Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Achter de boekenkast in het Anne Frank Huis

Het dagboek van Anne Frank is het beroemdste dagboek ter wereld. Ondergedoken in het Achterhuis schreef zij over haar angsten, ergernissen en toekomstdromen. In het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht 263 wordt het dagboek werkelijkheid en krijgt de Jodenvervolging een gezicht.

Het is lastig voor te stellen dat een 13-jarig meisje in een achterhuis aan de Prinsengracht woonde en niet naar buiten mocht. Het overkwam Anne Frank. Samen met haar vader Otto, moeder Edith, zus Margo, de familie van Pels en Fritz Pfeffer zat ze twee jaar lang ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar slaapkamer deelde ze met Fritz Pfeffer, de man waar ze zich nogal eens aan ergerde. Pfeffer maakte ’s nachts namelijk geluidjes en Anne kon alleen van het kleine tafeltje op de slaapkamer gebruik maken als hij zijn middagdutje deed.

Het Achterhuis

Anne Frank house stone

Het Achterhuis is zoveel mogelijk in de originele staat teruggebracht en waar mogelijk in tact gelaten. Van de slaapkamer met de plaatjes van filmsterren, danseressen en kunstwerken nog aan de muur tot het voorkantoor waar Anne weleens stiekem door het raam naar buiten gluurde. De afmetingen van de ruimtes in het Achterhuis maken wellicht de meeste indruk: het is bijna onvoorstelbaar dat hier twee jaar lang acht mensen ondergedoken zaten op slechts 75 vierkante meter.  

De klok van de Westerkerk is vanuit het Achterhuis te zien. Als het carillon speelt, komt het dagboek van Anne nog meer tot leven: ze hield van het geluid van het klokkenspel en noemde de kerk regelmatig in haar dagboek.

Het dagboek

Anne Frank House Westerchurch

De originele versie van het wereldberoemde dagboek ligt ook in het Anne Frank Huis. Het dagboek begint op 12 juni 1942, de dag van haar dertiende verjaardag waarop ze het dagboek cadeau kreeg. Op 1 augustus 1944 schreef ze voor het laatst in haar dagboek. Drie dagen later, op 4 augustus, komt er op brute wijze een einde aan het leven in het achterhuis. De onderduikers zijn verraden en worden alle acht opgepakt en gedeporteerd. Alleen Otto Frank overleeft de oorlog. Als hij het dagboek van Anne Frank in handen krijgt, besluit hij het uit te geven. Het dagboek wordt het meest vertaalde Nederlandstalige boek aller tijden, in ruim zeventig talen, en is al meer dan 30 miljoen keer verkocht.

Adres: Prinsengracht 263,
Meer informatie op: http://www.annefrank.org/

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com