlige, men lokale sjåfører er også uforsiktige og aggressive. Det er derfor best å unngå leiebil. Dersom du likevel velger å leie bil, finnes det flere utleiefirmaer, og det er flott å ha sin egen bil på utflukter ut av byen.

Tid

Lokal tid er GMT -5.

Elektrisitet

Nettstrømmen er på 220 volt, 60 Hz (Arequipa 50 Hz). Støpsel med to flate eller to runde stifter er standard.

Valuta

Den offisielle myntenheten er nuevo sol (PEN), som deles i 100 céntimos. Visa er det mest alment godtatte kredittkortet, man alle vanlige internasjonale kredittkort godtas de fleste, om ikke alle, steder. Utenfor Lima kan tilbudet være noe mer redusert. Amerikanske dollar er den utenlandske valutaen det er enklest å få veksle, og mange restauranter, hoteller og butikker i de store byene godtar dem som betaling. Casas de cambio (vekslingskontorer) gir ofte bedre kurser enn hoteller og banker, og finnes i alle typiske turistbyer. Det finnes minibanker i de viktigste byene.

Kommunikasjon

Landskoden for Peru er +51. Mobiltelefonoperatørene tilbyr GSM-nettverk med dekning som begrenser seg til små og store byer av en viss størrelse. Det finnes avtaler om nettveksling (roaming) med de fleste internasjonale operatører. Peru har god internettilgang med mange rimelige internettkiosker ( cabinas públicas)tilgjengelig i de fleste små og store byer.

Nødnummer

Nødnummer: 105 (politi); 117 (ambulanse)

Visa- og helseinformasjon

Alt om visa- og helseinformasjon

Offentlige høytidsdager

+
2014 2015
Første nyttårsdag 1. jan. 1. jan.
Skjærtorsdag 17. apr. 2. apr.
Langfredag 18. apr. 3. apr.
Arbeidernes dag 1. mai 1. mai
Sankt Peter og Sankt Pauls dag 29. jun. 29. jun.
Uavhengighetsdagen 28. jul. 28. jul.
Santa Rosas dag 30. aug. 30. aug.
Dagen for slaget ved Angamos 8. okt. 8. okt.
Allehelgensdag 1. nov. 1. nov.
Jomfru Marias uplettede unnfangelse 8. des. 8. des.
Første juledag 25. des. 25. des.

Klima

+

Været i Lima påvirkes av den kalde Humboldtstrømmen, og byen har et mildt klima. Det er mye kjøligere enn man skulle tro med tanke på at dette egentlig er et subtropisk ørkenområde. Det blir hverken veldig kaldt eller varmt i Lima: Temperaturen faller sjelden under 12 °C og går sjelden over 29 °C uansett årstid. Været er ofte overskyet og tåket, så det er faktisk ikke så mye sol. Det regner ekstremt lite, men det hender det drypper litt om vinteren eller kommer en sjelden skur om sommeren. Det er to årstider: Sommeren varer fra desember til april, er solrik og generelt skyfri, men kan være svært tåkete, med temperaturer fra 18 °C til 29 °C. Vinteren varer fra juni til oktober, er grå med kjøligere temperaturer fra 2 °C til 19 °C, og det er ofte overskyet. Mai og november er overgangsmåneder. Luftfuktigheten er høy hele året i Lima. Byen er kjent for sine vakre og fargerike solnedganger. Limas klima er ganske jevnt og sjelden veldig bra for reisende, så det spiller ingen rolle når man besøker byen. Det er imidlertid mest sol og minst tåke mellom desember og april, noe som gjør at dette er den beste tiden å reise til byen på.

Jorge Chavez internasjonale lufthavn

www.lap.com.pe/lap_portal/ingles/index.asp

Slik kommer man seg til byen

Det går busser og minibusser til sentrum. De stopper utenfor lufthavnen på Avenida Faucett. De kjører inn til sentrum og stopper langs hovedgatene.

Bilutleie

Bilutleiefirmaene omfatter Hertz, Budget og National.

Drosjer på flyplassen

Drosjer venter utenfor den internasjonale terminalen.

Fasiliteter

Fasilitetene på lufthavnen omfatter banker, minibanker, vekslingskontor, postkontor, offentlige telefoner, restauranter, butikker, bagasjeoppbevaring og turistinformasjon. Det er tilrettelagt for funksjonshemmede. Personer med spesielle behov bør kontakte flyselskapet på forhånd.

Parkering

Parkering koster PEN 4,50 per time og PEN 35 per dag og ligger rett overfor hovedterminalen.

Internett

Trådløst Internett er tilgjengelig mot betaling i terminalen, og kodekort kan kjøpes på kafeer og i Telefonicas lokaler.